Devino Patron!

Valorile sunt cartea de vizită a Liceului „P. Ștefănucă”

Valorile sunt cartea de vizită a Liceului „P. Ștefănucă”

O constatare argumentată spune că într-o localitate cu mai multe licee unul din ele trebuie să fie mai bun. Prin logica firească a lucrurilor este ușor să-ți dai seama că aici o selecție este binevenită: profesori buni vin să valorifice elevilor modelul lor. Un asemenea liceu este în Ialoveni cu numele emblematic al omului de cultură, recuperat de urmași, apoi câștigat de un liceu ce poartă numele lui Petre Ștefănucă. Născut în Ialoveni, cu Facultatea în Filozofie și Litere la București, folclorist și pedagog, devenit personalitate marcantă datorită rezistenței anticomuniste și atitudinii românești ca Basarabia să nu-și piardă hotarele, contemporanii i-au onorat numele, plasându-l în fruntea liceului lor – Instituția Publică Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă”. La intrare în liceu, fotografia acestui mare român din perioada interbelică stă între nelipsitele steaguri de cultură: ale R. Moldova, localității și locului și integrității europene.      

Școala are o istorie în spate, un prezent frumos și un viitor prosper. În 1986, instituția se numea Școala medie de cultură nr. 2 (director Simion Bulgar), iar din 1998 școala este reorganizată în Liceul Teoretic „P. Ștefănucă”, condusă de directorii Nazarie Petrașcu, apoi de Zinaida Terente. Titlul de instituție publică îl are din 2013, de când onoarea liceului o apără directoarea Vera Balan, profesoară de istorie.       

Renovarea recentă a clădirii a schimbat fața instituției. Acum de la poartă și până în cele mai ascunse locuri o lumină curată o înconjoară ca o diademă. Și cadrele didactice sau elevii sunt atrași de condițiile create, iar responsabilitatea lor să crească din copiii moldovenilor adevărați intelectuali sporește în fiecare zi, în fiecare an. Aici învață peste o mie de elevi, instruiți de 63 de cadre didactice. Toți tinerii sunt chemați să învețe, să ia lumină din cartea aducătoare de cunoștințe de la profesori cu o bună pregătire, cu gradații de merite. Liceul se află în inima orășelului, iar amplasarea este la îndemâna celor dornici să învețe. Este printre primele instituţii de învăţământ din Republica Moldova, care, în 2012 a început promovarea şi implementarea Educaţiei Incluzive prin înfiinţarea Centrului de Resurse pentru Educaţia Incluzivă. În 2016, a fost creat modelul de incluziune educațională a copiilor cu dizabilități severe în instituția de învățământ general, dezvoltat cu suportul Consiliului Raional Ialoveni și AO Lumos Foundation Moldova. 

Așezarea geografică a liceului o fi un avantaj că aici viața școlii este într-o efervescență continuă. Mai degrabă însă interesul sporit al dascălilor, al corpului administrativ, al elevilor fac din procesul didacti o clasă a viitorului. Liceul este centru de desfăşurare a olimpiadelor, a concursurilor sportive locale și raionale, a întrunirilor metodice, a seminarelor tematice pentru cadrele didactice din oraș și raion, centru pentru susținerea examenelor de BAC. Patronul spiritual Petre Ștefănucă, a cărui activitate a fost opulentă și poate virulentă pentru unii certați cu valorile, își revendică bucuria prin urmașii săi. Liceul Ștefănucă asigură de mai mult timp educația de calitate, iar aceasta se raportează la rezultatele înregistrate de elevi la concursurile raionale, naționale și internaționale. De asemenea proiectele în cadrul Fondului pentru Tineri Ialoveni  - Ziarul „Autentic”, Teatrul cu voluntari, Oaza sănătății, Remediu pentru mediu, Cafeneaua ONG-urlor, Pro–lectura, Sportul - perseverență și performanță, Liceul meu – brand al comunității ș.a. sunt dovezi de activități extrașcolare, modele de educație a individualității copilului. Parteneriatul cu școlile din România sau cu alte școli din Europa, precum ar fi Marea Britanie, stimulează sistemul educațional și-i garantează calitatea instruirii.

În 2012, liceul a instituit medaliile ELEVUL ANULUI și PETRE ȘTEFĂNUCĂ pentru absolvenții claselor a XII-a. Cap de afiș pe lista premianților este indicat să plece de la cel care instituie distincții, solicită ca profesorii și elevii să se înscrie în competiția muncii și a lucrului bine făcut. Sfârșitul anului de studii 2021-2022 i-a adus directoarei Vera Balan fructe dulci, culese din activitatea deloc ușoară de manager, cu titlul de Personalitatea Anului în domeniul Educației, obținut pentru dedicație, profesionalism, competență, implicare și competitivitate. Este exact ce solicită timpul de azi cu puțină răbdare când pârghiile școlii sunt conectate la valorile mereu actualizate. LT „P. Ștefănucă”, cu titlul de garant al calității, confirmă că aici valorile și cunoștințele intră în cartea de vizită a liceului.    

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 368

 

Susține Natura.md: Devino Patron!