Abonare Online

:

EDITORIAL

Abonare Online

banner

Caută

NISIPUL ŞI PRUNDIŞUL AJUNG LA PARLAMENTARI

Marți, 14 Februarie 2017 11:55
  • Autor:  Lilia Curchi

După 16 luni de la prima tentativă, Guvernul aprobă modificarea propusă de ministrul Mediului, Valeriu Munteanu privind restituirea obligatorie în amonte a tuturor aluviunilor obţinute în urma lucrărilor de curăţare a şenalului navigabil şi interzicerea comercializării nisipului şi prundişului extras din Nistru şi Prut. 

De fapt, sunt mai bine de 4 ani (!) de promovare insistentă de către ecologiști a acestor prevederi. Inițial, au venit cu propuneri pentru proiectul de lege „Cu privire la transportul naval intern”, promovat cu vehemență de Ministerul Transporturilor. Ulterior, de la etapa de consultare, în toate demersurile au fost menţinute aceleași solicitări - „Nisipul și prundișul extrase din albia minoră a râurilor, inclusiv în cadrul lucrărilor de amenajare sau de menţinere a șenalului navigabil, urmează a fi returnate integral în albia minoră a râurilor, în amonte de la locul extragerii, pentru formarea boiștilor, conform proiectului aprobat de autoritatea centrală de mediu” și „Comercializarea nisipului și prundișului extrase din albia minoră a râurilor este interzisă”. Din păcate, opinia ecologiștilor, membri ai Grupului de lucru Mediu din Consiliul Național pentru Participare – „EcoTiras”, Mișcarea Ecologistă din Moldova, Centrul Naţional de Mediu, EcoCo ntact ș.a., a fost ignorată constant în perioada 2012- 2013, și ulterior, până în 2015. În tot acest timp, MEM și revista NATURA au menținut o campanie de presă, o campanie de mediatizare neîntreruptă a subiectului.

Datele Ministerului Mediului arată că activitățile de extragere și comercializare a sedimentelor aduc prejudicii atât economice (peste 250 mii de m3 de sedimente extrase în perioada 2002-2014 care au provocat pierderi bugetare de 2 milioane de lei), cât și naturale (curățarea albiilor fără repunerea înapoi în circuit a nisipului duce la un dezechilibru ecologo-hidrologic, la reducerea debitului și capacităţii de autoepurare a râului, la micșorarea considerabilă a locurilor în care peștii își depun icrele). 

Prima încercare a ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, de a introduce modificări la legea „Cu privire la transportul naval intern” s-a produs la sfârșit de septembrie 2015, chiar la început de mandat, ca răspuns la solicitările ecologiștilor. Într-o conferinţă de presă din 8 octombrie 2015, Mișcarea Ecologistă din Moldova declara că se solidarizează cu toate demersurile ecologice ale conducerii Ministerului Mediului, inclusiv interzicerea privind extragerea ilegală a nisipului din râurile noastre transfrontaliere și sancţionarea penală a extragerii și comercializării ilicite a nisipului, pietrișului și prundișului din albiile minore ale Nistrului și Prutului. Doar că, la 29 octombrie 2015, Guvernul condus de prim-ministrul Valeriu Streleţ a primit vot de neîncredere din partea deputaţilor, iar proiectul de Hotărâre a Guvernului a rămas neexaminat.
Pe durata anului 2016 mai mulți cetățeni au semnalat cazuri de extrageri ilegale de nisip și prundiș din Nistru și Prut, deși autoritățile au declarat că fenomenul a fost stopat.
Abia recent, la 11 ianuarie 2017, Guvernul, la propunerea ministrului Valeriu Munteanu, aprobă, din nou, modificările la legea „Cu privire la transportul naval intern”, promovând aceleași solicitări – returnarea nisipului și pietrișului extras în amonte și interzicerea comercializării aluviunilor. Pentru a intra în vigoare, modificările trebuie aprobate de Parlament. Va avea oare de această dată salvare nisipul și prundișul din râurile noastre, acest filtru natural al apei pe care o bem cu toții, sau va continua să încapă în buzunarele fără fund ale afaceriștilor?

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 36449 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova