Devino Patron!

O profesoară inteligentă și frumoasă spune că virtuțile n-au ieșit din modă

O profesoară inteligentă și frumoasă spune că virtuțile n-au ieșit din modă

Profesoara Ana Ciobanu, are un nume și un prenume, ambele emblematice. S-a născut în satul Măcărești, raionul Ungheni. Este absolventă a Liceului Teoretic „Elada”, promoția 2015, terminând cu o medie înaltă, pentru că a fost o elevă de nota 10. Și-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Urmează studii de masterat la specialitatea Comunicare multilingvă, management intercultural și limbaj de afaceri, în 2021.

 Părinții, Anatolie și Iulia, au dăruit-o aici, pe acest pământ, în cele mai frumoase clipe ale vieții lor, iar Ana, tânără și frumoasă, a luat din familie, de la profesori, de la oamenii buni cea mai aleasă calitate – frumusețea sufletului –, așa încât astăzi, profesoară fiind la Liceul „Vasile Alecsandri” din Chișinău, colegii și elevii au remarcat la Ana Ciobanu multă inteligență, capacități profesionale, omenie, finețe și toate acestea le are cu ea și le multiplică în fiecare zi. În adolescență a fost o elevă activă.

Eleganța fizică, dar și ținuta de domnișoară inteligentă erau solicitate și încurajate de profesori să urce pe scena școlii, prezentând modelul elevului exemplar, cu reale cunoștințe etalate de un vocabular bogat. Ana era, cum este și acum, un exemplu de ținută fizică și de promovare a vieții în mișcare, participând la activități sportive, precum fotbalul sau ping-pongul. Intențiile ei în adolescență spre alegerea profesiei erau către medicină sau chiar voia să stabilească dreptatea prin frumusețea ei naturală, dar și să pună adevărul în capul mesei cu toată convingerea ei civică și să devină polițistă. A ales să vorbească în mai multe limbi și să spună că virtuțile sunt intraductibile, ele trebuie trăite și demonstrate.  

 Limbile străine, studiate la facultate și devenite specialitatea ei, la care se mai adaugă italiana, fac parte din profesia aleasă. Acum profesoara Ana Ciobanu predă tinerilor cultura Franței sau a bătrânei civilizații engleze, prin limba în care au scris Baudelaire sau Shakespeare. Statutul de profesoară e o armonie între modern și clasic, cu ele Ana câștigă respect în fața elevilor. Ea nu-și impune autoritatea, discipolii ei remarcă sinceritatea profesoarei lor prin dragoste, omenie și dăruire.

A înțeles, chiar din primul an când a început să predea elevilor materia, că un profesor poate obține un feedback de la elevi când comunicarea este sinceră, iar respectul este reciproc. Colegi, prieteni, semeni o întreabă pe profesoara Ana Ciobanu cum se poate ca unei tinere cu asemenea potențial intelectual, stăpânind mai multe limbi, să îi placă activitatea în școală și mai ales să accepte câștigul financiar deloc antrenant.

Ana nu are prea multe răspunsuri la asemenea întrebări, caracteristice fițelor de gândire, pragmatismului și oportunismului vremii. Ea merge pe vocația, pe care i-au remarcat-o chiar mentorii ei, profesorii pre și universitari, a căror listă este lungă. Mărturisește că se regăsește în fiecare profesor, i-a admirat, le-a apreciat munca, iar acum merge pe urmele multora din ei. Și profesoara Ana Ciobanu ce a cules seamănă mai departe. Dovadă sunt vocile discipolilor. Eleva Andreea Mocanu din clasa a XII-ea a găsit multă prietenie și căldură în diriginta ei: „Este întruchiparea frumosului și a binelui într-un singur om. Ana Ciobanu este diriginta mea din LT „Vasile Alecsandri".

Ea merită toate cuvintele calde și toate lucrurile bune, deoarece este acel suflet care încălzește și menține clasa noastră unită. Este minunat când există o legătură nu doar profesor-elev, ci și una de prietenie. Toate acestea le găsesc la domnișoara Ana Ciobanu - călăuza mea în anii de liceu și, am toată încrederea că așa va fi toată viața”. Elevul Mihai Donciu, un licean coborât dintr-o familie frumoasă, capabil să aprecieze dascălii buni, scrie despre diriginta sa: „Este o profesionistă remarcabilă și un exemplu demn pentru elevi. Deși este tânără, are o influență asupra noastră, încurajându-ne mereu să fim perseverenți și să ne perfecționăm muncind.

Admir eleganța și standardele ridicate, ținuta morală, intelectuală și fizică. Ea ne transmite căldură și creează o atmosferă plăcută în clasă, iar aceasta ne face să ne simțim iubiți și apreciați. Este o profesoară iubitoare. Emană multă dragoste și ne inspiră să învățăm. Chiar suntem norocoși că avem o dirigintă dedicată, care ne oferă o educație de calitate, pregătindu-ne pentru viitorul nostru”.        

Subscrierile la aprecierile elevilor ei sunt și ale multor colegi. Domnișoara profesoară Ana Ciobanu se înscrie perfect în categoria dascălilor buni în clasa viitorului a școlii de azi, pentru că are în ea aerul curat al  mademoiselle-ilor de l'honnête homme, așa cum Miss Ana Ciobanu va cuceri prin talentul și harul ei de profesoară mințile tinerilor într-o carieră pedagogică, sperăm de lungă durată.     

Autor: Silvia STRĂTILĂ,   

Articol publicat în revista NATURA, nr. 377 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!