Kilometri de gunoaie pe malul lacului Costești-Stânca
Vara anului 2020, marcată de pandemia de Covid-19, i-a determinat pe majoritatea locuitorilor din Republica Moldova să profite de locurile frumoase din țară pentru a se odihni. Din păcate, mulți turiști autohtoni consideră că e normal să lase în urma lor grămezi de gunoaie care cresc în dimensiune după fiecare vizitator.
Malul lacului Costești-Stânca, mai exact fâșia forestieră de plop ce se întinde între localitățile Dumeni și Duruitoarea, este plină de deșeurile rămase în urma turiștilor care vizitează această destinație foarte populară din nordul țării. Un cititor al Revistei NATURA a documentat aceste gunoiști ad-hoc formate după o vară întreagă de „turism autohton”.
Fotografiile vorbesc de la sine și nu au nevoie de nici un comentariu:
Evident, pentru acești turiști care vin la „odihnă” și care aduc cu ei diverse facilități necesare unui sejur comod, kilogramele de gunoaie făcute de ei sunt prea grele pentru a fi luate înapoi. Pentru ei, este absolut normal ca pungile de plastic, caserolele, pamperșii, PET-urile și multe alte deșeuri rezultate în urma propriilor activități, să fie lăsate de izbeliște sub cerul liber. Cultura primitivă a acestor oameni nu le provoacă mustrări de conștiință în legătură cu gestul urât de a lăsa atâta mizerie după ei. Oare se așteaptă ca altcineva să vină să strângă după fiecare petrecăreț?
Pentru astfel de turiști este absolut imperios de solicitat aplicarea amenzilor de mii de lei pentru fiecare deșeu dosit comod printre arbuști. Ar fi foarte frumos dacă acești vizitatori și-ar încheia sejurul de vis cu câteva ore de lucru în folosul comunității, adunând gunoaiele din această zonă protejată care ar trebui scutită de bădăranii autohtoni.
Susține Natura.md: Devino Patron!