Cum să nu ne îngrășăm de Sărbători
Vin Sărbătorile cu tradițiile noastre dragi, cu multe mese copioase și tentații dulci, ispititoare, care expun pe oricine la excese alimentare și la creștere în greutate. Lipsa de cumpătare, pe lângă kilograme nedorite, mai poate cauza sau acutiza și unele probleme de sănătate. Vă propunem trei strategii pentru a mânca inteligent de Sărbători:
Conștientizați conținutul de calorii
În principiu, atunci când vă doriți să vă mențineți la o greutate sănătoașă, cunoștințele elementare de nutriție sunt foarte utile. În medie, un adult are nevoie de 2000 de kilocalorii pe zi. Mâncând cu moderație, vă veți putea bucura de bunătățile de Crăciun fără să aveți surprize la cântar. Iată un scurt ghid al caloriilor (per 100 gr/produs) pe care le conțin alimentele românești consumate cel mai frecvent în timpul sărbătorilor de iarnă:
Slănină de porc - 638 kcal
Șuncă afumată - 378 kcal
Caltabos - 300 kcal
Tobă de porc- 323 kcal
Piftie de porc - 106 kcal
Mușchi slab de porc gătit - 145 kcal
Ciolan de porc - 337 kcal
Șorici- 564 kcal
Piept de pui la grătar - 150 kcal
Drob ficat de pui - 115 kcal
Sarmale (varză murată, carne de porc, orez) - 290 kcal
Salată de boeuf (carne de pui, maioneză de casă, legume, ouă fierte) - 250 kcal
Ouă umplute (maioneză de casă) - 240 kcal
Cozonac Panetone - 350 kcal
Turtă dulce - 366 kcal
Praline cu ciocolată și alune - 563 kcal
Ciocolată - 500 kcal +
Vin alb sec - 73 kcal
Vin roșu dulce - 106 kcal
Bere - 43 kcal
Portocale - 47 kcal
Faceți alegeri alimentare mai sănătoase
Dincolo de moderație, pentru a evita kilogramele în plus, dar și tulburările digestive, este indicat să consumați alimente mai sănătoase. Preparatele tradiționale românești pot fi adaptate și reinterpretate în varianta light. De exemplu, înlocuiți carnea de porc din sarmale cu carne de pui sau de curcan, renunțati la afumătură și „veți economisi” multe calorii. Maioneza din salata de boeuf poate fi și light. Înlocuiți zahărul alb din deserturi cu diverși îndulcitori dietetici, ce nu conțin calorii.
Din categoria legumelor, iarna sunt foarte recomandate murăturile, bogate în probiotice și în vitamina C, sau variantele congelate în cazul în care suferiți de hipertensiune și trebuie să evitați sarea.
De Crăciun, la aperitive, puteți pune în farfurie brânză sau o bucățică de caltabos/lebăr cu legume și o felie mică de pâine din făină integrală sau de secară; la felul principal, vă puteți delecta cu carne slabă, alături de murături și cartofi la cuptor. Deserturile este indicat să le consumați în prima parte a zilei și cu foarte multă moderație.
Mâncați conștient
Amintiți-vă să vă bucurați de mâncare și nu confundați mesele festive cu o cursă de umplut stomacul contra cronometru. Luați bucăți cât mai mici de mâncare, mestecați bine fiecare îmbucătură, savurați, înghițiți și abia apoi luați următoarea înghițitură. Din când în când, mai lăsați tacâmurile jos, apoi întoarceți-vă cu plăcere la ritualul mesei.
Practic, mâncatul conștient presupune alegerea conștientă a alimentelor și savurarea acestora. În perioada Sărbătorilor, de fiecare dată când vă este poftă de „ceva bun” este bine să vă întrebați:
- Mănânc doar pentru că acest aliment este în preajma mea sau pentru că mi-a fost oferit?
- Ce alte bunătăți am mai mâncat azi și ce este în plan pentru restul zilei?
- Cum mă voi simți după ce voi mânca? Îmi va părea rău?
Autor: Paraschiva Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 392
Susține Natura.md: Devino Patron!