Devino Patron!

Ce sunt bolile cronice și cum pot fi prevenite

Ce sunt bolile cronice și cum pot fi prevenite

Ce sunt bolile cronice

Bolile cronice nu pun viața în pericol, dar necesită tratament adecvat și o monitorizare medicală atentă. Sunt afecțiuni care se manifestă pe perioade îndelungate de timp, simptomele acestora fiind ameliorate de tratamentele recomandate de medicii specialiști. Cauzele acestor afecțiuni sunt multiple și pot implica inclusiv factori de risc importanți (precum fumatul, factorii genetici, dieta nesănătoasă, sedentarismul). Pentru că presupun un disconfort substanțial, nu dispar și nici nu se vindecă vreodată, bolile cronice trebuie să fie atent monitorizate atât de pacient, cât și de medic. În lipsa unui tratament adecvat, astfel de afecțiuni ajung să pună viața pacientului în pericol (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral). Despre unele dintre aceste patologii se știe că necesită tratamente îndelungate și o monitorizare medicală adecvată (diabet, artrită).

Exemple de boli cronice

Cancer colorectal

Prevenția este foarte importantă în cazul cancerului colorectal. Este cauzat de factori precum:

lipsa mișcării, consum redus de fructe și legume, dietă săracă în fibre, obezitate, abuz de alcool.

Riscul cancerului colorectal crește odată cu vârsta.

Boli cardiovasculare ischemice

Bolile cardiovasculare ischemice pot fi prevenite prin renunțarea la fumat, o alimentație sănătoasă și activitate fizică, cel puțin 30 de minute pe zi, 6 zile pe săptămână. Aceste afecțiuni necesită o atentă monitorizare medicală și tratament adecvat.

Diabet

Diabetul este o afecțiune gravă, mai ales prin prisma complicațiilor care pot apărea și afecta mai toate organele corpului. Cea mai bună strategie de prevenire a diabetului este aceea de a ține glicemia sub control, de a avea un regim alimentar echilibrat și de a face mișcare. Majoritatea persoanelor care au fost diagnosticate cu diabet au peste 65 de ani (mai ales cu diabet de tip 2), dar diabetul poate apărea la orice vârstă.

Afecțiunile rinichilor

Rinichii joacă un rol esențial pentru sănătatea noastră, sunt organe care curăță sângele, elimină reziduurile, filtrează lichidele și mențin un echilibru al sărurilor și mineralelor din corp. În acest fel, tensiunea arterială este menținută în parametri normali. Cele mai multe afecțiuni ale rinichilor pot fi prevenite numai că, în cele mai multe cazuri, pacienții ajung prea târziu la medic, atunci când rinichii sunt deja afectați. Dacă patologia este identificată în faze incipiente, simptomele afecțiunilor pot fi ameliorate semnificativ, prin tratament.

Afecțiunile plămânilor

O afecțiune gravă a plămânilor este boala pulmonară obstructiv cronică, ce se agravează în timp. Se manifestă prin respirație șuierătoare, tuse cu expectorație și o senzație de disconfort la nivelul toracelui. Cea mai importantă cauză a acestei patologii este fumatul, dar boala poate apărea și ca urmare a expunerii la substanțe iritante sau aer poluat.

Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune care se caracterizează prin pierderea densității osoase. Fragilizarea oaselor poate duce la fracturi, mai ales la nivelul șoldului, coloanei vertebrale, sau la nivelul încheieturii mâinii. Riscul cel mai mare de a dezvolta osteoporoză îl au femeile, dar există și bărbați diagnosticați cu această boală. Numărul femeilor care suferă de osteoporoză este semnificativ mai mare, se crede că afecțiunea poate fi declanșată și de schimbările care au loc în organismul femeilor odată cu instalarea menopauzei.

Astmul bronșic

Astmul bronșic este una dintre cele mai frecvente boli cronice. Se caracterizează prin inflamația și îngustarea căilor aeriene ce determină limitarea fluxului de aer. Astmul bronșic poate apărea la orice vârstă și se manifestă cel mai frecvent prin:

 - tuse (în special nocturnă sau la efort);

 - senzație de lipsă de aer;

 - presiune la nivelul pieptului.

Întârzierea stabilirii diagnosticului în cazul astmului bronșic poate conduce la leziuni ireversibile la nivelul plămânilor, așadar este necesar un diagnostic cât mai precoce, un tratament prescris de medicul pneumolog și o monitorizare periodică.

Artrita

Artrita poate fi o cauză de invaliditate. Există măsuri care pot duce la ameliorarea manifestărilor, dar nu întotdeauna acestea dau randamentele dorite. Este vorba despre exerciții fizice moderate care, dacă sunt efectuate periodic, diminuează durerile articulare și rigiditatea. În plus, exercițiile fizice cresc flexibilitatea și rezistența.

Depresia

Depresia se manifestă printr-un acut sentiment de inutilitate, lipsă de energie, dificultatea de implicare în orice activitate, oricât de ușoară ar fi. Această afecțiune poate fi prevenită printr-un regim de viață sănătos, o alimentație echilibrată, somn suficient, un echilibru corect între muncă și relaxare.

Măsuri de prevenție a bolilor cronice

Prevenția este cea mai bună metodă de a ne proteja de bolile cronice. Iată care sunt cele mai importante măsuri pe care le poți lua în considerare:

 * renunță la fumat: fumatul este un important factor de risc pentru multe afecțiuni grave, inclusiv pentru cancerul de plămâni.

 * nu renunța la mișcare fizică în fiecare zi: reduci astfel riscul de obezitate, infarct, diabet zaharat, depresie, osteoartrită.

 * redu orele pe care le petreci în fața ecranelor: odihnește-ți ochii cel puțin 10 minute la o oră de lucru la computer.

 * adoptă un program de masă sănătos: renunță la mâncat în fața televizorului, în trafic sau în fața computerului.

 * nu fă abuz de sare: sarea crește presiunea arterială, un important factor de risc al bolilor cronice cardiace.

 * limitează consumul de zahăr și îndulcitori: astfel ții departe diabetul, dar și complicațiile acestei afecțiuni.

 * consumă fructe și legume, dar și cereale bogate în grâu integral: acestea scad riscul de cancer colorectal, dar și de alte afecțiuni ale sistemului digestiv.

Așadar, pentru a preveni bolile cronice este nevoie de schimbări majore ale stilului de viață, renunțarea la fumat, o activitate fizică regulată și o dietă echilibrată și sănătoasă. 

Autor: Parascovia Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 389

 

Susține Natura.md: Devino Patron!