Albăstrița Dafnis și Fluturele Sappho
Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.
Albăstrița-dafnis – Polyommatus daphnis (Denis et Schiffermuller, 1775)
Face parte din familia Lycaenidae, ordinul Lepidoptera. Este un fluture diurn, de culoare albastru-
argintiu, cu ondulații puternice pe aripa posterioară. Femela are o culoare brun-negriciosă, cu pudraj albastru.
Dezvoltă o singură generație pe an. Iernează în stadiul de larvă, în învelișul ierbos uscat al solului.
Zborul adulților începe în luna iunie și continuă până la sfârșitul lui iulie. Preferă pajiști xerotermofile pe soluri calcaroase, stâncoase, argilo-nisipoase, bogate în specii de Astragalus și acoperite în mare parte de tufărișuri.
Arealul speciei cuprinde Peninsula Iberică, sud-estul Franței, sudul Europei Centrale, sudul și sud-estul Europei până în Iran, Siria și sudul munților Ural. În Republica Moldova specia este răspândită în zona de centru și sud. Deși în timpul împerecherii fluturii formează o imagine falsă despre densitatea mare, în general se întâlnesc foarte rar.
A fost înregistrată pentru prima dată în fauna Republicii Moldova în anul 1906 de către Crulicovschi L. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de vulnerabilă. Specie inclusă în Lista Roșie a IUCN – categoria LC.
Printre factorii limitativi ai speciei se numără pășunatul intensiv, cositul fânului și distrugerea
habitatutului.
Albăstrița-dafnis (Polyommatus daphis). Foto: Țugulea Andrian, 08.07.2020, s. Molovata (r-l Dubăsari).
Fluturele-sappho – Neptis sappho (Pallas, 1771)
Face parte din familia Nymphalidae, ordinul Lepidoptera. Este un fluture diurn, cu un colorit pestriț, care poate fi ușor recunoscut după cele două dungi albe de pe aripi, constituite din șiruri de pete ocelare așezate una lângă alta. Zborul său este lent, elegant și planat, înălțindu-se la doi-trei metri.
Dezvoltă o singură generație pe an. Zborul adulților începe în luna iunie și continuă până la sfârșitul lui iulie. Populează luminișurile și lizierele pădurilor de foioase, cu multă lumină și căldură la sol, drumuri forestiere și plantații de salcâm.
Arealul speciei cuprinde Austria și Cehia, Europa de Est, Ucraina, sudul Uralilor, vestul Siberiei până în regiunea Amurului. În Republica Moldova specia este răspândită în zona de centru și nord.
A fost înregistrată pentru prima dată în fauna Republicii Moldova în anul 1906 de către Crulicovschi L. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de vulnerabilă. Specie inclusă în Lista Roșie a fluturilor diurni din Europa.
Vulnerabilitatea speciei constă în schimbarea gospodăririi pădurilor de la formele tradiționale la cele intensive, cu densitate mare de arbori, igienizarea lizierelor și plantațiilor de salcâm, prin tăieri și stropiri în vederea combaterii dăunătorilor forestieri.
Fluturele-sappho (Neptis sappho). Foto: Nadejda Mocreac, 26.04.2020, Slobozia-Dușca (r-l Criuleni).
Material pregătit de Cristina și Andrian Țugulea
Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].
Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!
NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.
Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.
Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.
Susține Natura.md: Devino Patron!