Devino Patron!

Acasă la Nicolae Grigorescu

Orașul Câmpina din România este aproape de București, așa că puteți merge fără dificultate să vizitați casa în care a locuit marele pictor român Nicolae Grigorescu. Este vorba despre Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, aflat în apropiere de Castelul Iuliei Hașdeu.

Acasă la Nicolae Grigorescu
Imagini din Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu”

Am plecat din București cu mașina și am ajuns la Câmpina după aproximativ două ore. Am trecut prin centrul orașului, apoi am parcat în imediata apropiere de Muzeului Memorial „Nicolae Grigorescu”. Am intrat în curtea muzeului, iar în pragul frumoasei case țărănești ne-a ieșit un tânăr care ne-a invitat să intrăm. Eram doar noi la muzeu, așa că am descoperit în liniște casa lui Grigorescu. Ne-am pus măștile, ne-am fixat o pereche de botoșei de unică folosință în picioare, apoi am plătit taxa de intrare. Ulterior, tânărul ne-a poftit în fiecare cameră.

 

 

În prima încăpere rămâi fascinat de atâta frumusețe, de peisajele pline de culoare, de seninătatea valoroaselor tablouri pictate de Grigorescu. De asemenea, vezi simplele unelte cu care Nicolae Grigorescu a pictat de-a lungul vieții: pensulele, șevaletul, ochelarii, o bucată de perdea din atelierul pictorului etc.

Printre tablourile expuse în interiorul casei se numără: Mănăstirea Zamfira, Peisaj – Posada, Cap de țărancă, Vas de flori de câmp, Păstoriță stând, Care cu boi, Luncă la Barbizon pe înserat, Vas de flori de măr. În interior sunt șase variante ale celebrului tablou „Carul cu boi”, inclusiv cea mai mică pictură. De-a lungul vieții, Nicolae Grigorescu a pictat aproximativ 300 de variante ale picturii „Carul cu boi”. Pe lângă impresionanta colecție de tablouri, găsim un valoros mobilier de epocă, mese rotunde, scaune tapițate, dulapuri, o bibliotecă cu cărți vechi, tapițerii, o pendulă, ceasuri de șemineu, vitrine cu obiecte japoneze, schițe în creion și fotografii.

În una dintre camere este fotografia fiului lui Grigorescu și a nepoatei sale. De asemenea, o fotografie în care apar Ion Luca Caragiale și Barbu Delavrancea, iar în spatele acestora sunt expuse tablourile lui Grigorescu. Nu ratăm tabloul soției și vitrina cu obiectele personale ale pictorului.

Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina a fost înființat în 1957 și este o secție a Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”. Pictorul Nicolae Grigorescu și-a trăit în această casă ultimii ani din viață, respectiv 1904–1907. Grigorescu s-a retras la Câmpina împreună cu întreaga familie: soția sa, Maria Danciu, și fiul său, Gheorghe Grigorescu. 

Ar putea fi o imagine cu margaretă africană şi natură

 

Nicolae Grigorescu s-a născut la Pitaru, județul Dâmbovița, fiind al șaselea copil al lui Ion și al Ruxandrei Grigorescu. Mihail Kogălniceanu (prim-ministru al României) îi remarcă talentul din tinerețe, așa că primește o bursă pentru a studia la Paris. În toamna anului 1861 intră la Școala de Belle-Arte, unde este coleg cu celebrul Auguste Renoir. În cadrul Expoziției Universale de la Paris din anul 1867, Grigorescu participă cu șase lucrări. În perioada anilor 1873–1874, face călătorii de studii în Grecia, Viena și Italia (Roma, Neapole, Pompei). Din anul 1890 se stabilește în țară și se dedică subiectelor rustice. În 1899, Nicolae Grigorescu este ales membru al Academiei Române, fiind primul artist plastic căruia i se face această onoare. Se stinge din viață la 21 iulie 1907 la Câmpina. În atelier, pe șevalet, se afla ultima sa lucrare, neterminată, Întoarcerea de la bâlci. După turul interior al casei, ne-am plimbat o jumătate de oră în jurul casei, am fotografiat florile și frumoasa casă. Aceasta a fost reconstruită cu ajutorul arhitectului câmpinean Popișteanu, a sculptorului Nae Goage și a fiului pictorului Gheorghe Grigorescu.

Casa originală a lui Grigorescu, construită chiar de celebrul artist, a ars în timpul Primului Război Mondial. Clădirea de astăzi reprezintă o copie fidelă a casei de altă dată. În fața casei vedem și un bust din bronz al lui Nicolae Grigorescu. Balconul de lemn cu mușcate înflorite atrage privirile tuturor. În spatele casei este o oază de verdeață și liniște, cu pomi fructiferi și un tei uriaș.

Ar putea fi o imagine cu stând în picioare şi în aer liber

După o vizită de aproximativ două ore, pornim spre Castelul Iuliei Hașdeu, situat în apropiere. 

 

Mircea MITROFAN
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 349

Susține Natura.md: Devino Patron!