Cinci plante medicinale care pot fi culese în luna august
Trei-fraţi-pătaţi, pentru detoxificare
Trei-fraţi-pătaţi, folosită sub formă de infuzie, are proprietăţi diuretice,
depurative, de un real sprijin în caz de încetinire a tranzitului intestinal, dar şi pentru afecţiuni alergice, astm şi urticarie. Tot contra alergiilor şi a astmului e de încercat siropul de trei-fraţi-pătaţi. Tinctura din această plantă este bună pentru eliminarea toxinelor acumulate în organism, iar cataplasmele ajută în dermatite şi psoriazis.
Sulfina este bună pentru reumatism
Tratează astmul, bolile de rinichi, anxietatea, atacul de panică, nervozitatea, reglează tensiunea arterială. Dacă ai reumatism, încearcă şi cataplasmele cu sulfină pe lângă tratamentul primit de la medic, iar dacă nu mai faci faţă simptomelor menopauzei, ia tinctură de sulfină.
Măceşele te întăresc după boală
Măceşele au un conţinut de vitamina C de 50 ori mai mare decât citricele, motiv pentru care sporesc imunitatea organismului şi grăbesc vindecarea bolilor, în perioada de convalescenţă. Infuzia din fructele de măceş normalizează circulaţia sângelui, de ajutor în arterită, hipertensiune, ateroscleroză. Decoctul îl poţi folosi dacă te dor dinţii, clătindu-ţi gura cu el, dar şi în rinite, colite.
Coada-şoricelului bună pentru mai multe afecțiuni
Această plantă cu flori albe şi lunguieţe, nu trebuie să-ţi lipsească din trusa cu remedii naturiste. Perioada de recoltare - din luna iunie până toamna târziu. Părţile active ale plantei-florile. Planta se foloseşte ca adjuvant în tratamentul hepatitei, bilei, indigestie, hemoragie internă, arsuri, alergii, candidoză şi în transpiraţia excesivă.
Gălbenelele, pentru tratament intern și extern
Gălbenelele sunt utilizate sub formă de infuzie pentru tratarea diferitelor afecțiuni precum: ulcerul și gastrita, afecțiuni hepatice și biliare. De asemenea, gălbenelele sunt utilizate pentru tratarea diferitelor plăgi, a înțepăturilor de insecte, arsuri, acnee, eczeme. În scopuri medicinale, se utilizează florile ligulate sau inflorescența. Gălbenelele se mai cultivă și în scopuri ornamentale.
Culegerea și păstrarea plantelor medicinale
Plantele medicinale nu trebuie să lipsească niciodată din casa noastră. Sunt binevenite ca tratamente naturale cu eficiență ridicată și rapidă în numeroase afecțiuni și dureri. Aceste ierburi vindecătoare se pot culege cu ușurință, de la începutul verii până toamna în luna noiembrie. Culegerea acestor plante trebuie făcută pe baza anumitor criterii care trebuie respectate, pentru ca conținutul de substanțe active să fie maxim:
- fructele se culeg atunci când se coc;
- frunzele se culeg înainte și după înflorire;
- florile se culeg la începutul înfloririi
- rădăcinile se culeg la începutul primăverii sau toamnei;
- plantele se adună curate, fără insecte;
- se culeg în zilele însorite, uscate, când roua nu este prezentă.
Nu se face recoltarea de plante medicinale de pe câmpurile care au adaosuri de îngrășăminte chimice, de pe câmpii sau maluri de apă murdare care sunt infestate și nici din locurile apropiate de străzi.
Plantele medicinale sunt ocrotite de lege, de aceea nu le rupeți direct cu rădăcină, pentru a nu face pagube. Florile și frunzele nu se strivesc, iar atunci când se culeg, acestea trebuie să fie puse în pungi de hârtie, nu din plastic unde vor transpira și se vor înnegri.
Uscarea
Înainte de a fi puse la uscat aceste plante medicinale, trebuie tăiate mărunt. Se vor așeza pe hârtie netipărită sau bucăți de cârpă. Locurile în care se face uscarea trebuie să fie o zonă aerisită și călduroasă. Uscarea se poate face în pod.
Dacă partea recoltată din plantă este zemoasă, uscarea se va face cu căldură artificială. Temperatura la care se va efectua uscarea nu trebuie să depășească 35 grade Celsius.
Păstrarea
Păstrarea plantelor medicinale peste iarnă se poate face numai dacă acestea au fost bine uscate. Recipientele de depozitare indicate sunt borcanele sau cutiile de carton. Recipientele din plastic și metal, trebuie evitate. Recipientele de depozitare se feresc de lumină.
Recipientele ar trebui să fie colorate (culoarea verde este cea mai indicată).
Nu strângeți mai multe recolte, decât pentru o iarnă, deoarece, își pierd din substanțele active, iar fiecare an este binecuvântat de o altă generație de plante medicinale.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 388
Susține Natura.md: Devino Patron!