Devino Patron!

Copii interesați de arta tradițională

Copii interesați de arta tradițională

La Școala Raională de Arte Plastice „Nicolae Moisei” din Telenești, copiii vin să-și instruiască și lustruiască talentul. La filiala Ciulucani, unde activez, cei 26 de copii care frecventează școala, învață să picteze, să deseneze, să modeleze pe fire de lână covorașe, să brodeze pe pânză. Aceste preocupări ale strămoșilor noștri cu care și-au împodobit casele, sunt resuscitate în secolul nostru din mai multe motive: pentru a le cinsti munca, a le perpetua talentul și pentru că aceste meșteșuguri sunt zestrea naturală a neamului nostru. Ca aceste valori ale artei să fie văzute și apreciate, noi, profesorii îndrumători, îi ghidăm pe elevi, iar lucrările copiilor deseori le expunem în vernisaje. 

Recent, cu prilejul sărbătorii Zilei Copiilor, am fost invitată la Festivalul Wine Picnic 2024, care a avut loc la Grădina Botanică. Invitația a venit din partea Tavianei Tomescu, președinta Asociației Obștești „Femei cu influență”. Colaborarea școlii noastre este de mai demult, ocazie pe care o avem ca pictorii noștri tineri să interacționeze cu alți tineri și să găsească subiecte de inspirație. La festival am venit cu câteva din broderiile și tapiseriile elevilor mei, pe care le creăm în cadrul orelor de artă decorativă la Școala Raională de Arte Plastice „N. Moisei” Telenești, filiala Ciulucani. A fost un eveniment deosebit, în sânul naturii, unde creațiile copiilor s-au contopit destul de bine cu atmosfera creativă, mai ales că am avut ca oaspeți în Kidzone foarte mulți copii.   

 Principalul subiect din broderiile copiilor sunt inspirate din natură și anume din lumea vegetală. La materia de studiu Arta Decorativă mereu analizăm chiar din natură structurile vegetale, apoi le transpunem în studii coloristice, după care urmează brodatul. Inspirată din arta tradițională, încerc să le transmit discipolilor mei simplitatea tehnicilor de lucru. La acest eveniment am avut mulți admiratori, printre care desigur erau mulți copii, care s-au interesat de această artă. Le-am povestit cu pasiune despre lucrările expuse în acest cadru naturist de la Grădina Botanică și i-am îndemnat să încerce, căci toate ustensilele erau la îndemână.    

Broderiile, parcă coborâte de pe pereții din Casa Mare a bunicii, au făcut sărbătoarea mai autentică și mai frumoasă, bucurând ochii și sufletul vizitatorilor.   

Autor: Ecaterina DÎNGA, profesoară,

Școala Raională de Arte Plastice „N. Moisei”

Telenești, 

filiala Ciulucani 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 386   

 

Susține Natura.md: Devino Patron!