Devino Patron!

Pe 23 martie a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate

Pe 23 martie a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate

Pe data de 23 martie intră în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate. Documentul stabilește cerințele privind colectarea, reutilizarea, refolosirea ca atare, reșaparea, precum și valorificarea energetică și/sau reciclarea anvelopelor uzate. Producătorii, distribuitorii, consumatorii și agenții economici implicați în gestionarea anvelopelor uzate sunt obligați să implementeze principiul responsabilității extinse a producătorului (REP).

Actul stabilește că producătorii/importatorii și distribuitorii de anvelope sunt obligați să preia de la ultimul utilizator, să sorteze și să depoziteze, pe suprafețe betonate anvelopele uzate colectate, separat, în două categorii: anvelope uzate destinate reutilizării și anvelope uzate nereutilizabile, precum și transportarea acestora la punctele de colectare.

Anvelopele colectate destinate reutilizării necesită a fi predate operatorilor economici autorizați care desfășoară activitatea de refolosire ca atare și reșapare, iar pe cele nereutilizabile să le predea operatorilor autorizați care desfășoară activitatea de reciclare sau valorificare energetică.

Totodată, Regulamentul prevede și faptul că persoanele fizice și cele juridice care dețin anvelope uzate sunt obligate să nu le înhumeze, să nu le abandoneze pe sol sau în apele de suprafață, să nu le incinereze decât în condițiile prevăzute în Regulamentul privind incinerarea și coincinerarea, sau să le predea agenților economici care distribuie anvelope ori operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri.

Una dintre etapele de implementare a REP este și înregistrarea în Lista producătorilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorilor. Astfel, producătorii de anvelope urmează să se înscrie în Lista producătorilor, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a Regulamentului prenotat, primind un număr de înregistrare care este comunicat de aceștia, în maximum 30 de zile lucrătoare de la atribuire, tuturor reţelelor comerciale de distribuire a anvelopelor. Cererea trebuie înregistrată pe adresa www.siamd.gov.md.

Totodată, operatorii economici care vor efectua operațiuni de colectare și valorificare a anvelopelor uzate sunt obligați să dețină Autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor, emisă de Agenția de Mediu.

Odată cu aprobarea Regulamentului, Guvernul își propune valorificarea energetică și reciclarea a cel puțin 75% din cantitatea totală de deșeuri de anvelope uzate, colectate până în anul 2026.

Anterior, Parlamentul a votat pentru modificarea Legii privind deșeurile prin care a permis incinerarea anvelopelor uzate, iar Regulamentul stabilește cerințele conform cărora se va face acest lucru.

Ana RĂILEANU,
Ecopresa.md

 

Susține Natura.md: Devino Patron!