Devino Patron!

„Ţepoşii” din ghiveci

„Ţepoşii” din ghiveci
Foto simbol. Sursă: www.enciclopedia.biz

Originar din zonele aride ale Mexicului, cactusul este o plantă suculentă, adică stochează lichidele în tulpină. Chiar dacă are aspectul ţepos, există multe specii de cactuşi care înfloresc foarte frumos. Şi, mai mult decât atât, există cactuşi comestibili. Aceştia au frunzele cărnoase şi ovale, cu o textură moale şi crocantă. Gustul este similar cu cel al ardeiului.


Plantarea şi îngrijirea cactuşilor
Pământul în care plantezi cactușii este un amestec din două părţi de pământ și o parte de nisip (cu granulaţie mare). Ghiveciul trebuie să fi e mic, nu mai mare decât planta în sine. Deasupra pot fi puse pietre din mozaic sau pietre de râu, de dimensiuni mici. Arată mai bine și protejează pământul. Pietrele nu trebuie să fi e îndesate pentru a nu opri creșterea cactusului. Este recomandat să nu fi e udat în exces pentru că-i putrezește rădăcina. Trebuie udat doar atunci când pământul este uscat.

Cactușii de formă rotundă adoră apa pe trunchi, ca și cum ar fi spălaţi. Singurul cactus care face excepţie este cunoscut în mod popular sub numele de „crăciunel”. Acesta înfl orește iarna. De asemenea, nu trebuie mutat și trebuie ferit de curenţii de aer. Când face boboci nu iubește să fi e atins.

Pentru a favoriza înfl orirea cactușilor, este bine să rupi puii care se formează în partea de sus. Nu confunda bobocii cu puii. Sunt două lucruri diferite. Bobocii arată ca niște bumbi păroși, iar puii
arată ca un alt cactus în miniatură. Nu este recomandat să fie atinși în perioada de creștere nici puii, nici bobocii. 

În lunile reci, adică din noiembrie până în februarie, cactușii se udă foarte rar sau deloc. Se păstrează într-un loc umbros, ferit de frig sau de curenţi de aer. În martie pot fi scoși pe geam sau pe terasă pentru a fi în contact direct cu razele solare.

Chiar dacă ai udat un cactus în exces și i-a putrezit rădăcina încă mai există remedii. În acest caz se taie partea din tulpina care este încă intactă și se pune într-un amestec de două părţi nisip și o parte pământ, astfel formând o nouă rădăcină.

Imagini pentru cactuși
Sursă foto: www.glissandogardencenter.ro


Dăunătorii cactuşilor şi înlăturarea lor
Dăunătorii slăbesc vitalitatea cactușilor și pot duce cu ușurinţă la îmbolnăvirea și uscarea lor. Cei mai cunoscuţi dăunători sunt păianjenul roșu (foarte mic), păduchele ceros, care atacă rădăcina, păduchele lânos (2-8 mm), care se găsește pe ţepi și lasă așa-numita „rouă de miere” (substanţă dulce care duce uneori la apariţia mucegaiului).

Păduchele lânos poate fi îndepărtat manual sau prin tamponare cu alcool. Pentru celelalte tipuri de păduchi este recomandat să schimbi pământul și ghiveciul. Vasul nou trebuie curăţat bine și pământul îmbunătăţit cu îngrășământ. Când faci mutarea dintr-un ghiveci în altul verifică și rădăcinile plantei. Dacă sunt afectate este mai bine să le tai. În scurt timp acestea vor crește la loc mai puternice și mai rezistente. 

Dăunătorii nu suportă razele solare. Dacă cactușii sunt păstraţi afară în timpul verii, aceștia o să fi e mai protejaţi decât cei crescuţi în interior. Aerul cald, uscat și închis favorizează înmulţirea și extinderea dăunătorilor.

 

Otrăvitori sau nu 
Legat de mitul conform căruia cactușii sunt otrăvitori, este bine de știut că unele specii conţin sevă, care poate avea efect asupra organismului uman. Dar planta de apartament nu este otrăvitoare. Iar miturile legate de superstiţiile conform cărora cactușii aduc ghinion și fetele din case unde se cresc cactuși, rămân nemăritate, sunt doar niște superstiţii. Cactușii crescuţi cu dragoste, nu pot da decât dragoste și înfl orire stăpânilor. Iar fetele nemăritate rămân nemăritate pentru că așa vor.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 288

Susține Natura.md: Devino Patron!