Devino Patron!

Ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă

Ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o alimentaţie sănătoasă este esenţială pentru o stare mai bună de sănătate şi pentru a obţine nutrienţii optimi de care avem nevoie.

O alimentaţie sănătoasă ne protejează de multe boli cronice, cum ar fi afecţiunile cardiovasculare, diabetul şi cancerul, iar faptul că mâncăm o varietate de alimente, că avem un consum scăzut de sare, zahăr şi grăsimi saturate şi de grăsimi de tip trans sunt doar câteva dintre regulile esenţiale pentru o alimentaţie sănătoasă.

Piramida alimentelor sănătoase

Piramida ce are la bază alimentele sănătoase reprezintă, de fapt, o înglobare a regulilor esenţiale de care trebuie să ţinem cont zi de zi pentru a fi mai sănătoşi, pentru a avea mai multă energie şi pentru bună dispoziție.

Partea cea mai amplă, de la baza piramidei, este pentru acele lucruri care sunt considerate cele mai importante. Alimentele care se află în topul piramidei, în zona cea mai îngustă, ar trebui mâncate cât mai rar.

La baza piramidei se află exerciţiile fizice zilnice şi controlul greutăţii.

Pe următorul palier al piramidei se află: alimentele ce conţin cereale integrale (la majoritatea meselor) şi uleiurile vegetale (de măsline, de rapiţă, de soia, de porumb, de floarea-soarelui, de arahide şi altele).

Următorul palier este alcătuit din legume, care trebuie să se găsească din abundenţă în alimentaţia noastră, şi din fructe (de 2-3 ori pe zi).

Dacă mai urcăm un "etaj" al piramidei alimentelor sănătoase, aici vom găsi: nuci, leguminoase (de 1-3 ori pe zi).

Acestea sunt urmate de alte grupe de alimente sănătoase: peşte, carne de pasăre de curte, ouă - de 0-2 ori pe zi.

Produsele lactate se află la următorul palier spre vârful piramidei - de 1-2 ori pe zi.

În vârful piramidei se află: carnea roşie, untul, orezul alb, pâinea albă, pastele din făină albă, cartofii, băuturile carbogazoase şi dulciurile - toate acestea trebuie consumate cu măsură sau aproape deloc.

Pe lângă această piramidă a alimentelor sănătoase, mai trebuie să ţinem cont că alcoolul se consumă cu moderaţie, iar dacă există unele carenţe, medicul poate recomanda unele suplimente alimentare şi unele vitamine.   

Autor: Paraschiva MĂMĂLIGĂ   

Articol publicat în revista NATURA, nr. 386

 

Susține Natura.md: Devino Patron!