La Orizont inima se încununează cu creierul
Istoria școlii Orizont din Republica Moldova este aproape de-o seamă cu independența statului nostru. Prima școală s-a deschis în Cedâr-Lunga în 1993. Un an mai târziu a fost organizată o filială în sectorul Buiucani, urmată de o altă unitate de învățământ în sectorul Ciocana, cea de-a patra a fost deschisă în 2010 și se află în zona Durlești. În 2014, a apărut și cea de-a cincea filială Orizont, poate ultima, în nordul Moldovei, în orașul Bălți. În rețeaua școlilor Orizont se învață, începând de la grădiniță. Inițiativa înființării unei asemenea școli pentru copiii din R. Moldova a fost ca să prolifice potențialul intelectual al copiilor, care, din 1993 și până în prezent această misiune pusă la temelia ei, este valorificată. La Orizont, de 30 de ani, cât se formează o generație, comunitatea intelectuală a tinerilor, care învață aici, se educă prin valori, în acest răstimp, absolvenții și-au luat zborul și au atins culmi datorită educației sănătoase primite aici, dovadă fiind performanțele elevilor adunate în peste 1050 de medalii, obținute la diferite olimpiade și competiții naționale și internaționale.
Liceul Teoretic Orizont a devenit o familie mare, aici învață 2500 de elevi în toate filialele. O discuție însă cu directorul gimnaziului Orizont Buiucani, într-o limbă frumoasă românească, vorbită corect, coerent și melodios, Biner Mücahit, profesor de informatică, un intelectual erudit și rafinat, a cărui politețe depășește manierele firești ale bunei-cuviințe, a generat o cunoaștere mai bună și mai aproape de lumina orizontului a parcursului didactic din acest sector de învățământ.
Dl director, înainte de a-și prezenta instituția pe care o conduce, precizează că Liceul Orizont e cât ai încerca să atingi zările – adică o familie mare, formată din elevi buni și profesori cu o pregătire excelentă, consolidată și sprijinită de manageri respectuoși despre care vorbește cu respect (Umit Oz, vicepreședintele LT Orizont, Karagöz Ali Rıza și Ismail Okan Gur, sect. Ciocana, Erkan Yilmaz, filiala Bălți, Hasan Baris, filiala Durlești, Osman Aytekin, Ceadâr- Lunga). Respectul se îndreaptă apoi spre profesorul de engleză Halil Serrac, pentru onoarea să-l asculți cât de frumos vorbește limba română.
Filiala Buiucani este condusă de patru ani de Biner Mücahit, dar directorul cunoaște istoria liceului atât de bine, încât atunci când povestește despre procesul educațional al gimnaziului, amintește că actualii elevi respectă tradiția muncii prin valori cognitive. Aici învață 517 elevi și sunt 75 de angajați, începând cu clasele întâi până la a șaptea. Sălile de clasă sunt dotate și luminoase, elevilor nu le lipsește nimic, nici măcar grija părintească pe care o înlocuiesc profesorii cu cea spirituală cât ei se află la școală. Biblioteca, a cărei amfitrioană a împărăției cărții este Valentina Ciobanu, are peste zece mii de cărți. Programul zilnic este încărcat, dar picii nu se plâng de cele opt ore de engleză pe săptămână, de altele la germană sau turcă. Se pune accent pe învățarea limbilor străine, din clasa a doua se învață informatica, iar creierul și inima lor sunt într-o continuă căutare de hrană spirituală. Cu acordul și conștiința părinților, cei mici sunt obișnuiți să mai învețe și în zile de weekend. Sâmbăta, elevii fac pregătiri pentru olimpiade, concursuri, fără să neglijeze joaca și jocurile copilăriei. Dacă ești cumva prin preajma instituției sau în incinta școlii martor la glasurile puternice ale copiilor, te convingi din vocile lor câtă bucurie le aduce copilăria. Dar îți vine o întrebare în minte – la puterea de instruire și însușire a materiilor, a programului voluminos de muncă intelectuală, oare mai au glas să se strige unii pe alții, să se joace, să alerge? Și dovadă este că elevii de la Orizont sunt vocali întâlnindu-i în diverse activități școlare. Recent, aici s-a desfășurat un concurs de matematică cu genericul „Stelele orizontului”, școala fiind gazdă pentru 256 de participanți. Au avut și concursuri în Tailanda, Singapore, la Gura Humorului în România, de unde elevii s-au întors cu medalii și premii.
Aici proiectele educaționale adună copiii și le solicită muncă și implicare cu dragoste, obișnuindu-i de mici să gândească și să știe că viața e o luptă. Concursul Firstep, un proiect științific în parteneriat cu elevii din România, îi va ajuta să rezolve probleme de ecologie sau, cel puțin, acesta va fi primul lor pas în direcția aceasta. Zilele la Orizontul din Buiucani se numără prin fapte mici care vor deveni mari și memorabile. De exemplu, cei din clasa întâi transformă cele 100 de zile de școală într-o sărbătoare devenită tradițională. Cei din clasa a doua organizează o paradă a poveștilor, improvizând scene de spectacol cu exprimare în limba engleză. Clasele a treia au organizat deja concursuri de literatură, iar cei din a patra au fost maeștri la concursul Erudit cafe. Se mai implementează un nou proiect Caracter school ai cărui indicatori sunt promovarea valorilor.
Pentru elevii de aici excursiile, după un program prolific, sunt ca o binecuvântare. Vara se va organiza o excursie în Londra care va fi o alt fel de școală estivală în scopul îmbunătățirii limbii engleze, iar unii își vor perfecționa cunoștințele de limba română și cultură națională la școala de vară, organizată chiar în incinta școlii.
Ideea de învățare, spune directorul Biner Mücahit, este ca elevii să-și folosească creierul, dar și inima. Dl director, el însuși, și-a păstrat ambele emisfere în perfectă fuziune, de aceea susține că dacă omul s-ar dezvolta doar cerebral, toți ar fi savanți sau filozofi, dacă ar merge pe ideea inimii, ar deveni habotnici. Îmbinate aceste două virtuți, aici la Orizont, se educă oameni pentru un viitor garantat și prosper. Aceste garanții valorice sunt purtate de orice copil atunci când îmbracă bluzița albastră, care e uniforma lor școlară de fiecare zi. Îmbrăcat în culorile orizontului, un copil se va îndrepta mereu spre măreția acestuia.
Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 374
Susține Natura.md: Devino Patron!