Revista scrisorilor de sănătate: „Am dinții îngălbeniți”
“Admir oamenii care au un zâmbet larg, frumos. Îi apreciez pentru faptul că au dinții albi, perfecți. Eu nu pot decât să schițez un zâmbet amărât, pentru că mi-e rușine. Dinții mei sunt îngălbeniți, nu știu care e motivul și ce aș putea să fac, pentru că toate încercările mele nu prea dau rezultate” – ne scrie cu mare tângă Lucica Stratu din Anenii-Noi.
Dragă Lucica! Cred că nu e cazul să cazi cu totul în deznădejde. În primul rând trebuie să găsești motivul de ce ți se întâmplă asta. Cauze, însă, sunt mai multe – interne și externe. Dacă vrei să ții cont de sfaturile noastre, îți poți rezolva parțial sau în totalitate problema, principalul să nu disperi.
Dacă cauza vine din interior (trebuie neapărat să te adresezi medicului pentru investigație), atunci este mai greu de curățat, deoarece îngălbenirea vine din structura internă a dintelui. Deci, colorarea intrinsecă (internă) poate fi moștenită genetic de la părinți ori bunici sau în urma administrării anumitor medicamente atât la copii (tetraciclină, doxicilină), cât și la mamele însărcinate.
Cafeaua, băuturile carbogazoase, fructele de pădure sau vinul roșu sunt potențiale cauze pentru dinții galbeni. Substanțe precum taninurile (din vinul roșu) intră în smalțul dinților și duc la colorarea acestora pe termen îndelungat.
Fumatul este una dintre principalele cauze ale dinților îngălbeniți, iar petele provocate de țigări sunt extrem de greu de îndepărtat.
Ce ține de cauzele externe, petele de pe smalțul dinților, provocate de factori externi, apar ca urmare a stilului de viață și sunt mai ușor de îndepărtat.
Iată care sunt principalii factori care pot determina colorarea extrinsecă (externă) a dinților:
• Igiena orală deficitară este una dintre cauzele apariției dinților galbeni. În timp, în lipsa unui periaj dentar efectuat corect de cel puțin două ori pe zi, dar și a ședințelor de profilaxie profesională la cabinetul medicului stomatolog, se formează placa bacteriană ce duce la apariția tartrului, dar și la colorarea dinților.
• Un traumatism dentar poate provoca fisuri în smalțul dintelui atât la copii, cât și la adulți.
• Bruxismul (automatism masticator prin mișcări bruște, repetate, în cursul somnului).
• Dinții îngălbeniți pot avea drept cauză pur și simplu înaintarea în vârstă.
Medicul stomatolog este cel care poate stabili dacă ai dinții îngălbeniți și care este cauza colorării acestora. În urma controlului efectuat în cabinetul medicului stomatolog, acesta va recomanda și cea mai bună soluție pentru remedierea problemei - procedura de albire profesională. Împreună cu medicul stomatolog, poți stabili gradul de albire pe care ți-l dorești.
O altă modalitate de albire a dinților este periajul dentar cu o pastă de dinți cu efect de albire. Substanța activă din pasta de dinți cu efect de albire este peroxidul sub formă de particule fine, Cea mai eficientă modalitate de a evita îngălbenirea dinților este o alimentație corespunzătoare, respectiv consumul de alimente care au proprietăți de albire a dinților. Printre aceste alimente se numără morcovii, merele și lactatele. Acestea din urmă protejează dinții împotriva cariilor folosind conținutul bogat în proteine și acid lactic.
Este bine de știut că și guma de mestecat, cu efectul său mecanic, poate ajuta la albirea dinților, însă nu folosită în mod exagerat.
Susține Natura.md: Devino Patron!