Muzeul Literar „Liviu Damian” din Corlăteni
...la Strâmba cea de altădat’
Casa de Cultură a satului Corlăteni din raionul Râșcani, numit Strâmba pe timpul nașterii lui Liviu Damian, găzduiește un muzeu literar care poartă numele poetului. La intrare se află bustul scriitorului.
În muzeu sunt expuse masa de lucru din fostul său birou, una tipică pentru acei ani. O lampă de masă cu abajur și câteva poliţe cu cărţi. Pe un perete atârnă portretul lui Liviu Damian realizat de Aurel David și tot în această cameră este expus sumanul primit în dar de la prietenul său, poetul Nichita Stănescu. Pe un panou sunt afișate fragmente din amintiri, dedicaţii și poezii scrise de colegii săi de condei. Alături - alte versuri, fragmente din interviuri, copii ale unor acte și fotografii de la înmormântarea poetului, care și-a ales satul natal ca loc de veci.
Foto: Vadim Șterbate
În cealaltă cameră aflăm mai multe despre Liviu Damian prin intermediul a zeci de fotografii, versuri și fragmente de poezii, manuscrise, cărţi, scrisori ș.a. în fotografii îi vedem pe bunicii și părinţii poetului, pe micul Liviu Damian, uneori singur, alteori în compania surorilor. Urmează anii studenţiei și activitatea poetică redate prin fotografii de la întâlnirile cu cititorii, cu colegii scriitori, de la serate și festivităţi literare. Versurile sale răsfirate printre fotografii completează fiecare panou și merită a fi citite și recitite. Sala este vegheată de o fotografie de-a lui Liviu Damian, unul dintre cele mai cunoscute portrete ale sale.
Foto: Vadim Șterbate
Ghidul vă va vorbi despre viaţa și activitatea poetului folosind informaţii cunoscute din biografia sa, dar și din cele știute doar de consăteni. Astfel aflăm că satul Corlăteni s-a numit în perioada sovietică Leadoveni, dar poetului îi plăcea să revină tot „la Strâmba cea de altădat’”, cum se numea localitatea până la cel de-Al Doilea Război Mondial. La Corlăteni s-a păstrat casa părintească și salcâmul din prag, iar doritorii sunt ghidaţi până la ea sau până la mormântul poetului din cimitirul satului.
Foto: Vadim Șterbate
Distanța de la Chișinău: 151 km
Orașe apropiate: Bălți - 11 km, Râșcani - 29 km
Atracții turistice în regiune: Conacul-muzeu din Sofia (21 km), Muzeul de istorie și Etnografic din Râșcani (29 km)
NOTA BENE: Turiștii ar fi bine să contacteze colaboratorii muzeului pentru a-și programa vizita!
Vadim ȘTERBATE
Autorul cărții „99 de atracţii turistice din Republica Moldova”
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 351
Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md
Susține Natura.md: Devino Patron!