TVR MOLDOVA, „Natura sub cod roşu”: Deşeurile, o problemă naţională
Trăim într-o ţară a gunoaielor. O spun statisticile, care arată că, în Republica Moldova, 90% dintre deşeurile generate de cetăţeni sunt păstrate la sol. Anual, aruncăm pe câmp aproape trei milioane de tone de gunoi, care, alături de celelalte zeci de milioane de tone, se vor descompune peste secole. Singura ţară din Europa fără un regulament de gestionare a deşeurilor a ajuns în topul ruşinii cu peste 3600 de gropi de gunoi, majoritatea ilegale. Tradiţional, în plină caniculă, Republica Moldova s-a trezit acoperită cu un fum cancerigen provenit de la gunoiştile care sunt incendiate.
„Şi atunci de ce ne mai miră că avem cea mai mică speranţă de viaţă din Europa, din acest considerent. Nu poţi să ai o natură bolnavă şi lume sănătoasă”, a spus ALECU RENIŢĂ, ecologist.
Aproape 4 mii de depozite de gunoi. Este cifra în continuă creştere a mizeriilor care atentează la sănătatea cetăţenilor. În raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este scris, negru pe alb, că 70 la sută dintre bolile basarabenilor sunt cauzate de poluare, inclusiv cea care vine de la gropile de gunoi ilegale.
„Sunt peste 3600 de gunoişti în ţară, noi avem 800 şi ceva de localităţi, cam iese în mediu patru, cinci gunoişti per localitate. Am întâlnit sat care are 20 de gunoişti. Asta este ceva ieşit din comun”, a precizat IULIANA CANTARAGIU, vicepreşedinte, Centrul Naţional de Mediu.
Gunoiştile sunt locuri în care nu va putea ajunge niciodată. Descompunerea deşeurilor aruncate la sol va dura secole. Substanţele toxice care se infiltrează în pământ au reuşit să transforme 40% dintre terenurile agricole în terenuri în nefertile. Tot ele poluează 80 la sută dintre apele subterane dar şi pe cele de suprafaţă.
Colegii de la postul TVR Moldova au publicat un reportaj foarte bine documentat despre starea actuală a mediului înconjurător în raport cu deșeurile.
Susține Natura.md: Devino Patron!