Ce haine să porți când e caniculă
Pe măsură ce lumea continuă să se confrunte cu valuri de căldură extreme, care devin din ce în ce mai frecvente datorită schimbărilor climatice, îmbrăcămintea pe care o purtăm este o componentă vitală în modul în care ne menținem temperatura corpului la un nivel cât de cât normal.
Ce culori purtăm ca să nu ne topim de cald
Când vine vorba de culoare, majoritatea oamenilor poartă alb vara – deoarece albul reflectă razele soarelui, mai degrabă decât să absoarbă lumina așa cum o face negrul.
Cu toate acestea, această teorie devine puțin mai complexă atunci când începem să vorbim despre grosimea materialului și modelul hainelor, deoarece căldura nu vine doar de la soare, ci vine și din corpul nostru. Când acea căldură din corpurile noastre lovește hainele albe, se reflectă înapoi spre noi.
Cum este posibil?
Țesăturile de culoare neagră sunt un radiator mai bun de căldură – adică absorb căldura emanată din corp – astfel încât pot juca și un rol important în răcirea corpului. Hainele negre largi încălzesc spațiul dintre țesătură și piele, producând un curent de aer ascendent – și oferind o ușoară senzație răcoritoare. Deci croiul hainelor poate deveni mai important decât culoarea.
Cu toate acestea, dacă veți purta haine strâmte, atunci cel puțin alegeți-le să fie albe. Țesăturile cu textură ajută, de asemenea, ca îmbrăcămintea să nu se lipească de piele.
Țesăturile ușoare, cum ar fi bumbacul și mătasea, sunt de obicei mai bune în timpul caniculei decât tricoturile. Acest lucru este deosebit de important atunci când există, pe lângă căldura excesivă și umiditate în aer – pe căldură uscată, absorbția poate fi suficientă, deoarece transpirația va fi absorbită din corp și se va evapora din cauza căldurii.
Toate textilele captează radiațiile infraroșii emise de corp într-o oarecare măsură, ceea ce ne ajută să ne încălzim atunci când afară este rece – dar nu este ceva foarte plăcut într-o zi fierbinte și, prin urmare, este important să purtăm haine respirabile.
Bumbacul, inul, nailonul și chiar și poliesterul sunt bune împotriva caniculei
Bumbacul, inul, nailonul și poliesterul sunt toate clasificate ca țesături respirabile într-o anumită măsură, ceea ce înseamnă că permit transpirației și căldurii să scape prin material. Totuși, sunt diferite de țesăturile absorbante, care absorb în mod activ apa din corp.
Bumbacul și poliesterul absorb și reflectă cea mai mare parte a căldurii – aproape 99%. Dar aceste materiale permit și ca 30-40% din lumina vizibilă să treacă. Această combinație poate determina corpul să se încălzească mai repede.
Dar și celălalt mecanism de răcire al corpului – transpirația – joacă un rol foarte important. Bumbacul absoarbe umezeala, dar nu se usucă repede, așa că dacă transpiri mult hainele tale vor rămâne umede, făcându-le mai puțin confortabile.
Nailonul și poliesterul sunt folosite în majoritatea hainelor de sport, deoarece elimină umezeala și se usucă rapid, dar păstrează mirosul. Cercetările au arătat, de asemenea, că nailonul are o absorbție mai mare a umidității și capacități de absorbție mai bune decât poliesterul, dar se usucă mai lent.
Fibrele sintetice precum nailonul și poliesterul devin inconfortabile atunci când se udă, iar un studiu a sugerat că cea mai potrivită ar fi îmbrăcămintea din fibre de bambus, care sunt un conductor scăzut pentru căldură și nu face compromisuri în ceea ce privește confortul.
Autor: Nora Baltovin
Articol publicat în revista NATURA, nr. 387
Susține Natura.md: Devino Patron!