Cele mai eficiente remedii naturiste pentru răceală

Pentru nu a-ţi deprima sistemul imunitar şi mai mult cu fel de fel de medicamente sau antibiotice, încearcă să tratezi răceala cu unele dintre cele mai eficiente remedii naturiste ce le poţi face singur acasă cu ingrediente din propria bucătărie, fără să mai pierzi timpul pe la medici.

Cele mai eficiente remedii naturiste pentru răceală
Foto simbol: studentus.md

 

Iată mai jos câteva tratamente naturiste de top  împotriva răcelii şi a febrei.

Usturoi

Când vine vorba să lupţi împotriva răcelii şi a febrei nu există tratament mai bun decât usturoiul. Cunoscut pentru proprietăţile lui antibacteriene, antifungice şi  antivirale, ajută la ameliorarea tusei persistente şi la eliminarea mucusului ce blochează plămânii. Proprietăţile antibacteriene şi  antivirale sunt atribuite compusului „Alicin”, ce se găseşte în el şi care îi oferă mirosul puternic şi usturimea, în timp ce alt  compus  pe care îl conţine, „Ajoene”,  ajută la controlarea infecţiilor provocate de bacterii, de virusuri şi de microbi. Cea mai bună metodă de a folosi usturoiul pentru a trata răceala este să striveşti 5-6 căţei de usturoi şi să îl consumi aşa crud. De asemenea, poate fi consumat amestecat cu un pahar de iaurt.

Ghimbir

Ghimbirul este un ingredient cheie folosit în tratamentul ayurvedic (n.r.-medicina tradiţională indiană), care este folosit de secole pentru tratarea bolilor cu diferite alimente. Acesta ajută la tratarea infecţiilor tractului respirator, a tusei persistente şi a bronşitei, dar şi la tratarea crampelor şi durerilor musculare. Prepară un ceai delicios din ghimbir astfel: în apa clocotită adaugă 2 cm de rădăcină de ghimbir proaspăt. Adaugă suc de la o lămâie şi o lingură de miere şi bea-l în timp ce te relaxezi în pat.

Scorţişoară

Scorţişoara este un condiment extrem de aromat folosit mai ales în bucătăria asiatică şi mediterană, fiind considerată extrem de valoroasă în Egiptul Antic. Proprietăţile anti-bacteriene şi de încălzire ajută la tratarea durerilor de gât, tratează răceala şi tusea.  O cană caldă de ceai de scorţişoară tratează iritaţia gâtului, mâncărimea şi poate combate efectiv răceala. Este, de asemenea, un leac natural ce calmează balonarea şi gazele de la stomac, dar şi pentru vindecarea artritei şi pentru reducerea simptomelor sindromului premenstrual. Cel mai bun mod în care poţi folosi scorţişoara pentru tratarea răcelii şi a durerilor de gât este să amesteci o lingură de miere cu jumătate de lingură de scorţişoară şi să înghiţi o linguriţă din amestec de 2-3 ori pe zi, timp de 3 zile.

Miere

Mierea este un dar minunat de la Mama Natură şi este folosit de oameni încă de la începutul civilizaţiei şi din antichitate. Egiptenii il foloseau ca un important agent antibacterian pentru tratarea rănilor şi a tăieturilor. Antioxidanţii din miere şi proprietăţile antimicrobiene ale acesteia ajută la calmarea tusei şi la vindecarea acesteia în timpul nopţii, ducând la un somn liniştit. Cu toate acestea, nu este recomandată copiilor sub vârsta de un an din cauza riscului de botulism.

Mierea ajută şi la scăderea sensibilităţii gâtului. În plus, ea oferă, de asemenea, strălucire în mod natural pielii şi părului. Cel mai bun mod de a folosi miere pentru ameliorarea tusei şi a răcelii este de a amesteca o lingură de miere şi o lingură de suc de lămâie într-o ceaşcă cu apă caldă şi să savuraţi încet.

Ardei roşu iute cayenne

Ardeiul roşu iute cayenne sunt  o modalitate foarte bună de tratare a congestiei nazale, de curăţare a căilor respiratorii, a sinusurilor şi stimulează transpiraţia ce ajută la scăderea temperaturii ridicate a corpului şi a febrei.  Sursa iuţelii acestuia se află în compusul „capsaicină”, găsit în majoritatea tipurilor de ardei. În plus, acesta este un ingredient natural eficient pentru pierderea în greutate,  ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la reducerea colesterolului din sânge. Cel mai bun mod de a utiliza ardei iute pentru tratarea răcelilor şi a febrei este într-o cană cu ceai. Toarnă apă clocotită într-o ceaşcă şi înmoaie un plic de ceai, amestecă o lingură de miere şi toarnă  1/2 linguriţă de praf de ardei iute uscat şi soarbe încet.

Lămâie şi portocale

Vitamina C este un remediu acceptat universal împotriva răcelii.  Cea mai bună sursă naturală a acesteia sunt citricele precum portocalele şi lămâiele, bogate în nutrienţi benefici pentru sănătate, întăresc sistemul imunitar şi luptă împotriva virusurilor şi bacteriilor. Lămâia subţiază mucusul, reduce flegma şi curăţă aparatul respirator. Savurează un pahar de suc proaspăt de portocală sau o băutură caldă făcută din două linguri de suc de lămâie cu o lingură de miere într-un pahar cu apă caldă.  În plus, lămâile ajută la îmbunătăţirea digestiei.

Ceai verde

Ceaiul verde are alte nenumărate beneficii pentru sănătate şi nu există metodă mai bună de relaxare  decât să bei o ceaşcă de ceai atunci când suferi de frig, de durere de gât şi nas înfundat. Ceaiul verde ca şi cel de muşeţel şi de ghimbir conţine un antioxidant special, numit EGCG (Epigallocatechin gallate), ce previne ca bacteriile sau virusurile să se multimplice. Polifenolii şi flavonoidele prezente în ceaiul verde ajută la creşterea puterii de rezistenţă a organismului prin consolidarea sistemului imunitar, care ajută în lupta împotriva agenţilor infecţioşi. Cel mai bun mod de a obţine beneficii maxime din ceai verde este de a se turna apă clocotită într-o ceaşcă, în care se  înmoaie un plic de ceai verde şi se lasă 10 minute. Se scoate, se adaugă o lingură de miere şi se bea cu plăcere.

Busuioc

Busuiocul era folosit în medicina indiană tradiţională Ayurveda pentru tratarea stresului şi a anxietăţii. Frunzele de busuioc au puternice proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antiinflamatoare, ce lucrează efectiv ca tratament pentru febră, răceală, gripă, bronşită, malarie, dureri de cap şi dureri de gât. Acesta ajută şi la curăţarea flegmelor şi a aparatului respirator. De asemenea, este un bun remediu natural pentru artrită. Cel mai bun mod de a folosi busuiocul pentru răceală este sub formă de ceai. Se spală 8-10 frunze de busuioc, se fierb în apă, iar apoi aceasta se bea încet.

 

www.libertateapentrufemei.roAndreea CIOCĂNEL