Cele mai eficiente remedii naturiste pentru răceală
Pentru nu a-ţi deprima sistemul imunitar şi mai mult cu fel de fel de medicamente sau antibiotice, încearcă să tratezi răceala cu unele dintre cele mai eficiente remedii naturiste ce le poţi face singur acasă cu ingrediente din propria bucătărie, fără să mai pierzi timpul pe la medici.
Iată mai jos câteva tratamente naturiste de top împotriva răcelii şi a febrei.
Usturoi
Când vine vorba să lupţi împotriva răcelii şi a febrei nu există tratament mai bun decât usturoiul. Cunoscut pentru proprietăţile lui antibacteriene, antifungice şi antivirale, ajută la ameliorarea tusei persistente şi la eliminarea mucusului ce blochează plămânii. Proprietăţile antibacteriene şi antivirale sunt atribuite compusului „Alicin”, ce se găseşte în el şi care îi oferă mirosul puternic şi usturimea, în timp ce alt compus pe care îl conţine, „Ajoene”, ajută la controlarea infecţiilor provocate de bacterii, de virusuri şi de microbi. Cea mai bună metodă de a folosi usturoiul pentru a trata răceala este să striveşti 5-6 căţei de usturoi şi să îl consumi aşa crud. De asemenea, poate fi consumat amestecat cu un pahar de iaurt.
Ghimbir
Ghimbirul este un ingredient cheie folosit în tratamentul ayurvedic (n.r.-medicina tradiţională
Scorţişoară
Scorţişoara este un condiment extrem de aromat folosit mai ales în bucătăria asiatică şi mediterană, fiind considerată extrem de valoroasă în Egiptul Antic. Proprietăţile anti-bacteriene şi de încălzire ajută la tratarea durerilor de gât, tratează răceala şi tusea. O cană caldă de ceai de scorţişoară tratează iritaţia gâtului, mâncărimea şi poate combate efectiv răceala. Este, de asemenea, un leac natural ce calmează balonarea şi gazele de la stomac, dar şi pentru vindecarea artritei şi pentru reducerea simptomelor sindromului premenstrual. Cel mai bun mod în care poţi folosi scorţişoara pentru tratarea răcelii şi a durerilor de gât este să amesteci o lingură de miere cu jumătate de lingură de scorţişoară şi să înghiţi o linguriţă din amestec de 2-3 ori pe zi, timp de 3 zile.
Miere
Mierea este un dar minunat de la Mama Natură şi este folosit de oameni încă de la începutul civilizaţiei şi din antichitate. Egiptenii il foloseau ca un important agent antibacterian pentru tratarea rănilor şi a tăieturilor. Antioxidanţii din miere şi proprietăţile antimicrobiene ale acesteia ajută la calmarea tusei şi la vindecarea acesteia în timpul nopţii, ducând la un somn liniştit. Cu toate acestea, nu este recomandată copiilor sub vârsta de un an din cauza riscului de botulism.
Mierea ajută şi la scăderea sensibilităţii gâtului. În plus, ea oferă, de asemenea, strălucire în mod natural pielii şi părului. Cel mai bun mod de a folosi miere pentru ameliorarea tusei şi a răcelii este de a amesteca o lingură de miere şi o lingură de suc de lămâie într-o ceaşcă cu apă caldă şi să savuraţi încet.
Ardei roşu iute cayenne
Ardeiul roşu iute cayenne sunt o modalitate foarte bună de tratare a congestiei nazale, de curăţare a căilor respiratorii, a sinusurilor şi stimulează transpiraţia ce ajută la scăderea temperaturii ridicate a corpului şi a febrei. Sursa iuţelii acestuia se află în compusul „capsaicină”, găsit în majoritatea tipurilor de ardei. În plus, acesta este un ingredient natural eficient pentru pierderea în greutate, ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la reducerea colesterolului din sânge. Cel mai bun mod de a utiliza ardei iute pentru tratarea răcelilor şi a febrei este într-o cană cu ceai. Toarnă apă clocotită într-o ceaşcă şi înmoaie un plic de ceai, amestecă o lingură de miere şi toarnă 1/2 linguriţă de praf de ardei iute uscat şi soarbe încet.
Lămâie şi portocale
Vitamina C este un remediu acceptat universal împotriva răcelii. Cea mai bună sursă naturală a acesteia sunt citricele precum portocalele şi lămâiele, bogate în nutrienţi benefici pentru sănătate, întăresc sistemul imunitar şi luptă împotriva virusurilor şi bacteriilor. Lămâia subţiază mucusul, reduce flegma şi curăţă aparatul respirator. Savurează un pahar de suc proaspăt de portocală sau o băutură caldă făcută din două linguri de suc de lămâie cu o lingură de miere într-un pahar cu apă caldă. În plus, lămâile ajută la îmbunătăţirea digestiei.
Ceai verde
Ceaiul verde are alte nenumărate beneficii pentru sănătate şi nu există metodă mai bună de relaxare decât să bei o ceaşcă de ceai atunci când suferi de frig, de durere de gât şi nas înfundat. Ceaiul verde ca şi cel de muşeţel şi de ghimbir conţine un antioxidant special, numit EGCG (Epigallocatechin gallate), ce previne ca bacteriile sau virusurile să se multimplice. Polifenolii şi flavonoidele prezente în ceaiul verde ajută la creşterea puterii de rezistenţă a organismului prin consolidarea sistemului imunitar, care ajută în lupta împotriva agenţilor infecţioşi. Cel mai bun mod de a obţine beneficii maxime din ceai verde este de a se turna apă clocotită într-o ceaşcă, în care se înmoaie un plic de ceai verde şi se lasă 10 minute. Se scoate, se adaugă o lingură de miere şi se bea cu plăcere.
Busuioc
Busuiocul era folosit în medicina
www.libertateapentrufemei.ro, Andreea CIOCĂNEL
Susține Natura.md: Devino Patron!