Deputat: Inacțiunea autorităților statului a dus la agravarea situației în gestionarea substanțelor minerale utile
Membrii Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile au avut, astăzi, o întrevedere cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), în cadrul căreia au discutat despre problemele privind modul de gestionare a carierelor și impactul acestora asupra localităților.
În debutul ședinței, președintele comisiei, Nicolae Ciubuc, a menționat că există foarte multe probleme în ceea ce privește gestionarea substanțelor minerale utile, iar inacțiunea autorităților statului a dus la agravarea situației în acest domeniu.
„Am fost sesizați de mai mulți primari, agenți economici, persoane fizice asupra abuzurilor și ilegalităților în domeniul extragerii substanțelor minerale utile, dar și inacțiunii din partea statului la acest subiect. Ținând cont de faptul că Legea supremă a țării stabilește că bogățiile subsolului, apele și pădurile reprezintă domeniul exclusiv al proprietății publice, este absolut normal ca statul, prin instituțiile sale, să intervină în contracararea ilegalităților și excluderea tuturor problemelor pe acest domeniu”, a declarat Nicolae Ciubuc.
Nicolae Ciubuc a adăugat că obiectivul comisiei este de a evalua și cadrul legal la acest subiect, iar la final membrii vor propune modificarea acestuia, inclusiv întărirea capacităților autorităților publice centrale la acest compartiment.
La rândul său, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui a declarat că APL nu dispune de instrumentele pentru influențarea procesului de gestionare a extragerii de minerale utile și asta pentru că actualul cadru legal al administrației locale nu reglementează domeniul gestionării resurselor naturale.
Primarii prezenți la ședință, în localitățile cărora există cariere de unde se extrag minerale utile, au enumerat o serie de probleme cu care se confruntă – deteriorarea infrastructurii, drumurilor, neachitarea taxelor locale de către administratorii carierelor. Ei au venit și cu propuneri în acest sens, și anume achitarea taxelor pentru resurse naturale în bugetul primăriilor și nu a consiliilor raionale. Totodată, activitatea acestor cariere să fie introdusă în Legea cu privire la comerțul interior nr. 231 pentru ca APL să poată aplica taxa pentru unitățile comerciale.
Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile a fost constituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 216 la 27 noiembrie curent. Comisia este condusă de deputatul Nicolae Ciubuc. Aceasta va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 90 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.
Articol preluat integral de pe site-ul www.deschide.md
Susține Natura.md: Devino Patron!