Devino Patron!

Hortensia (Hydrangea) - plantare și îngrijire

Hortensia (Hydrangea) - plantare și îngrijire
Foto simbol. Sursă: gradinamarioarei.md

Cum și unde plantăm hortensiile
Recomandat este ca hortensiile să fie amplasate în zonele luminoase, dar nu foarte însorite. Hydrangea tolerează soarele de dimineață sau de la asfințit, dar nu suportă razele fierbinți de la orele amiezii. De aceea, cel mai bine este să fie plantată în partea de nord, în apropierea unui arbore (nu foarte aproape însă de acesta) sau în spaţiul dintre două clădiri, unde soarele ajunge la sol numai pentru o perioadă scurtă de timp. Cea mai bună perioadă pentru plantarea hortensiilor este toamna sau primăvara devreme. Este esențial ca planta să apuce să-și formeze un sistem radicular puternic înainte de înflorire. 

Ce mai trebuie știut este că hortensiile sunt sensibile la temperaturile scăzute, așa că exemplarele tinere au nevoie de protecție pe perioada iernilor geroase. Acoperirea bazei plantei cu un strat de mulci este cea mai simplă variantă. Dacă plantele sunt în ghiveci, nu plantate în grădină, va fi nevoie să le depozitați într-un loc ferit de îngheț.

Hortensiile, un fel de trandafiri - Pestre

 

Ce sol preferă hortensiile
În ceea ce privește solul preferat de hortensii, acesta trebuie să fie bogat în materie organică. Deși sunt plante care iubesc umiditatea, nu suportă stagnarea apei, așa că trebuie să te asiguri că solul este bine drenat. Un lucru interesant la hortensie este faptul că nuanțele florilor sunt dictate de pH-ul solului. Pentru a avea flori roz, va trebui să transformi pământul în unul cu pH alcalin, iar pentru flori albastre, acesta va trebui să fie mai acid.


Udarea hortensiei
Numele Hydrangea provine de la cuvântul „hydra” care în greacă înseamnă „apă”. Este, așadar, de la sine înțeles că hortensiile sunt mari iubitoare de apă. O grijă deosebită trebuie avută primăvara, în momentul în care apar mugurii florali. Dacă planta nu este hidratată corespunzător, s-ar putea să nu înflorească abundent. Și zilele caniculare din timpul verii pot fi problematice, așa că udă zilnic planta în această perioadă cu o cantitate moderată de apă. Un semn al udării  excesive este înnegrirea frunzelor.


Fertilizarea hortensiei
Fertilizarea nu se începe mai devreme de 2 luni de la plantarea hortensiei și nici nu trebuie exagerat cu îngrășământul. Dacă este plantată într-un sol bogat, două fertilizări pe an, una primăvara și una în iulie-august sunt suficiente. Folosește îngrășământ specific și respectă dozele recomandate.


Buchete cu hortensii
Hortensiile au avantajul formei generoase și al cromaticii deosebite în care se găsesc: de la verde fistic, la roz, bleu, mov sau alb. Din acest motiv, nu sunt iubite doar ca plante de grădină, ci extrem de apreciate sunt și buchetele cu hortensii sau aranjamentele florale. Hortensiile sunt aproape nelipsite în aranjamentele de nuntă datorită aerului lor romantic.

Hortensie FloraSelf Hydrangea macrophylla H 20 cm ghiveci Ø 7,5 cm pret mic  la HORNBACH


Cum poţi schimba culoarea hortensiilor
Tipul de sol, pH-ul sau, gradul de aciditate, precum și mineralele și metalele pe care le conține și pe care planta le va absorbi prin irigare, determină în mare măsură culoarea florilor hortensiei. De asemenea, și tipul de îngrășământ care hrănește planta influențează și este un detaliu foarte important de care trebuie să ții cont. În plus, dacă vrei să îmbunătățești culoarea hortensiilor, indiferent de nuanța lor, poți folosi oțet, deoarece acest condiment, utilizat în mod obișnuit în bucătărie, interacționează cu aciditatea solului și ajută plantele să înflorească și să aibă culori mai strălucitoare și mai intense.


Hortensii roz
După cum am indicat, compoziția substratului în care trăiește planta este cheia colorării florilor sale. Dacă vrei să obții hortensii roz, atunci plantează-le într-un sol alcalin, al cărui pH este mai mare de 7. Cele mai bune sunt solurile cu prezență de calcar. Cu toate acestea, este posibil ca hortensiile să aibă o nuanță de albastru. Pentru a evita asta, ar trebui să crești pH-ul solului, astfel încât tonurile de roz să fie mai stridente, adică va trebui să reduceți aciditatea substratului.

Utilizarea îngrășămintelor specifice, care includ minerale precum calciu sau dolomită, reprezintă principala măsură pentru a realiza acest lucru și pentru a face hortensiile să tindă să trandafirească progresiv. De asemenea, prezența în sol a metalelor grele precum aluminiu poate influența culoarea pe care o capătă floarea. Dacă vrei hortensii roz, atunci nu trebuie să folosești soluri bogate în aluminiu și, pentru a neutraliza acțiunea acestui compus, alegeți îngrășăminte care includ și fosfor în compoziția lor. Ca remediu, fertilizarea hortensiilor cu cenușă de lemn este o formulă naturală excelentă pentru a spori alcalinitatea, reducând aciditatea pământului și favorizând astfel înflorirea roz.

Cum sa cresti si sa ingrijesti corect hortensiile

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 354

Susține Natura.md: Devino Patron!