Conacul lui Vasile Stroescu din Brânzeni
Casa mecenatului românilor
În satul Brânzeni, raionul Edineț, se găsește conacul cu parc dendrologic al lui Vasile Stroescu, nobil, mecenat și personalitate marcantă a românilor de pretutindeni, care s-a născut în satul Trinca, situat la vreo 25 km mai la nord de Brânzeni. Familia acestuia avea moșii în mai multe părți ale județului Hotin, din care făceau parte localitățile din actualul raion Edineț.
În a doua jumătate a secolului XIX la Brânzeni a fost ridicat conacul familiei, unde s-a și stabilit, în 1875, Vasile Stroescu. Clădirea sobră și cochetă în același timp, cu două niveluri și balcon, era cea mai frumoasă din sat, în stil clasic, după cum se făceau pe la nobilii cei mai de seamă. Și astăzi s-au păstrat scările de lemn cu balustrade din fier forjat, care dau interiorului acea atmosferă de epocă. Sobele de teracotă decorativă și căminul din marmură, cu un blazon cu doi lei, vorbesc de la sine despre faptul că această clădire a avut cândva o istorie frumoasă.
Căminul din marmură. Foto: Vadim Șterbate
Ornamentele de pe tavane, la mai bine de un secol de când au fost create, și-au păstrat culorile și farmecul de odinioară. Fiecare încăpere are o altă culoare și ornament diferit, cu frunze, flori și diverse elemente decorative, iar nuanțele vii parcă au fost adăugate recent. Lipsesc doar lămpile cu gaz, care între timp au fost înlocuite cu lustre.
Detalii ornamentale pe tavanele încăperilor. Foto: Vadim Șterbate
Pe unul dintre pereți este portretul lui Vasile Stroescu, care ne aduce aminte despre stăpânul de odinioară al acestei moșii. La începutul secolului XX în jurul conacului a fost sădit un parc de toată frumusețea, care se zice că a fost gândit și creat de Vasile Stroescu. Parcul dendrologic, cu suprafața de vreo două hectare, a fost format din arbori decorativi de specii diferite, majoritatea fiind aduși din străinătate.
Vasile Stroescu a fost un mare mecenat, susținând în special țăranii de pe cuprinsul istoric al României, construind școli, biserici și spitale. A fost membru de onoare al Academiei Române și primul președinte al Parlamentului României Mari.
Distanța de la Chișinău: 225 km
Orașe apropiate: Edineț – 16 km, Briceni – 44 km
Atracții turistice în regiune:
- Stâncile Prutului (500 m)
- Mănăstirea „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni (5 km)
NOTA BENE: Deoarece deocamdată aici se află un internat psihoneurologic, accesul vizitatorilor este limitat!
În incinta conacului se află un internat psihoneurologic. Foto: Vadim Șterbate
Vadim ȘTERBATE,
Autor al cărții „99 de atracţii turistice din Republica Moldova”
Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md.
Susține Natura.md: Devino Patron!