Devino Patron!

Soluție europeană pentru cetățenii din străinătate

Soluție europeană pentru cetățenii din străinătate

În perioada 18 iunie – 9 iulie a.c. Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova) a organizat o serie de mese rotunde la tema: „i-Voting, o soluție europeană pentru cetățenii noștri din străinătate?” Discuțiile, care în condițiile actuale de pandemie s-au desfășurat în regim on-line, se axează pe o tematică abordată în mod recurent în ultimii 10 – 15 ani: i-Votingul, adică votarea electronică, pe internet. Seria de evenimente este sprijinită de către Fundația Friedrich Naumann și Forumul Liberal European, în parteneriat cu Institutul Liberal pentru Analize Politice (LIPA) din Bulgaria și E-CIVIS din România.

Moderate de către Victor Guzun, președinte LID Moldova și ex-Ambasador al Republicii Moldova în Estonia, discuțiile abordează tema oportunității și posibilității de a introduce într-un viitor previzibil votul electronic pe internet și în Republica Moldova. În acest sens, exemplul Estoniei este unul edificator, această țară cu dimensiuni și cu o populație comparabilă cu cea a Republicii Moldova reușind să se instaleze în ultimii 15 ani într-o poziție de frunte pe plan mondial la capitolul digitalizării proceselor de ordin administrativ, politic, din sfera sănătății, educație etc. Experiența estoniană pe care moderatorul meselor rotunde le-a prezentat participanților a fost și punctul de pornire pentru schimbul de opinii la subiect. Situația la zi din Republica Moldova a fost expusă de către Alexandru Balmoș, reprezentant al Comisiei Electorale Centrale.

Reprezentanții diasporei Republicii Moldova, care au participat la masa rotundă din 18 iunie, și-au exprimat adeziunea față de introducerea modalităților de votare electronică, pe internet. După părerea liderilor de asociații și a cercetătorilor din diasporă, introducerea i-Votingului va permite o participare largă a cetățenilor la alegeri, indiferent de locul aflării lor fizice în ziua scrutinului. Diminuarea costurilor suportate pentru organizarea alegerilor în afara țării – a fost unul dintre argumentele centrale, evocate în cadrul discuției. În prezent aceste cheltuieli considerabile sunt asigurate din contul statului (pentru deschiderea secțiilor de vot din străinătate), dar și de către votanții care sunt nevoiți să parcurgă sute și uneori mii de kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată secție de vot. Introducerea votului electronic (pe internet) este susținută și de către reprezentanții mai multor partide politice, care au participat la evenimentul din data de 2 iulie. Atingerea unui consens în acest sens este necesară și la nivel național, mai ales între forțele politice cu reprezentare parlamentară.

Poziția Comisiei Electorale Centrale în problema introducerii votului electronic (pe internet) reflectă gradul actual de pregătire al instituției în această privință: conform spuselor reprezentantului CEC la discuții, votul pe internet poate deveni o realitate pentru toți cetățenii țării doar atunci când politicienii vor da dovadă de suficientă voință politică și vor promova acest obiectiv. Din punct de vedere tehnic lucrările necesare pentru a asigura baza tehnico-materială și pentru a garanta securitatea transferului de date pot fi realizate într-un răstimp relativ scurt, de aproximativ un an. Seria de evenimente tematice dedicate introducerii i-Votingului în Republica Moldova va continua în perioada următoare, obiectivul principal fiind de a promova această modalitate de votare la distanță prin toate metodele posibile, și de a plasa acest subiect pe un loc prioritar în agenda politicienilor. În acest sens, se preconizează elaborarea unui document de politici publice care să sprijine inițiativa, și care să primească în viitor susținerea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. De asemenea, dacă evoluția pandemiei de COVID-19 în următoarele luni va confirma trendul descrescător din ultimele săptămâni, se planifică organizarea unei conferințe tematice la București, în toamna anului curent.


Dorin DUȘCIAC
Paris, Franța

Susține Natura.md: Devino Patron!