NATURA și o lecție de valori perene
Pentru elevi sfârșitul primului semestru din acest an de studii se asociază cu muncă intensă, cu lecturi, cu teze, cu așteptări mari dacă și atitudinea este pe potrivă. Profesorii duc și ei în cârcă mult mai multe griji, rapoarte și referințe despre rezultatele muncii investite în discipolii lor. Tocmai la puntea dintre ani, cu gândul la vacanță și la sărbătorile de iarnă, elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia au avut ocazia să petreacă timpul altfel. Termenul „altfel” a căpătat un înțeles didactic și este folosit în scop educativ. Sala de festivități a liceului a găzduit un eveniment important, avându-l ca invitat pe jurnalistul și ecologistul Alecu Reniță, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.
Istoria, fiind materia pe care o predau de mulți ani, este magistra vitae, spunea Cicero, iar dictonul latin nu trebuie uitat, mai ales, în vremurile de astăzi devenite prea tulburi pentru liniștea noastră. Ca elevii să înțeleagă mai bune expresia „istoria este învățătorul vieții”, invitatul Alecu Reniță a avut bucuria să poarte un dialog cu liceenii de la Eminescu. Întâlnirea a fost suportul multor lecții de istorie din care tinerii vor avea repere pentru examenul de bacalaureat, dar și pentru viață: libertatea se câștigă prin luptă ceea ce a făcut generația seniorilor din anii ,50-,80 ai secolului XX; valorile, cu precădere cele europene despre care azi se vorbește tot mai mult, trebuie interiorizate, ca să ne înscriem în marea familie a bătrânului continent; românismul este identitatea noastră, iar tânăra generație nu mai are piedici să fie sceptici în fața valorilor naționale, dar au datoria să le aprecieze; modelele spirituale ale tinerilor trebuie văzute prin profesorii lor, prin adevărații patrioți în care se înscrie și invitatul A. Reniță; în Republica Moldova frumusețile și bogățiile naturale le vor vedea și străinii, dacă vom ști, noi, băștinașii, să le prețuim.
Solidari cu aceste teze, exprimate la recenta întâlnire, elevii și profesorii au înțeles că revista NATURA le promovează de 34 de ani, de la înființarea ei, și s-au convins, au și promis, că vor prietenii noștri, iar din 2025 vom fi mai aproape în marea familie a publicației de cultură, literatură, istorie, ecologie și de neam românesc.
În numele corpului didactic, al elevilor și al părinților LT „M. Eminescu” îmi exprim toată bucuria că în instituția noastră întâlnirile cu oamenii de valoare sunt un ecou pentru viitorul R. Moldova privind ecosistemul nostru educațional compus din valoare, spiritualitate și pacea care ne asigură interacțiunea cu modele de oameni.
Gheorghe Șalaru, profesor de istorie,
ex-ministru al Mediului
Susține Natura.md: Devino Patron!