Devino Patron!

Lăcrămioarele

Lăcrămioarele
Foto simbol. Sursă: www.gradina.acasa.ro

Lăcrămioarele (Convallaria majalis) sunt originare din emisfera nordică rece temperată din Asia și Europa. Ele pot fi întâlnite în regiunile de deal și câmpie din nordul Asiei, Europa sau America de Nord. Lăcrămioarele se mai numesc și mărgăritar, clopoțele, iarba Sfântului Gheorghe sau dumbrăvioară.

Lăcrămioarele, flori micuțe și albe, cunoscute pentru delicatețea lor, sunt atât plante medicinale, cât și de decor, cu un parfum extrem de plăcut, asemănător cu cel al ghioceilor. Le găsim în zonele de câmpie și deal, mereu la umbră. Nu depășesc 15-25 cm, iar fructele sunt mici sfere  roșii, asemănătoare cu afinele și merișoarele, ca dimensiune.

Cea mai bună parte din plantarea lăcrămioarelor este faptul că aceste plante nu necesită aproape nici o îngrijire din partea ta și tocmai de aceea sunt ideale pentru grădinarii începători sau pentru cei care nu prea au timp pentru a-și îngriji grădina.

Lăcrămioarele cresc în zone umbroase și de aceea va trebui să găsești un loc bine umbrit la tine în curte sau în grădină. Pentru a planta lăcrămioare, va trebui să sapi o groapă superficială, de aproximativ 3-5 cm, în care sa introduci micuța rădăcină pe care o poți achiziționa de la magazine specializate în domeniu sau de la florării.

Rădăcina trebuie fixată bine în pământ și să fii foarte atent să îi acoperi toate firicelele cu pământ, pentru ca acestea să nu rămână la suprafață unde se pot usca pe timpul verii sau pot îngheța pe timpul iernii.

Odată plantată, rădăcina de lăcrămioară  în pământ, nu îți rămâne decâtsă uzi zona de plantare și să aștepți să vină primăvara! Aceste flori îți vor înfrumuseța grădina și vor ieși la suprafață an de an, fără ca tu să depui nici cel mai mic efort.

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 351

Susține Natura.md: Devino Patron!