Devino Patron!

Răceala și gripa: cauze, simptome, tratament și prevenție

Sosirea sezonului rece este, an de an, propice pentru răceală și gripă. Durerea în gât, rinoreea, cefaleea sinusală și durerile asociate cu răceala și gripa sunt câteva dintre simptomele care pot deveni foarte supărătoare.

Răceala și gripa: cauze, simptome, tratament și prevenție

Între răceală și gripă există unele asemănări din punctul de vedere al simptomatologiei, motiv pentru care acestea pot fi confundate destul de ușor. Deși ambele sunt infecții virale respiratorii, acestea sunt cauzate de virusuri diferite și, totodată, debutează diferit. În plus, gripa este mai severă decât o răceală obișnuită.

În continuare vă vom prezenta principalele diferențe dintre răceală și gripă, diferențe care vă pot ajuta să identificați dacă simptomele cu care vă confruntați la un moment dat indică o posibilă răceală sau gripă.

 

Cum se manifestă răceala?

Câteodată puteți avea impresia că răciți din nou și din nou. Acest lucru se întâmplă deoarece există aproximativ 200 de virusuri diferite care pot declanșa o răceală obișnuită.

Rinovirusul este cel mai frecvent întâlnit, el fiind responsabil pentru 50-75% dintre răcelile comune.

 

Cum se manifestă gripa?

Gripa, spre deosebire de răceală, este cauzată de un virus complet diferit. Există, astfel, gripă tip A, gripă tip B, gripă tip C.

Virusurile se răspândesc prin contact direct sau sunt aeropurtate, prin tuse sau strănut.

Riscul epidemiologic din școli și grădinițe poate crește riscul de a suferi de răceală sau gripă. De aceea, puteți avea impresia că micuții dumneavoastră aduc acasă microbi tot timpul.

Vestea bună este că după ce v-ați vindecat de o răceală cauzată de un anumit virus, nu vă puteți îmbolnăvi din nou de aceeași formă de răceală.

 

Simptomele răcelii

Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, există posibilitatea să suferiți de o răceală sau de o formă ușoară de gripă (cauzată de virusul C, de exemplu): rinoree, nas înfundat (congestie nazală), dureri în gât, ochi roșii, strănut, tuse, febră ușoară, dureri de cap, stare de oboseală.

 

Simptomele gripei

Gripa, în manifestările sale agresive, determină simptome mai severe decât cele întâlnite în cazul unei răceli obișnuite. Iată care sunt acestea:

 - febră mare, însoțită de transpirație și frisoane

 - dureri musculare și articulare

 - stare de slăbiciune și letargie

 - pierderea apetitului, greață și vomă.

Uneori puteți dezvolta o infecție virală sau bacteriană mai gravă în urma răcelii și gripei (așa cum este bronșita - răceala la plămâni).

Dacă simptomele se agravează sau persistă mai mult de 10 zile, este indicat să vă consultați cu medicul dumneavoastră.

Simptomele de răceală și gripă ating, în general, intensitatea maximă în 1-3 zile și durează timp de 7-10 zile, deși uneori pot persista chiar și până la 3 săptămâni.

 

Cum se tratează răceala și gripa?

Simptomele asociate răcelii și gripei vă pot afecta ritmul zilnic. Oboseala vă poate împiedica să vă duceți la bun sfârșit obiectivele, iar tusea și durerea de cap vă pot crea o senzație puternică de disconfort.

Tocmai pentru că sunteți mai vulnerabil(ă) atunci când vă confruntați cu diferite simptome de răceală și gripă, este important să aveți mai multă grijă de dumneavoastră în astfel de perioade. Iată cum puteți face acest lucru:

* Odihniți-vă cât de mult puteți și stați confortabil în casă, la căldură.

* Hidratați-vă suficient. Cu alte cuvinte, beți apă, ceaiuri, supe calde în cantități suficiente - minimum 2 litri pe zi.

* Evitați fumul de țigară.

   Totodată, tratamentul împotriva răcelii/tratamentul împotriva gripei poate include medicamente precum:

~ Nurofen răceală și gripă*, ce combină acţiunea a două ingrediente active, ibuprofen şi pseudoefedrină, acţionând asupra simptomelor de gripă şi răceală, cum ar fi: febră, durere în gât, durere de cap şi congestie nazală;

~ decongestionantele sau un spray nazal cu soluție salină pentru nasul înfundat;

antihistaminele, care pot ajuta la ameliorarea secrețiilor nazale, a strănutului și a tusei seci;

~ medicamentele care suprimă tusea (cunoscute ca antitusive) - acestea pot fi utilizate pentru a ameliora o tuse seacă;

~ medicamentele care elimină excesul de secreții de la nivelul mucoaselor (cunoscute sub numele de expectorante și mucolitice) - ele pot ameliora tusea productivă.

Atenție: anumite medicamente pentru răceală și gripă nu trebuie administrate copiilor mici, femeilor însărcinate, femeilor care alăptează sau persoanelor cu anumite afecțiuni medicale (precum celor care suferă de diabet, glaucom, hipertensiune arterială).

 

Cum pot fi prevenite răceala și gripa?

Există câteva lucruri simple pe care le puteți pune în practică, pentru a evita răceala sau transmiterea bolii la alte persoane:

 * Rămâneți în casă dacă nu vă simțiți bine;

 * Spălați-vă pe mâini în mod regulat, în special înainte de masă sau după ce vă suflați nasul;

 * Acoperiți-vă gura și nasul atunci când tușiți sau strănutați;

 * Nu atingeți cu mâna ochii, nasul și gura;

 * Nu împărțiți cu alte persoane paharele sau tacâmurile;

 * Curățați suprafețele de uz casnic, precum și suzetele și jucăriile copiilor;

 * Adoptați un stil alimentar echilibrat. Consumați, printre altele, alimente bogate în vitamina C (așa cum sunt citricele).

 

Susține Natura.md: Devino Patron!