Unde a-nvăţat Botgros, Nistrul curge mai frumos
Imaginile frumoase cu locuri pitorești ale orașului Soroca, văzute pe internet sau în alte surse fotografice, corespund frumuseții locului din realitate.
Cu o istorie veche și o așezare frumoasă pe malul drept al râului Nistru, cu renumita Cetate Soroca, orașul este cunoscut și dincolo de hotare. De fapt, recunoașterea acestor locuri și a localității s-a făcut și prin școlile construite imediat după război, prin anii 40. Una dintre ele este actualul Colegiu de Arte ,,Nicolae Botgros”, înființat inițial ca Școală de Iluminare politică.
Imperativul timpului cerea reorganizarea școlii, iar asta s-a produs în câteva rânduri: în 1946 Școala de Iluminare Politică este reorganizată în Tehnicumul de Bibliotecari, iar în 1957 Tehnicumul de Bibliotecari devine Școală Republicană de Iluminare Culturală. Din 1958 și până la dezghețul din 90, școala a purtat numele revoluționarei Elena Sîrbu. Cel puțin, în perioada sovietică, sute și mii de tineri, conectați la lumina cărții și dornici de iluminarea prin cultură, învățau la renumitul tehnicum din nordul Moldovei, făcând abstracție de numele patronului ce-l purtau. În 1991 sintagma de pe frontispiciul școlii se schimbă în sintagma Colegiul Republican de Creație Populară din or. Soroca, dar reforma școlii, ca și a multor instituții, este în corespundere cu noile standarde de învățământ așa încât educația prin artă care se face aici nu-l
dezamăgește pe simbolul muzicii populare, Nicolae Botgros.
Colegiul de astăzi continuă tradițiile artei și ale culturii de veacuri, mai ales că din nordul Moldovei, se știe, talentele și oamenii de valoare au curs ca o ploaie curată. Prima înmatriculare din 1944 a instruit 13 bibliotecari și 11 metodiștiorganizatori ai muncii în club, respectiv prima promoție din 1947 au fost cei 25 de absolvenți, primii iluminiști ai epocii moderne. De atunci și până astăzi colegiul își menține statutul de excelență în educația tinerilor.
Actualul director Emilian Guțu, absolvent al colegiului, Catedra ,,Interpretare instrumentală”, promoția 2005, tânăr și interesat ca instituția să fie un model de învățământ, duce împreună cu o echipă managerială de profesioniști greul firesc, dar și bucuriile din viața școlii. Cea care îl secundează în educație și instruire este directorul adjunct, Tatiana Rusnac, pentru care școala e o îndelungată activitate. Aici, într-o instituție cu profil artistic, fiecare cadru didactic are o misiune aparte când e vorba de instruirea discipolului.
Educația muzicală, învățarea până la stăpânirea unui instrument se face cu migală și răbdare, de aceea rolul profesorului este precum al unui părinte care educă copii cu diferite caractere, scena însă nu iartă niciunui artist, dacă talentul îl trădează. Acum la Colegiul de Arte „N. Botgros” din Soroca studenții învață mai multe specialități. Sunt opt programe de formare profesională și fiecare dintre ele e condusă de un maestru, de altfel bagheta în mâna unui om străin de artă își pierde direcția.
Fiecare catedră are în fruntea ei câte un pedagog talentat, cu har. Pe scena școlii de arte a sorocenilor datorită măiestriei profesorilor se întâlnesc ambele zeițe ale artei – Thalia cu Melpomena. Catedra de regie este condusă de Vera Selevestr de la care viitorii maeștri ai scenei
învață modelul unui management de calitate, scenaristica și regia activităților publice.
Profesionalismul activității Domniei Sale a și fost răsplătit cu titlul bine meritat de Om Emerit. Muzică aerofonă și interpetarea instrumentală tinerii le învață de la Sergiu Vrabii, șef de catedră. Muzica populară se învață la Catedra de instrumente populare (șefa catedrei – Raisa Ciumac), Artele plastice și decorative, altă catedră, este în diriguirea prof. Tatiana Ruga, Dirijare corală este în atenția prof. Veronica Rabota, șefa Catedrei de coregrafie este Maia Șevciuc. În vederea formării unui artist elevat cu o cultură generală, tinerii mai studiază și disciplinele umaniste, care includ și prima specialitate de la fondarea instituției Biblioteconomie și Turism, condusă de Mariana Focșa.
Școala pulsează de voci, melodii, sunete ale instrumentelor și toate se unesc în activități culturale, concursuri sau festivaluri. Inițiatori sau invitați, profesorii își implică discipolii în evenimente. Iată doar câteva din aplauzele și meritele culese recent: Festivalul-concurs național ,,Fanfara argintie”, Festivalul Național al Mărului”, Festivalul de Dans ,,Curcubeul Terpsihorei”, ,,Noaptea Muzeelor” etc. Participarea la concursuri raionale, zonale, naționale și internaționale în România, Bulgaria, Ucraina, Turcia, Belarus a Orchestrei de Instrumente Aerofone (dirijor Mihai Boldescu), a Orchestrei de Muzică Populară (conducător Gheorghe Duminică), a Corului ,,Ariozo” (dirijor Raisa Berbeci), a Ansamblului de Dans ,,Soroceanca” (conducător Maia Șevciuc), a Teatrului Studiu ,,Debut” (conducător Tamara Grițenco) sunt evenimente reale care fac și mai bogată istoria școlii.
Patrimoniul cultural al acestei școli se poate găsi și în distincțiile profesionale de care s-au învrednicit mulți profesori. Titlul onorific Om Emerit le-a fost conferit prof. Tamara Grițenco, fosta directoare a școlii în anii 2004-2016, profesorilor Gheorghe Duminică, Nistor Tudor, Valeriu Cebotari; Maestru în Artă lui Valentin Purici; Meritul civic - Raisei Berbeci; Om Emerit și Ordinul Gloria Muncii – lui Grigore Bucătaru. În cele opt decenii de activitate școala maestrului Botgros au absolvit-o 16041 de studenți.
De atunci și până astăzi pe aleile școlii și-au mai plimbat pașii, și-au arcuit viorile, și-au armonizat vocalizele sau au învățat cum se dansează cu adevărat mulți artiști deveniți consacrați: Lidia Bejenaru-Botgros, Veniamin Apostol, Sandu Grecu, Gheorghe Șevcișin, Ioana Căpraru, Gheorghe Banariuc, Valeriu Topor, Antip Țarălungă, Boris Rudenco, Andrei Florea, Oleg Zatic, Igor Roman, Viorel Burlacu, Veaceslav Sambriș, Dana și Arcadie Strungari, Gheorghe Mîndru ș.a. Dotarea interioară a colegiului cu cele necesare (săli de orchestră, dans, festivități, machiaj și sport, bibliotecă, ateliere de creație, costumerie) este într-o armonie deplină cu fațada clasică a colegiului, care parcă le amintește celor care învață aici un gând din trecut, actual oricând: „Arta și cultura te fac Om!”
Vera Selevestr,
profesoară, Catedra de regie, grad didactic I,
Colegiul de Arte "N. Botgros", Soroca
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 348
Susține Natura.md: Devino Patron!