Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Semnează petiția de salvare a fluviului Nistru!

Marți, 13 Martie 2018 11:21
Semnează petiția de salvare a fluviului Nistru! Alecu Reniță

Peste 2650 de persoane au semnat deja petiţia online „STOP DISTRUGERII NISTRULUI!”, prin care se solicită Guvernelor Republicii Moldova și Ucrainei stoparea negocierilor netransparente pe marginea Acordului privind funcţionarea Complexului Hidroenergetic Nistrean. Petiţia este scrisă în patru limbi - română, ucraineană, rusă și engleză - și se adresează tuturor celor îngrijoraţi de soarta fluviului Nistru. Iar numărul semnatarilor este în continuă creștere, fiind regăsite atât nume ale cetăţenilor din R. Moldova, cât și din Ucraina.

Ion Efros, unul dintre iniţiatorii petiţiei, spune că impactul Acordului care se negociază între Moldova și Ucraina poate fi catastrofal. „Ce înseamnă acest Acord în forma în care se negociază acum? Deficit de apă potabilă, secetă, criză umanitară, depopulare, insecuritate alimentară, economie dărâmată, costuri de sănătate imense, război, ţară distrusă. Îndemnăm toată lumea să semneze petiţia”, spune Ion Efros, expert energetic la Institutul de Politici Publice.

Dorin Dușceac, ex-ministru al Mediului, afirmă că la probleme de mai mulţi ani ale Nistrului (extragerile ilegale de nisip și prundiș), se adaugă și pericolul iminent generat de negocierile „pe sub masă” între Ucraina și R. Moldova în privinţa mai multor hidrocentrale care urmează a fi construite pe cursul superior al Nistrului. „Semnaţi petiţia, să oprim împreună aceste acţiuni contrare legislaţiei și bunului simţ!”, îndeamnă Dorin Dușceac pe pagina lui de Facebook.

Alecu Reniţă, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, face apel către întreaga societate civilă din R. Moldova, Ucraina, România, ţările UE, către diaspora moldo-ucraineană să se implice activ, fiindcă „doar prin participarea masivă a cetăţenilor
apare șansa de a stopa un proiect criminal, care îi lipsește de apa potabilă, pe toţi cei peste 8 milioane de locuitori din bazinul hidrografic al Nistrului”. 

În timp ce mii de cetăţeni alarmaţi semnează petiţia online, se pare că problema Nistrului nu preocupă Parlamentul R. Moldova. Altfel am putea concluziona după ce majoritatea deputaţilor au refuzat să introducă subiectul pe ordinea de zi și să cheme la raport Guvernul Filip pentru a prezenta detalii despre negocierile cu Executivul de la Kiev cu privire la construcţia hidrocentralelor de pe Nistru.

Am întrebat mai mulţi deputaţi dacă consideră necesară includerea chestiunii Nistrului pe agenda parlamentară și cum se face că nu toţi aleșii poporului susţin examinarea chestiunii privind viitorul Nistrului pentru informare și dezbateri. Am primit răspuns doar de la deputaţii Roman Boţan și Simion Grișciuc, ambii fiind de părerea că este necesară cunoașterea în profunzime a situaţiei pe Nistru. „Problema salvării Nistrului este necesar să fie inclusă pe agenda parlamentară. Am discutat acest subiect cu mai mulţi deputaţi, (...) și în ședinţele Biroului permanent al Parlamentului. Știm că Guvernul R. Moldova a iniţiat discuţii cu partea ucraineană cu privire la protecţia fluviului, în contextul în care Ucraina intenţiona să lărgească Complexul hidroenergetic de pe Nistru, prin construcţia a încă șase hidrocentrale. Asta ar putea lăsa cea mai mare parte a Republicii Moldova fără apă potabilă. Fiind o problemă majoră este evident că membrii legislativului trebuie să fie informaţi despre ceea ce a întreprins Guvernul până acum și care este stadiul și rezultatul discuţiilor cu Guvernul de la Kiev”, menţionează liberalul Roman Boţan. 

Iniţiativa de examinare a chestiunii Nistrului în Parlament a fost propusă de fracţiunea PLDM și a fost susţinută de deputaţii din PCRM, PSRM și PL, însă nu a întruni numărul de voturi pentru a fi introdusă pe ordinea de zi, în ședinţa din 15 februarie 2018. Partidul Democrat și Grupul Popular European nu au susţinut iniţiativa. În timp ce la Chișinău interesele partinice sunt mai presus decât securitatea a 3,5 milioane de cetăţeni ai R. Moldova, ne putem solidariza noi, simplii cetăţeni, pentru salvarea Nistrului care ne asigură cu apă potabilă. 

 

Pentru a semna petiția, intraţi pe acest site, completați câmpurile goale cu numele/prenumele Dvs și apăsați butonul „Sigh the petition”. Doar astfel vom arăta aleșilor poporului și din Moldova, și din Ucraina, că ne pasă de Nistru și că nu vom ceda intereselor oligarhice meschine.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 2659 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova