Regulile de aur ale bunicii (despre metodele naturale pentru înlăturarea insectelor din locuință)
Prevenire
* Depozitați produsele alimentare în recipiente de sticlă, metal sau din plastic dur (mai ales dacă acestea vor fi păstrate o perioadă lungă de timp).
* Verificați în mod obișnuit cămara pentru a căuta resturi de alimente vărsate, dar și zonele în care sunt depozitate alimente pentru animalele de companie și păsări.
* Verificați pachetele deschise și nedeschise pentru semne de infestare.
* Cumpărați produse făinoase mai des și în porții mici. Astfel, nicio insectă nu va avea timp să se dezvolte.
* Încercați să vă asigurați că bucătăria este întotdeauna uscată și caldă, umiditatea ridicată este cel mai bun mediu pentru apariția diverselor insecte dăunătoare.
* Dacă nu sunteți siguri că un produs este infestat sau nu, îl puteți pune la congelator la 0 grade timp de cel puțin 4 zile sau îl puteți introduce într-un cuptor la 130 de grade timp de cel puțin 30 de minute. Aceste temperaturi vor ucide orice ouă sau insecte care pot fi prezente.
* Cerealele achiziționate din magazine trebuie să fie uscate imediat într-un cuptor la o temperatură scăzută, nu mai mult de 20 de minute. Imediat după cumpărare, puneți produsele cu potențial de infestare pe o foaie de copt și introduceți-le într-un cuptor preîncălzit timp de 20-30 minute.
* Puneți căței de usturoi sau frunze de dafin în borcane. Niciun tip de gândac nu le tolerează mirosul.
* Păstrați nuci și fructe uscate numai la frigider în borcane bine închise.
* Ștergeți mobilierul de bucătărie cel puțin o dată pe săptămână, în special cel în care sunt depozitate cerealele, cu oțet diluat în apă caldă sau minerală.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 388
Susține Natura.md: Devino Patron!