Devino Patron!

Cum ne putem apăra pădurile

Cum ne putem apăra pădurile
Sursa foto: revista „Natura”

Corupție în pădure? Tăieri ilegale? Copaci doborâți pentru lemn de mobilă sau instrumente muzicale? Sunt câteva dintre situațiile din Statele Unite, deloc străine nouă, despre care au povestit Phillip Huff, agent special în Serviciul Forestier al Statelor Unite și Lauren Ransom, ofițer de patrulare, care au vizitat Republica Moldova și au împărtășit din experiența lor de a proteja pădurea. În SUA nu este negat fenomenul criminalității forestiere, dar este abordat consecvent, cu o maximă responsabilitate.

Apărătorii pădurii în SUA

Lauren Ransom, ofițer de patrulare, Serviciul Forestier al Statelor

Unite Lauren are în grija ei 400 mii ha de pădure, fără vreun ajutor. Este aproape neîntrerupt în teren, are armă de foc, se deplasează cu mașina, schiurile sau barca, în funcție de teritoriul pe care-l inspectează. Toți locuitorii din regiunea ei cunosc telefonul și o pot contacta oricând observă vreo neregulă în pădure.

Phillip Huff, agent special în Serviciul Forestier al Statelor Unite

Phillip cercetează cazurile de exploatare ilegală a pădurii „cap-coadă”. Nu se limitează la descoperirile din teren, dar poate și să verifice site-ul utilitarului pe care îl caută pe a observa, de exemplu, cine vinde mobilier proaspăt fabricat, poate să viziteze gaterele, să verifice actele de proveniență a lemnului, folosește tehnologiile inovatoare precum analiza. chimică și analiza ADN pentru a verifica din ce pădure provine lemnul.

Un model bun, dar dificil de preluat

Experiența de lucru din Statele Unite este mai degrabă un vis pentru apărătorii pădurii din R. Moldova. Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, și-ar dori ca modelul de investigare a crimelor forestiere să poată fi aplicat la noi. „În Statele Unite toate investigațiile au finalitate, un număr mare de infracțiuni sunt descoperite, ei aplică proceduri performante, foarte ample și detaliate, puse pe foaie pentru toți cei care sunt implicați.

Toți actorii, nu numai un singur investigator, dar toți actorii își cunosc rolul, sarcinile, procedurile”, spune ministra mediului. Un model pe care l-am putea prelua din experiența SUA este ca persoana care face investigația să aibă toată trasabilitatea cazului, de la depistare la investigație, participare în instanța de judecată. Pe de altă parte, Iordanca-Rodica Iordanov înțelege că statul Republica Moldova nu este pregătit să se alinieze practicilor din Statele Unite ale Americii, dat fiind că „trebuie să mai facem niște ajustări la cadrul normativ”.

Ministra mediului mai spune că practicile de peste ocean sunt utile și pentru că, în ultima perioadă, Ministerul Mediului a identificat un număr destul de mare de tăieri ilegale, lucru evidențiat datorită faptului că au început monitorizările. „În anul 2022, a fost mult mai dură procedura, mult mai clară și respectiv s-a constatat mărirea numărului de crime în domeniul forestier”.

Avem mai multe tăieri ilegale

Și Alexandru Tabacaru, specialist în Serviciul relații de colaborare internațională de la „Moldsilva”, a confirmat că, în ultimul an, din cauza crizei energetice, s-a remarcat o creștere a tăierilor ilicite. Alexandru recunoaște că tăierile ilegale se admit de oamenii care locuiesc în zonele de lângă păduri și, respectiv, au nevoie de surse de foc, dar sunt și alți actori implicați.

La 1000 de hectare de pădure se taie ilegal 6,2% de pădure, spune Alexandru, iar prejudiciul cauzat mediului este de aproximativ 1,6 milioane de lei. Din păcate, se plătește prea puțin din acest prejudiciu. „Spre exemplu, tăierea unui stejar cu diametrul de 40 cm este pedepsită cu o amendă de la 50-150 unități convenționale, adică 2500 – 7500 lei (pers. fizice) și doar 338 lei este cuantumul despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat mediului”, precizează specialistul.

Un pădurar din Moldova nu are cu ce se apăra, în comparație cu cei din SUA, se pronunță câțiva dintre silvicultorii care ascultau relatările experților americani. „Noi nu avem drept de port armă, iar dacă depistăm abuzuri în pădure nu investigăm nimic, dar transmitem cazul către alte structuri – Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Inspectoratului de Poliție, care gestionează mai departe”, ne spun apărătorii pădurilor moldovenești.

Un lucru primordial - combaterea corupției

Expertul Phillip Huff are câteva sugestii pentru o mai bună combatere a exploatării forestiere ilegale. „Cred că, la fel ca în cazul multor țări, combaterea corupției ar fi un obiectiv principal și o necesitate. Oamenii trebuie să înțeleagă că un lucru atât de simplu precum cumpărarea neconformă a lemnului de foc poate avea un impact uriaș pentru următoarea generație în ce privește defrișările, schimbările climatice, gestionarea bazinelor hidrografice, gestionarea incendiilor.

Toate aceste lucruri sunt interconectate. Și, prin urmare, cred că simpla sensibilizare a publicului sporește cu siguranță capacitatea agențiilor de a-și face treaba corect și de a avea sprijinul publicului. Și, de asemenea, în viitor, poate duce la o legislație mai bună și la o mai mare conștientizare în general”, concluzionează Phillip Huff, agent special al Serviciului Forestier în cadrul Programului de Aplicare și Investigații a Legii din Statele Unite ale Americii.

Educarea tinerei generații – o metodă de a soluționa problemele de mediu

Întrebată despre cum Republica Moldova poate soluționa problema tăierilor ilicite, Lauren Ransom a spus că un rol deosebit îl au anume conștientizarea și educarea cetățenilor, educarea de la vârsta fragedă. „Odată ce avem primele două lucruri, atunci putem avea partea de aplicare a legii.

Așa eu, dacă trebuie să deschid un caz de furt ilegal de lemn sau de incendiu de pădure, sunt capabile să facă asta pentru că publicul a fost educat și a văzut semnele și vă veți mai bine. Și mă va ajuta”, conchide ofițerul de patrulare, Lauren Ransom.

Peste 70 de persoane din diferite domenii – inspectori de mediu, reprezentanți ai Poliției de Frontieră, inspectori de securitate publică, silvicultori, justițiari, ONG de mediu, jurnaliști – au participat la trei ateliere de lucru cu genericul „Combaterea eficientă a criminalității forestiere: provocări. și oportunități pentru combaterea exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent”, organizate de Oficiul de Programe Internaționale al US Forest Service la începutul lunii martie curent.
 

Autori: Lilia CURCHI, Ludmila HIŢUC

Susține Natura.md: Devino Patron!