Pericol major! Incendiile izbucnesc și se extind mai ușor pe caniculă
În perioada Codului Roșu de caniculă din 11-17 iulie, când temperaturile au atins și au depășit 40 de grade Celsius la umbră, s-au produs tocmai 1.249 de incendii de vegetație, fiind afectate mii de hectare. Este un tablou de-a dreptul sinistru: numărul acestor incendii dintr-o săptămână este aproape egal cu numărul de sate din Republica Moldova (vreo 1.586). Cel mai grav incendiu dintre acestea a izbucnit la Ocolul Silvic Cahul – au fost afectate 12,4 hectare de pădure și 7,6 hectare de terenuri acoperite cu vegetație din proprietatea administrației publice locale. Va fi nevoie de vreo șapte ani pentru a reface pădurea arsă, iar daunele provocate mediului, inclusiv solului, sunt inestimabile.
În prima jumătate a anului, în ianuarie-iunie, au fost înregistrate 2.395 de incendii de vegetație.
Pe vreme toridă și secetoasă, orice scânteie poate provoca un incendiu de proporții, care poate afecta suprafețe extinse, inclusiv case de locuit și alte imobile, se poate solda și cu pierderi de vieți. Orice ciob de sticlă, de oglindă sau ochelarii de vedere vechi aruncați la gunoi pot deveni sub razele solare o lentilă ce provoacă apariția focului – este un aspect ce ar trebui explicat și copiilor.
Oamenii sunt rugați de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și alte instituții să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor cu cereale, a pădurilor, fâșiilor forestiere, locurilor de agrement. Mucurile de țigară trebuie bine stinse înainte de a fi aruncate.
Cu atât mai mult, oamenii sunt rugați să nu aprindă intenționat vegetația uscată sau deșeurile menajere „pentru a face curățenie” – în afară de riscul provocării unui incendiu, această practică omoară pământul, îi distruge fertilitatea, duce la pieirea vietăților mai mari și mai mici și este pedepsită de lege prin amenzi și muncă în folosul comunității.
Autor: Eleonora Lisnic
Articol publicat în revista NATURA, nr. 388
Susține Natura.md: Devino Patron!