Devino Patron!

Premiaţi pentru promovarea Rezervației Orheiul Vechi

Premiaţi pentru promovarea Rezervației Orheiul Vechi

Diversitatea naturală a Rezervaţiei Orheiul Vechi a fost văzută prin desen şi campanii media de către participanţii la concursul „Tinerii ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi”, organizat în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activităţi de interpretare şi conservare a naturii”. Autorii celor mai inspirate lucrări au fost premiaţi la un eveniment solemn, desfășurat în localitatea Butuceni (comuna Trebujeni), în zona-nucleu a Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”.

Concursul de creativitate „Tinerii ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi” a mobilizat tinerii din 20 localități ce intră în componența Parcului Natural Orhei să devină mesagerii naturii și ai Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi. La ambele categorii ale competiţiei - desen şi campanii media - , accentul a fost pus pe diversitatea, frumuseţea şi valoarea patrimoniului natural, începând cu flora și fauna și ajungând la formele de relief sau specificul ecosistemelor din Rezervaţia Orheiul Vechi.


Evenimentul a avut loc în incinta complexului EcoResort Butuceni.

Concursul de creativitate „Tinerii ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi” a reprezentat o etapă importantă a proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activităţi de interpretare şi conservare a naturii”, întrucât a mobilizat tinerii din 20 localități ce intră în componența Parcului Natural Orhei să devină mesagerii naturii și ai Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi. Tinerii înscriși în concurs au avut posibilitatea de a alege între două categorii. La categoria desen, participanții au trebuit să reflecte prin pictură diversitatea naturală a Rezervației Orheiul Vechi, iar la categoria mass-media, grupurile de iniţiativă au avut ca sarcină să promoveze natura acestei rezervații printr-un mesaj media (spot video, articol, foto-reportaj). La ambele categorii, accentul a fost pus pe diversitatea, frumuseţea şi valoarea patrimoniului natural, începând cu flora și fauna și ajungând la formele de relief sau specificul ecosistemelor din Rezervaţia Orheiul Vechi.

Munca importantă a tuturor tinerilor care au participant la concurs a fost lăudată de către Elena Scobioală, coordonatoarea proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activităţi de interpretare şi conservare a naturii”, care a remarcat interesul mare al tinerilor de a participa la ambele categorii ale acestui concurs. De asemenea ea a declarat că această competiție a fost sprijinită cu mult entuziasm de către finanțatorii proiectului - Departamentul pentru Programe Internaţionale al US Forest Service – dar și de partenerii care au susținut această inițiativă: Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, Revista NATURA și Compania Reliable Solutions Distributor, distribuitor oficial al companiei Bitdefender în Republica Moldova și sponsorul festivității de premiere.

 

Câștigătorii concursului au obținut premii substanțiale și originale!

 

Elena Scobioală, coordonatoarea proiectului, arătând audienței unul din premiile oferite: calendar personalizat cu desenele și picturile din top 10 ale concursului "Tinerii Ambasadorii ai Rezervatiei Orheiul Vechi"

 

Stanislava Crivceanschi, manager de proiecte la Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”, a declarat: „e îmbucurător faptul că tinerii și-au manifestat interesul față de natura și patrimoniul rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Le doresc să-și mențină mereu statutul de ambasador al acestei rezervații, care mereu îi va primi cu brațele deschise”.

Stanislava Crivceanschi,  manager proiecte la Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, membră a comisiei de jurizare - cu un mesaj de felicitare și încurajare pentru participanții și câștigătorii concursului!

 

Artistul plastic Dumitru Balica, membru al comisiei de jurizare - cu un cuvânt de felicitare pentru participanții și câștigătorii concursului

 

Artistul Dumitru Balica, principalul jurat la categoria desen, a mărturisit că a rămas încântat de lucrările analizate și că în multe dintre ele a descoperit talente ce merită încurajate și dezvoltate până la potențialul maxim. Jurnalista de mediu Lilia Curchi, care a evaluat lucrările înscrise la categoria mass-media, a spus că prin campaniile de mass-media, tinerii participanți au demonstrat că tematica Rezervației „Orheiul Vechi” este interesantă și generației Tik-Tok. „Îndemn toți participanții să mențină spiritul de echipă și să realizeze alte materiale dedicate rezervației”, a încheiat Lilia Curchi.

Premiile concursului au fost, de asemenea, o bucurie pentru participanţi. La categoria desen, locurile I, II și III au fost premiate cu seturi profesionale de pictură (șevalet, pânză, vopsele și pensule profesionale) dar și calendare/carnete personalizate, jocuri educative și diplome. Acestea au fost oferite tinerelor Vîrtosu Ana (or. Orhei, pentru lucrarea „Miracolul Orheiul Vechi”), Vataman Ecaterina (s. Romanești, pentru lucrarea „Fluture pe câmpie”) și Guțan Marina (or. Orhei, pentru desenul „Bogăția vie a Rezervației Orheiul Vechi”).

Diplome de apreciere și enciclopedii de artă și natură au primit elevii: Ceban Iraida (or. Orhei), Marulea Simona (s. Vatici), Petrov Gabriela (or. Orhei),  Vîrlan Olga (s. Trebujeni),  Perlug Alina (s. Trebujeni),  Mîțu Veaceslav (or. Orhei), Toma Mădălina (or. Orhei). De asemenea, au fost acordate și diplome de mențiune pentru alți 10 participanți.

