Devino Patron!

Urzicile ajută în vindecarea tulburărilor gastrice şi hepatice

Urzicile ajută în vindecarea tulburărilor gastrice şi hepatice
Sursă: www.adevărul.ro

Cu toate că urzica este o plantă cunoscută, pe care o folosim deseori în alimentaţie, de cele mai multe ori nu ne gândim la proprietăţile ei vindecătoare, la faptul că ne-ar putea întări sănătatea. Efectele terapeutice ale urzicilor survin numai dacă ele se culeg din zone nepoluate, din locuri în care pământul nu conţine substanţe dăunătoare. Astfel, urzicile culese de la marginea drumului pot conţine plumb, care este toxic pentru organism.

  • Urzicile conţin, un număr mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale (fier, calciu, magneziu, siliciu, etc.), substanţe proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone. Datorită acestui bogat conţinut, ele sunt folosite ca aliment preţios, dar şi ca plantă medicinală utilă în cure pentru regenerarea organismului şi pentru detoxifierea lui.
  • Urzicile au efect benefic în bronşite şi astm, fluidifică secreţiile bronşice şi favorizează eliminarea lor prin expectoraţie, combat tusea. În acelaşi timp, stimulează secreţia bilei, secreţia pancreatică, gastrică şi intestinală, stimulează peristaltismul intestinal şi digestia.
  • Urzicile tratează indigestia, enterita, diareea, dizenteria şi stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.
  • Acţionează împotriva viermilor intestinali.
  • Activează procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor şi trombocitelor.
  • Fluidifică sângele şi scade glucoza în sânge.
  • Are acţiune hemostatică, oprind sângerarea.
  • Favorizează eliminarea masivă a acidului uric pe cale renală, influenţând favorabil tratamentul gutei şi reumatismului.
  • Provoacă scăderea temperaturii corpului în diferite stări febrile.
  • Este tonic capilar şi combate mătreaţa.

Consumul de urzici este recomandat în tratamentul afecţiunilor renale, ale prostatei şi ale vezicii urinare, dar şi în terapia afecţiunilor circulatorii. Efecte benefice se simt în caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi, dar şi în afecţiuni gastrice, hepatice şi intestinale, prin înlăturarea insuficienţei secretorii gastrice, hepatice, pancreatice şi intestinale. Ajută foarte mult în tratamentul bolnavilor de ulcer duodenal, litiază biliară şi duodenală, tulburări gastrice din cauza abuzului de tutun. Urzicile sunt recomandate şi în profilaxia cancerului.

Cura cu infuzie de urzici
- Urzicile se pot prepara, la început de primăvară, în tot felul de mâncăruri, dar se poate folosi şi sucul obţinut din frunze proaspete, tocate şi stoarse. Se consumă 2-3 linguriţe de suc pe zi. Urzicile mai pot fi uscate şi mărunţite, pulberea fiind păstrată şi folosită pentru adaos la mâncare, pentru vitaminizare, mineralizare şi întărirea organismului.
- Pentru revigorare şi detoxifiere se poate face o cură cu infuzie de urzici – o lingură de plantă proaspătă, bine mărunţită, la o cană cu apă clocotită sau o linguriţă de pulbere de plantă uscată la  o cană cu apă clocotită lăsată acoperită timp de 15 minute – câte 3 pahare de ceai pe zi, timp de 3-4 săptămâni. Nu este bine ca această cură să depăşească 6 săptămâni, excesul fiind dăunător.
- Pentru tratarea enurezisului şi a incontinenţei urinare, se folosesc seminţe de urzică măcinate, câte 2-3 g seara, împreună cu o linguriţă de miere.
- Pentru tratarea rănilor şi grăbirea cicatrizării lor se foloseşte o infuzie din 3-4 linguri de frunze mărunţite la o cană cu apă clocotită, cu care se fac băi locale sau se pun comprese.
- Pentru combaterea mătreţii, se pot folosi infuzii din 40-50 g frunze la 1 l de apă. Se lasă 30 de minute acoperit, se strecoară şi se spală părul. Se mai poate folosi şi o fiertură din 250 g rădăcini, tulpini şi frunze la 5 l de apă. Se lasă la fiert 30 de minute, se strecoară şi se spală părul. 

 

Articol apărut în numărul 218 din aprilie 2010

Susține Natura.md: Devino Patron!