Viitorul va fi al roboților sau al creierelor umane?
Dacă mergem pe principiul toleranței, un fel de a mai îmblânzi înverșunarea din noi și a-l iubi pe celălalt, spunem că toți ne naștem la fel. Viața și traiul în comuniune ne învață să-l accepți pe cel de alături, iar îndemnul divin - să ne iubim unii pe alții. Rațiunea și inteligența însă ne ajută (ar fi bine să nu-i oblige pe unii) să recunoaștem talentul, valoarea sau cultura majoră la care cel de lângă tine le-a atins prin muncă.
E mai greu poate pentru unii să dea note înalte sau cel puțin să se bucure de performanțele unui coleg deși excelența sa, intelectul, nu are nevoie de laude.
Despre talentele pe care le desăvârșește prin muncă, despre ambiția implicării în multe activități ale tinerei și neobositei Cătălina Matei, elevă în clasa a X-a, profil umanist, specializarea filologie (intensiv engleză), la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași (director Nistor Gheorghiță), scriu cu o bucurie imensă. Adolescenți ca ea (se pare din ce în ce mai puțini, dacă te gândești câte oportunități sunt astăzi pentru a deveni un om de valoare) trag viața înainte, iar viitorul nu va fi al roboților, dar al creierelor umane. Să fie așa.
CV-ul Cătălinei, până la această vârstă, este impresionant și opulent datorită implicării ei în diverse activități. Desăvârșită de o ambiție sănătoasă, perseverență și pasiune, calități pe care le onorează ea când își propune să dobândească performanțe deosebite la învățătură, iar diplomele de excelență la toate nivelele I, II, III, obținute la olimpiadele școlare, confirmă cunoștințele ei la matematică sau germană. Tot ce obține ea cu greul firesc al muncii, devine ușor, fiindcă poartă cu sine icoana cu chipul părinților ei, Cătălin și Gabriela: „Deși de multe ori nu îmi este ușor, am parte de susținere din partea familiei și încerc să mă gândesc mai cu înverșunare asupra scopului final”.
Un „Per aspera ad astra”, slogan însușit la orele de limba latină cu profesoara și diriginta ei, Alla Apopei, este cel mai bun reper cultivat de un latinist, în persoana doamnei profesoare, cu credința că o civilizație, cum este cea latină, perpetuează prin oamenii culți.
Materiile preferate, biologia, istoria, logica, limbile latină, engleză, germană și română, sunt un lanț mare de obiecte pe care le studiază cu drag, pentru că un viitor doctor, așa cum visează ea să devină, trebuie să aibă puterea cunoașterii, un fundament construit încă în liceu, fiindcă acest „domeniu vital”, în opinia adolescentei, solicită certitudinea și adevărul justificat pentru a îndreptăți sănătatea omului.
Ca să înlăture oboseala și plictiseala, Cătălina studiază și citește mult, așa cum spune ea „nu mi-aș putea imagina o viață din care cărțile nu fac parte”. Prezența cărții sau a cititului sunt preocupări firești, foarte importante pentru ea „deși majoritatea copiilor din generația mea privește lectura cu inimiciție”. Loialitatea pe care o găsește pentru a vedea avantajele sistemului de învățământ, pregătirea profesorilor și metodele moderne de învățare din țările europene la care se pliază ei aduc rezultate bune. Și „interesul tinerei generații față de carte crește odată cu implementarea acestor strategii de instruire și aprofundare a cunoștințelor, lucrul acesta observându-se în rezultatele din ce în ce mai bune ale elevilor”, crede cu un optimism tineresc Cătălina Matei.
Nici acești ultimi doi ani, încărcați de povara restricțiilor și, respectiv, a piedicilor ca tinerii să învețe în liniște și în deplina ordine a vieții, nu i-au înfrânt Cătălinei elanul ca să meargă pe urmele Micului Prinț, satisfăcându-și curiozitatea capacităților intelectuale. Recunoaște cu loialitate: „Încă de mică am fost un copil foarte energic și părinții au încercat să-mi consume această energie prin diverse activități. Astfel am ajuns să fac parte din cluburi de karate, cercetași, criminalistică, dans și înot, am cântat în corul Juniorii Operei. Acum m-am lăsat pradă cursurilor de scrimă, limbilor străine și studierii pianului și violoncelului”.
Anii adolescentini ai elevei Cătălina Matei parcă l-au inspirat pe Lucian Blaga, autorul minunatei expresii „corola de minuni a lumii”. Minunăția vârstei ei sunt tocmai aceste „activități pe care orice tânăr ar trebui să le încerce pentru a-și forma un caracter puternic, care să-l ajute să-și împlinească visurile legate de cariera sa viitoare”, spune un alecsandrist de la Colegiul Național din Iași ale cărui voce și talent nu dezamăgesc părinții, profesorii, patronul spiritual și care va fi auzită la un eventual campionat al vieții.
Silvia SRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 357
Susține Natura.md: Devino Patron!