Premianții categoriei Desen în cadrul concursului „Tinerii Ambasadorii ai Rezervatiei Orheiul Vechi"

La categoria mass-media, premiul I a fost luat de grupul de inițiativă „Platforma Tinerilor Ecologiști” din orașul Orhei, format din 7 membri. Ei au primit în dar câte un hard-disk extern de memorie cu capacitatea de 1TB, dar și câte o licență de utilizare a programului Antivirus Bitdefender Total Security pentru 12 luni, oferită de Reliable Solutions Distributor. „Am aflat cât de important este să ne documentăm minuțios cu privire la problemele pe care le abordăm, să verificăm informațiile de mai multe ori, să fim conștienți ce impact poate avea mesajul nostru asupra altora!”, au declarat membrii Platformei Tinerilor Ecologiști (Hammad Azza, Hammad Ayda, Dolghier Adriana, Tcaciuc Beatrice, Cușnir Aurelia, Sîrghi Petru, Mustovici Alina).

Câștigătorii locurilor I și II la categoria mass-media

 

Premiile II și III au fost decernate grupului de inițiativă „ECOOL” din orașul Orhei și „Tinerii Ambasadori ai Rezervației Orheiului Vechi” din satul Romanești. Câștigătorii acestor locuri nu au intrat în posesia hard-diskurilor de memorie, însă li s-a decernat câte o licență de utilizare a programului Antivirus Bitdefender Total Security pentru 12 luni.

Tinerele care au obținut premiul II sunt: Mocanu Diana, Meleca Nicoleta, Cebotari Irina, Cociorvă Sanda-Maria, Mașnic Tatiana, Ceban Iraida. Ele au declarat că se mândresc cu „experiența acumulată, discuțiile cu experta Lilia Curchi, lucrul efectuat împreună și conexiunea și eficacitatea dintre membrii echipei”.

Premiul III a ajuns la elevele Cristea Alina, Baciu Maria, Begvița Anastasia, Tăut Jana, Danilov Anna, Munteanu Iana și Vataman Ecaterina, care au promis că vor  promova și în continuare ideea de a ocroti mama-Natură.

Nu în ultimul rând, la categoria mass-media au fost decernate diplome de mențiune următoarelor echipe: „Attitude” (or. Orhei), „Amicii Virtuali” (s. Teleșeu), „Orheiul Vechi – cetate naturală” (s. Holercani), și „Fondul pentru tineri” (or. Orhei).

Organizatorii au decernat diplome și profesoriilor care au sprijinit tinerii la participarea în cadrul acestui concurs. De asemenea, și ei au intrat în posesia unei licențe antivirus Bitdefender Total Security pentru 12 luni, asigurată de Reliable Solutions Distributor, care a oferit în total 30 de licențe de acest gen. În semn de mulțumire pentru implicare, au fost oferite premii profesorilor:

  • Adriana Pană (IP Gimnaziul Neculăieuca),
  • Viorica Ceban (IP Gimnaziul Camencea),
  • Mariana Jioara (IP Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din or. Orhei),
  • Sergiu Sorin (IM Gimnaziul Teleșeu),
  • Vadim Macaru (IM Gimnaziul „Grigore Vieru” din or. Orhei),
  • Lilia Ciorescu-Corețchi (IP Liceul Teoretic Romanești)
  • Marandiuc Magdalena (IP Liceul Teoretic „I. L. Caragiale” din or. Orhei).

Câțiva din profesorii care și-au sprijit elevii să participe la concursul „Tinerii Ambasadorii ai Rezervatiei  Orheiul Vechi"

Câștigătorii premiilor I-III de la ambele categorii de concurs au avut drept premiu şi câte o instruire specializată. Astfel, premianții categoriei mass-media au participat la un atelier de lucru cu experta în comunicare Lilia Curchi, care le-a oferit cunoștințe despre crearea campaniilor media de succes în scopul promovării patrimoniul natural. Participanții la atelier au aflat cum să identifice mesaje cheie, să seteze corect grupul țintă, să selecteze instrumentele de comunicare și multe alte secrete profesionale. După instruirea teoretică, tinerii au mers pe traseul turistic din satul Trebujeni, inclusiv la Centrul de Expoziție al Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi, acolo unde au aplicat cunoștințele acumulate sub îndrumarea expertei.

Atelierul de mass-media coordonat de jurnalista Lilia Curchi

 

Primele trei câștigătoare la categoria desen au beneficiat de un atelier de pictură, în cadrul căruia artistul plastic Dumitru Balica a oferit informații despre tehnici de pictură de nivelul pictorilor profesioniști. În cadrul acestui atelier de lucru, care a durat 2 zile consecutive, cele trei tinere câștigătoare a concursului și mentorul lor au pus bazele unor picturi ce vor fi reprezentate pe 3 panouri de informare, amplasate la intrarea în Rezervația Orheiul Vechi.

Atelierul de pictură coordonat de artistul plastic Dumitru Balica

 

Toate produsele acestor două ateliere paralele, precum și festivitatea de premiere a concursului „Tinerii ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi”, au fost realizate în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activităţi de interpretare şi conservare a naturii”, desfășurat cu suportul Departamentului pentru Programe Internaţionale al US Forest Service.

Puteți vedea mai multe fotografii de la eveniment AICI.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!