Devino Patron!

Va investi în zâmbetul oamenilor

Încă din copilărie voia să devină medic. În adolescență și-a analizat bine hotărârea dacă nu cumva aceasta e un joc al gândului și al dorințelor sau poate niște ambiții puerile. Dacă pentru unii a fi doctor este un trend al secolului în care trăim, lui Sergiu Beliniuc medicina i-a făcut mereu cu ochiul să se apropie cu încredere de treptele ei și să le urce singur, zi de zi, fără a fi împins de la spate.

Va investi în zâmbetul oamenilor
Sergiu Beliniuc

Cu mama Aliona, cadru medical, jurând pe Hipocrates că va avea în grija sa sănătatea și viața oamenilor în mod necondițonat, și tata Sergiu, un om al legii, dar care nu și-a mai văzut copilul născut, Sergiu Beliniuc, azi student la USMF „Nicolae Testemițanu”, Facultatea de Stomatologie, își dorește ca în virtutea profesiei, hotărât să o urmeze, să recupereze bucuriile familiei sale. Va purta cu mândrie și demnitate numele tatălui său, iar legile părintelui spiritual Hipocrates le va apăra investind în zâmbetul sănătos al pacienților.

Sergiu Beliniuc este unul din cei mai buni studenți cu media, pe care în toți cei patru ani de studii nu a coborât-o mai jos de 9. Altitudinea performanței, câștigată prin muncă, vine dintr-o deprindere încă din copilărie, când ochiul al treilea al mamei îl veghea ca nu cumva să-i scape vreo literă nescrisă sau vreo temă neînsușită. A absolvit Liceul Teoretic „Alecu Russo” din satul Sângereii Noi, raionul Sângerei, iar cele mai exigente profesoare au fost mama și bunica Eugenia: cu prima a învățat morala poveștilor crengiene, când, ca orice copil, imita universalitatea copilăriei personajului, iar bunica i-a călit caracterul, subscriind la codul bunelor maniere, ca să înțeleagă că un viitor medic trebuie să fie exigent cu sine.

Adolescența i-a marcat-o în cele mai frumoase culori și lumini doctorul Ion Albot, chirurg stomatolog de la Clinica AlboDent din Bălți. Acolo a cochetat cu primele intuiții, dorințe și impresii cum s-ar vedea pe sine în costum chirurgical cu o freză în mână. Dar cele dintâi lecții de chirurgie maxilo-faciale, apucând cu mișcări tremurânde un fiziodispenser sau o carpulă cu substanță anestezică, cu fruntea scăldată în broboane de sudoare, cu o atenție uriașă în fața pacientului le-a luat de la profesoara de chirurgie Gabriela Motelica, asistent universitar de la Catedra de Chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan”, USMF „Nicolae Testemițanu”.

Îndrumarea și încurajarea, poate uneori insistente, ale doamnei doctor că la potențialul intelectual pe care Dumnezeu i le-a dăruit cu carul, dar și har, i-au dat și mai multe motive să creadă că înălțimea unui doctor stă în muncă și pricepere. Acum Sergiu Beliniuc nu mai are vreo îndoială că puterea unui medic pleacă de la o teorie bună, învățată la timp – în școală și la facultate. Toate acestea le urmează cu o conștiință de neimaginat. Instruirea în online nu i-a dat multe palme, din contră, l-a pus și mai mult pe carte. Îi place să studieze, fără să declare că este cel mai bun, după cum l-a remarcat și Gabriela Motelica. Încurajat de dna doctor cu o metaforă care i se potrivește, „micul geniu”, datorită unor abilități precoce, unui limbaj medical deja format, voinței să cunoască și să le știe, Sergiu Beliniuc răsplătește munca părinților, Alexandru și Aliona, care își doresc ca efortul lor de acum să fie realizarea în viață a fiului lor. Este critic cu sine și prea modest să-și privească des coada de păun, care și așa e frumoasă. 

Își pregătește aripile pentru finalizarea studiilor și pentru un rezidențiat în România sau în altă țară. Pe semenii lui îi vrea mai determinați să fie buni și cu atitudine în munca lor, cu atât mai mult că au multe oportunități de afirmare. Încrederea și realizarea ca medic le va câștiga prin cercetare, studiere și muncă – titanică – ar adăuga cei care îl cunosc și ar subscrie că un campionat în medicină se câștigă prin ceea ce faci. 

 

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 355

Susține Natura.md: Devino Patron!