Alergiile de primăvară: cauze, simptome şi tratament
Primăvara este începutul sezonului de alergii. Plantele încep să înverzească și pomii să înflorească, ceea ce face ca polenul nou existent să fie răspândit în atmosferă, urmând să apară simptomele frecvent întâlnite de persoanele cu alergii: nasul roșu și strănutul.
Alergiile de primăvară, printre care rinita alergică sau febra de fân, pot fi combătute atât prin tratamente medicinale, cât și prin anumite schimbări aduse mediului în care trăim.
Care sunt cauzele alergiilor de primăvară?
Cel mai cunoscut declanșator este polenul – mici boabe eliberate în aer de copaci și ierburi pentru a fertiliza alte plante. Când aceste granule ajung în nasul unei persoane alergice, sistemul imunitar este provocat. Acesta percepe în mod eronat polenul ca fiind un intrus străin și eliberează anticorpi: substanţe care în mod normal identifică și atacă bacteriile, virusurile și alte cauze de
îmbolnăvire a organismului.
Anticorpii luptă împotriva alergenilor, ceea ce conduce la eliberarea unor chimicale numite histamine în sânge. Histaminele sunt cele care fac ca nasul nostru să curgă, să avem senzaţia de mâncărime în zona ochilor și alte simptome cunoscute ale alergiilor.
Polenul poate traversa distanţe foarte mari, ceea ce poate afecta un număr ridicat de persoane care suferă de alergii.
Cei mai frecvenţi cauzatori de alergii de primăvară:
Copaci: anin, frasin, plop, fag, cedru, chiparos, ulm, ienupăr, arţar, dud, stejar, măslin, palmier, pin, plop, salcie.
Graminee și ierburi: păiuș, secară, iarba-câmpului, vernal.
Simptomele alergiilor de primăvară
Acestea se manifestă mai ales în zilele în care vântul bate mai puternic deoarece el împrăștie polenul cules prin aer. La polul opus, zilele ploioase reduc răspândirea polenului, îndepărtând alergenii.
Printre simptome se numără: nas care curge, ochi înlăcrimaţi, strănut, tuse, senzaţie de mâncărime la nivelul ochilor și al nasului, cearcăne.
Alergenii din aer pot cauza și astm – o afecţiune în care căile de pătrundere a aerului în corp se micșorează, devenind dificil să respirăm, ceea ce duce la tuse, gâfâieli și respiraţie îngreunată.
Cum sunt diagnosticate alergiile
Dacă nu ai fost diagnosticat până acum cu acest tip de alergii și ai senzaţii de mâncărime a ochilor sau nasului pe timp de primăvară, îţi recomandăm să mergi la un specialist unde cel mai probabil la început vei face un test de alergii.
Specialistul în alergii îţi va face un test de piele, care presupune atingerea unei suprafeţe de piele cu o cantitate foarte mică de alergen sau îţi va injecta chiar sub pielea de pe braţ sau spate o mostră mică dintr-un alergen diluat. Dacă ești alergic la substanţă, va apărea o mică umflătură roșie. Există de asemenea și varianta prin care este măsurată în sânge imunoglobulina E, o proteină care apare la persoanele alergice. Ţine cont de faptul că dacă ești alergic la un anumit alergen dintr-un test, nu înseamnă că vei începe să strănuţi sau să tușești când intri în contact cu el.
Tratarea alergiilor de sezon
Pentru a trata alergiile de primăvară, există mai multe metode eficiente pe care ţi le poate recomanda medicul specialist: Antihistaminice: reduc strănutul și mâncărimea – acestea diminuează cantitatea din corp de histamină (substanţa care produce reacţia alergică).
Decongestionantele micșorează vasele de sânge din căile nazale pentru a elibera starea de înfundare și de umflare:
*Spray-ul nazal – desfundă căile nazale mai repede decât decongestionantele orale fără să producă o parte din efectele secundare.
*Spray-ul nazal cu steroizi – reduce inflamaţia și este tratamentul iniţial preferabil.
*Cromolyn sodium este un spray nazal ce previne febra de fân prin oprirea eliberării de histamină dinainte ca simptomele alergice să se manifeste.
Picături de ochi – ajută în cazul mâncărimilor oculare și în cazul ochilor înlăcrimaţi.
Susține Natura.md: Devino Patron!