Devino Patron!

Crotonul (Codiaeum)

Crotonul (Codiaeum)
Sursă foto: www.ambius.com

Crotonul sau Codiaeum este un arbust tropical, cultivat ca plantă de interior, pentru frunzișul frumos colorat în combinații de violet, roșu, portocaliu, roz, verde deschis și galben. Plantele prezintă tulpini groase, cu frunze liniare, lanceolate sau lobate, dispuse altern, cu desene galbene, roșii sau portocalii. Frunzele își schimbă culoarea în funcție de vârsta plantei, cele tinere dezvoltând frunze verzi ce în timp devin galbene și mai apoi roșii.

Crotonul este o plantă decorativă prin frunze, cu vegetație continuă și creștere lentă, foarte pretențioasă față de factorii de mediu. Are mai multe specii și varietăți.

Croton Plant - Pictures & Meanings - Croton House Plants | Unusual plants,  Plants, Plant pictures

Temperatura: Pentru o dezvoltare adecvată se recomandă spațiile călduroase, cu temperaturi ce pot varia între 18 și 25°C și umiditate relativ ridicată. Vara poate fi plasată în aer liber, într-un loc ferit de razele solare directe. Varietățile cu frunze mai înguste și cu o suprafață mai mare de verde și roșu în colorația lor sunt mai puțin predispuse la arsuri solare.

Substratul: Crotonul preferă un substrat fertil, permeabil, cu PH-ul ușor acid, ce favorizează pigmentarea frunzelor. Pentru îmbunătățirea drenajului, se recomandă amestecarea substratului cu compost și nisip. 

Udarea se face regulat pe tot parcursul sezonului cald, cu apă la temperatura camerei, deoarece apa rece poate provoca pierderea frunzelor.

În timpul iernii, având în vedere că intensitatea luminii este mai scăzută, se administrează cantități mai reduse de apă și se permite substratului să se usuce la suprafață, între două udări.

Fertilizarea se face regulat, de două ori pe lună în perioada de vară, cu îngrășăminte minerale sau organice. În perioada iernii nu se efectuează fertilizări. Acestea se reiau primăvara.

Transplantarea se recomandă să fie făcută primăvara, o dată la 2-3 ani, atunci când ghiveciul devine neîncăpător pentru sistemul radicular. Se recomandă ca transplantarea să fie făcută într-un ghiveci cu diametrul mai mare cu 2-7 cm față de cel precedent, în funcție de mărimea plantei.

Înmulțirea se face prin butași de vârf cu 4-5 frunze, lungi de 6-7 cm, la sfârșitul iernii și toamna, în august-septembrie, când plantele conțin mai puțin latex. Butașii se pun în apă caldă (27°C), timp de 10-15 minute, în vederea coagulării latexului. Aceștia se recomandă să fie plantați în ghivece de 6-7 cm, într-un amestec de turbă și perlit, la temperaturi de 22-25°C și umiditate atmosferică ridicată (90%). Înrădăcinarea durează 3-4 săptămâni. 

Dăunătorii cel mai des întâlniți sunt: păianjenul roșu, tripsul și păduchii lânoși.

Indoor Plant - Petra Croton Plant Producers from Pune


În plus:

  • Este recomandat ca în perioada iernii plantele să beneficieze de un repaus relativ, printr-o ușoară scădere a temperaturii, implicit a cantității de apă aplicate, dat fiind faptul că intensitatea luminoasă este mai redusă comparativ cu cea din vară.
  • Curenții de aer, excesul de apă și variațiile bruște de temperatură determină ofilirea și căderea frunzelor.
  • În timpul verii se recomandă pulverizarea cu apă a frunzelor, de mai multe ori pe zi. Insuficiența luminii determină pierderea culorii frunzelor și, mai ales, strălucirea. Nu se recomandă schimbarea bruscă a locului sau a temperaturii deoarece poate determina căderea frunzelor.
  • Codiaeum este sensibil la praf și, de aceea, se recomandă ștergerea regulată cu un burete umed, pe ambele fețe.

 

Articol publivat în Revista NATURA în numărul 347

Susține Natura.md: Devino Patron!