Devino Patron!

La plăcinte, înainte! Rețete de primăvară

La plăcinte, înainte! Rețete de primăvară

Ciorbă de primăvară 

Ingrediente: 3 morcovi, 1 rădăcină pătrunjel, 1 țelină mică, 1 ceapă, ½  ardei verde, ½  ardei roșu, 2 roșii, 1 legătură lobodă roșie, 1 legătură lobodă verde, 1 legătură stevie, 1 legătură leurdă, 1 legătură mărar, 1 legătură leuștean, 1 lingură pastă tomate, 50 ml ulei, 100 gr tăieței lați fără ou, 1 litru zeamă de varză, vegeta, piper, sare.

Mod de preparare: Curățim și tăiem morcovii și albitura rondele. Ceapa la fel o curățim și o  tocam mărunt. Ardeii și roșiile le curățim și le tăiem cubulețe. Loboda, stevia și leurda le curățim, le spălăm și le tăiem fâșii. Într-o oală mai mare, încingem  uleiul și călim ceapa, zarzavatul și ardeiul 3-4 minute.

Punem apa, vegeta și piperul și fierbem legumele 20 de minute. Adăugăm loboda, leurda, roșiile și lăsăm să mai  fiarbă 15 minute, apoi punem tăiețeii și mai lăsăm 5 minute. Acum putem adăuga pasta de roșii și zeama de varză atâta, cât  de acră dorim să fie ciorba și mai fierbem 5 minute. Potrivim de sare și ciorba e gata. Presărăm  verdeața tocată și mai lăsăm pe foc pentru un clocot.

 

Pilaf de orez cu ciuperci și alte legume 

Ingrediente:  200 gr orez, 2 cepe medii, 1 morcov mediu, 400 gr ciuperci proaspete sau 200 gr ciuperci din conservă (scurse), 3 linguri de ulei, verdeață tocată (mărar, pătrunjel verde), piper, sare.

Opțional:½ rădăcină păstârnac, 1 felie de țelină, 1 dovlecel mic, 1 ardei roșu.

Mod de preparare:  Curățim și tăiem  mai întâi legumele: ceapa, morcovul, ciupercile și le înăbușim vreo 5 minute, amestecând ocazional. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să se călească ușor. Daca dorim, punem  și alte ingredinte  (păstârnac, țelină, dovlecei, ardei) deodată cu morcovul.

Asezonăm totul cu piper,  lăsăm să scadă un pic ca să nu mai fie apă in tigaie. De-abia acum punem orezul și amestecăm ușor. Orezul trebuie să se călească 2-3 minute, astfel încât fiecare bob să fie lucios, învelit într-un strat subțire de grăsime.

Stingem totul cu 600 ml de apă fierbinte și am reducem flacăra de sub tigaie. Potrivim de sare și dacă e nevoie  corectăm asezonarea. Lăsăm pilaful la fiert cca. 18-20 de minute, până ce orezul e fiert. Dacă lichidul scade excesiv mai putem adăuga apă. Ideea e ca la final să avem un pilaf cremos, nu sec. Stingem focul, acoperim cratița cu un capac și mai  lăsăm pilaful 10 minute la 

Tocăt pătrunjel verde și mărar și presărăm peste pilaf.

 

Salată de crudități

Ingrediente: 2 morcovi, 1 măr, 1 portocală sau 2 mandarine (clementine), 1 felie de rădăcină de țelină, o mână de mix de nuci, alune, migdale, semințe etc.

Opțional: gulii, conopidă crudă, ridichi etc.

Dressing: zeama de la ½ de lămâie sau limetă, 1 lingură de ulei, pătrunjel verde, piper negru proaspăt măcinat, sare.

Mod de preparare: Filetăm portocala (adică îndepărtăm toate membranele albe) și tăiem feliile în cuburi. Prăjim ușor o mână de mix de nuci (nuci grecești, nuci caju, alune de pădure și migdale) și le tocăm  mășcat, cu cuțitul. Ele contribuie la gustul, aroma și textura acestei salate de crudități. În plus, sunt și foarte sănătoase.

Răzuim prin răzătoarea mare morcovii, țelina și mărul. Imediat le stropim cu zeama stoarsă de lămâie ca să prevenim oxidarea lor. Le  amestecăm lejer într-un castron. Peste ele punem filetele de portocală, pătrunjelul verde tocat și asezonăm totul cu sare și piper negru proaspăt măcinat (mai puteți adăuga gulii, buchețele mici de conopidă crudă, ridichi etc.).

Turnăm  și uleiul (de floarea-soarelui ori de măsline) și amestecăm salata. Puteți oricând suplimenta cu sare, piper sau lămâie, după gust.

Acoperim  castronul cu folie alimentară și-l dăm la frigider 2-3 ore. Nucile și alunele tocate le presărăm deasupra doar înainte de servire, ca să nu se înmoaie!

 

Clătite de post

Îngrediente:  o cană de apă minerală carbogazoasă, o cană de făină, o linguriță de zahăr (dacă doriți), un praf de copt (dacă vreți ca aluatul să iasă pufos), 50 ml de ulei, o linguriță de zahăr vanilat, un praf de sare.

Mod de preparare:  Amestecăm toate ingredientele într-un bol. Uleiul este necesar pentru a face aluatul mai fraged. Dacă compoziția este prea groasă, mai punem apă. Dacă-i prea subțire, adăugăm mai multă făină.Cine dorește, poate pune esențe de migdale, portocale sau lămâie, după preferințe. 

Încingem tigaia în prealabil și prăjim clătitele una câte una pe ambele părți. Le putem umple cu fructe, dulceață, gem, miere de albine.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!