Devino Patron!

Cariul scoartei de pin și cariul de parchet: ați găsit aceste insecte în icoanele din casă?

Revista NATURA și Laboratorul Entomologie al Institutului de Zoologie vă propun o colaborare inedită, sub forma unui concurs special: „Coleopterele xilofage – dăunători ai icoanelor”, care se va desfășura în perioada februarie-mai 2023.

Cariul scoartei de pin și cariul de parchet: ați găsit aceste insecte în icoanele din casă?

În ultimii ani oamenii cumpără de la mănăstiri, biserici sau magazine specializate icoane noi, căci cele vechi, pe care le-au moștenit cândva, sunt găurite de gândaci. Unele icoane după deteriorare păstează doar găurile, căci gândacii au plecat în căutarea altui lemn, iar în alte icoane gândacii se mențin și în prezent. În liniște deplină poate fi auzit sunetul firesc ce-l produc gândacii prin găurirea lemnului. 

De multe ori, probabil, v-ați întrebat cum au ajuns gândacii în lemnul icoanei? Iată că la această întrebare vă pot răspunde specialiștii în domeniu care vor să vă ajute să aflați enigmele acestor viețuitoare și totodată să afle și ei, la rândul lor, ce coleoptere xilofage găsiți în casele Dvs.!

Iată câteva dintre cele mai des întâlnite specii care ar putea locui în casele Dvs:

 

Cariul scoarței de pin - Ernobius mollis (Linnaeus, 1758)

Inline image

Este o specie din familia Ptinidae, care afectează lemnul vechi contaminat anterior cu ciuperci și bactreii. Specia a fost detectată în lemnul de pin, molid, brad sau zadă. Deteriorează icoanele vechi din lemn, mobila veche și lemnul folosit în construcție.

Gândacul adult este mic, de 3,5-6,5 mm lungime. Corpul are culoare maro-roscat, acoperit cu peri mici si denși. Partea laterală a pronotului este rotundă și formează un unghi cu latura anterioară. Elitre au laturile paralele.

Adulții pot fi observați din octombrie până la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie pe lemnul contaminat. Ei nu se hrănesc și după câteva săptămâni de la depunerea ouălor mor. Ouăle sunt depuse câte unul, sau în grupuri mici sub solzii de scoarță, pe scoarță, la baza ramurilor mici, sau în fisurile scoarței. Larvele eclozează în aproximativ două săptămâni și se dezvoltă în lemnul de sub scoarța diferitor conifere. Tunelurile larvare sunt neregulate în secțiune transversală, dar sunt în general mult mai largi decât adâncimea lor.

Durata de viață de la ou la adult este de regulă de 1 an, dar unele larve își termină dezvoltarea în anul următor. Împuparea are loc sub scoarță la începutul lunii septembrie.

 

Cariul de parchet - Lyctus linearis (Goeze, 1877)

Lyctus linearis

Face parte din familia Bostrichidae. Este o specie cosmopolită dăunătoare a lemnului natural și a celui prelucrat. Dăunătorul atacă parchetul, icoanele din lemn, mobilierul vechi și unele strcturi din construcție. Specia e frecvent întâlnită în muzee și biserici. Larvele se hrănesc o perioada de timp în interiorul lemnului, în special de stejar, până ajung la stadiul de adult. În acest timp în interiorul lemnului sunt făcute galerii care slăbesc structura lemnului, desi la exterior lemnul are un aspect sănătos.

Adultul este de culoare maronie-roșcată și de formă alungită ușor aplatisată. Antenele sunt alcătuite din 11 articole iar ultimele două articole antenale sunt extinse într-o măciucă. Elitrele sunt striate cu mai multe rânduri mici de puncte între șanțuri.

Specia poate fi detectată la prezența rumegușului de lemn – o pulbere fină lângă găurile de ieșire a adulților care sunt de formă rotunda de 1,6 mm. Femela depune între 29 și 59 de ouă în fisurile lemnului sau în găurile de ieșire, în praful de lemn. După aproximativ 4-10 zile, în dependență de temperatură, apar larvele care încep să consume lemn. Larvele consumă alburn timp de aproximativ 3 luni, apoi se închid în pupe în care suferă transformări timp de 6-15 zile. Imago mai rămâne în pupă încă 5 zile pentru a-și întări exoscheletul, apoi începe să roadă în lemn gaura de ieșire.

Adulții trăiesc de la 2 săptămâni până la o lună.

 

 

Ați găsit aceste insecte la Dvs în casă?
Semnalați-le organizatorilor și participați la concurs!

Dacă aveți acasă icoane vechi, vă rugăm să expediați următoarele tipuri de materiale:

1) fotografii cu vizibilitate sporită (zoom) a găurilor făcute de gândaci în icoanele vechi;
2) fotografii ale gândacilor extrași din lemnul deteriorat fără a distruge obiectul de cult.
3) înregistrări audio cu activitatea sonoră a gândacilor în lemnul icoanelor vechi.

 

Puteți expedia aceste materiale la adresa de mail [email protected] cu menționarea localității Dvs și a perioadei când ați realizat fotografiile sau înregistrările audio.  În cazul în care ați găsit insectele propriu-zise, puteți contacta Laboratorul de Entomologie pentru a le transmite în scopului studierii amănunțite.

Concursul va dura din luna februarie până în luna mai 2023, iar rezultatele vor fi publicate pe data de 25.05.2023. Participanții la concurs vor fi onorați cu diplome și premii speciale: broșuri, imagini, semne de carte cu și despre insecte. 
Așteptăm cu multă curiozitate informațiile voastre!

Susține Natura.md: Devino Patron!