Aerul curat, un prieten al tuturor
Aerul e o comoară, deoarece el este principala sursă de oxigen necesară pentru respirația organismelor vii. Lipsa aerului ar provoca o creștere bruscă a temperaturii, ceea ce ar exclude existența vieții pe planetă. Fără scutul atmosferic pe planeta Pământ viața ar fi imposibilă, ar fi un deșert, aidoma Lunii, deoarece razele distrugătoare ale Soarelui ar arde tot ce-i verde.
Aerul este o comoară nesecată, din care zilnic luăm și tot luăm. Pentru că iubesc natura și le pasă de ea, elevii, alături de întreaga țară plantează copaci.
În acest context, în vara anului 2020 IP Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” din orașul Glodeni a implementat proiectul cu tema „Aer curat - elevi sănătoși și muncă decentă”, câștigat la concursul de proiecte ecologice cu genericul „Protejând râuri mici, salvăm râuri mari”, desfășurat de „Implementarea programului de măsuri din Planul de Gestionare a BH Camenca”, a Asociației Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltarea Durabilă, din surse financiare oferite de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă de Dezvoltare.
Scopul acestui proiect a fost de a amenaja un cabinet de studii în aer liber, în care toți elevii din instituția noastră să poată beneficia de o sală diferită, netradițională, pentru a desfășura și ore neobișnuite. Prin aceasta se urmărește menținerea sănătății elevilor din punct de vedere fizic, psihologic și educarea lor într-un spirit ecologic. Primăvara și toamna în acest scuar se desfășoară diferite ore în aer liber, cum ar fi: educația ecologică, educația tehnologică, educația plastică, educația pentru sănătate, educația muzicală, dezvoltare personală, unele ore de biologie și geografie. Prin practicarea acestei forme de a studia în aer liber, instituția continuă să desfășoare diferite activități în parteneriat cu centrul prietenos tinerilor – „Școli care promovează sănătatea”.
În scopul protejării naturii, elevii noștri au participat în cadrul Programului-concurs „Școli pentru un viitor verde” cu diverse activități de protecție a mediului, ca exemplu: „Cum să prepari compostul – un îngrășământ simplu și hrănitor pentru grădina ta”. În cadrul acestei operațiuni s-a organizat un training cu genericul: „Compostul – îngrășământ natural”. Elevii au realizat materiale informative precum: pliante, desene, postere, în care au fost incluse materiale recomandate și nerecomandate pentru obținerea compostului, care ulterior au fost repartizate locuitorilor orașului Glodeni pentru informare. Următorul pas a fost construcția instalației pentru compost. Așa cum un lucru frumos se face în echipă, această activitate s-a realizat cu suportul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Glodeni, care ne-a ajutat cu grinzi și scânduri. Elevii și părinții au construit și au amenajat instalația pentru compost. În mod regulat, elevii din gimnaziu au grijă și depun în această instalație diverse deșeuri recomandate pentru obținerea compostului, de asemenea îl udă și amestecă acest conținut.
O altă activitate desfășurată în cadrul programului concurs este „Grădina din curtea școlii sau cum învață copiii să cultive hrană sănătoasă”. Astfel, am reușit să sădim semințele de ardei, roșii, vinete pentru obținerea răsadului. Ulterior acest răsad a fost plantat în grădina instituției și toamna a fost utilizat de către cantina școlii.
Elevii au demonstrat responsabilitate și entuziasm în cadrul activității „Creșterea eficienței energetice în unitățile de învățământ”. Grupul de lucru a monitorizat deconectarea aparatelor electrice și a întrerupătoarelor de lumină din instituție. Activitatea a fost desfășurată timp de două luni. S-a constatat că plata pentru curentul electric după implementarea proiectului a fost cu zeci kw minus decât în lunile anterioare, ceea ce a fost o motivație pentru elevi să continue activitatea.
În cadrul programului concurs s-au mai desfășurat lecții cu tema: „Comunicarea creativă privind protecția mediului, stoparea şi adaptarea la schimbările climatice”. Fără aer, nu există viață, iar pentru o viață sănătoasă avem nevoie să respirăm un aer curat.
Odată cu sosirea primăverii, natura reînvie și elevii vor să iasă din sălile de clasă tradiționale, în scuarul instituției. De zile cu soare se bucură atât elevii, cât și adulții, sătenii, care se refugiază în locurile frumoase ale naturii: în păduri, parcuri, monumente turistice. Pentru aceasta este nevoie de a sădi cât mai mulți arbori și arbuști, iar comunitatea cantemireană desfășoară asemenea activități pentru a contribui la crearea unui peisaj natural benefic și a unui mediu ambiant întregii comunități.
Fiindcă iubesc natura și le pasă de ea, elevii se implică cu mare interes și dăruire în diverse proiecte și concursuri ecologice.
Recent, în luna martie 2022, împreună cu elevii din IP Gimnaziul „Dimitrie Cantemir”, unde predau geografia, am participat la Concursul Ecologic Național cu tema „Să păstrăm apele curate”, inițiat de IP Gimnaziul Ciuciulea, r-nul Glodeni. În cadrul concursului elevii din instituția noastră s-au situat pe locul I și au luat Premiul Mare.
Un alt proiect ecologic național, pe care l-am inițiat este „Salvăm Pământul - Acționând”, care va demara în perioada 22 martie - 22 aprilie 2022. Proiectul se va desfășura împreună cu cinci colegi coordonatori – parteneri de proiect: Elena Aniță, IP Gimnaziul Ciuciulea, r-nul Glodeni; Liliana Fedorchin, IP Gimnaziul Sămășcani, r-nul Șoldănești; Parascovia Cojocaru, IP Gimnaziul Bulboci, r-nul Soroca; Diana Juc, IP Gimnaziul Limbenii Vechi, r-nul Glodeni și Cristina Camerzan, IP Gimnaziul „Gheorghe Vrabie”, s. Călinești, r-nul Fălești. Proiectul urmărește implicarea elevilor, profesorilor în acțiuni ecologice, dezvoltarea conștiinței și a conduitei ecologice la elevi bazată pe respectul față de natură și protecția mediului, transformarea comportamentelor cotidiene ale elevilor în stiluri de viață ecologice, sănătoase și durabile prin întreținerea unui ambient curat, responsabilitatea pentru prevenirea poluării și gestionarea resurselor fără a periclita echilibrul mediului. În cadrul proiectului elevii vor crea colaje de fotografii și cărți digitale cu tema „Fabrica de aer curat!”. Prin aceste activități urmărim între instituțiile partenere o colaborare fructuoasă, formarea deprinderilor de muncă, a unei concepții sănătoase de protecție a mediului, dezvoltarea spiritului de echipă. Elevii au nevoie de exemple de bune practici, deoarece câștigă motivație, deschidere către cooperare, comunicare, atitudine pozitivă în fața naturii. În cadrul proiectului ecologic vor participa elevi din ciclul primar și ciclul gimnazial. Proiectul va demara în două etape: locală și națională. La etapa locală preconizăm să participe un număr mare de elevi, deoarece profesorii îi încurajează, îi susțin și îi ghidează pe elevi să se încadreze în diverse activități ecologice, dar s-a văzut cât cu cât interes și entuziasm s-au încadrat ei în discuții privind anunțarea proiectului, iar în urma evaluării lucrărilor, la etapa națională vor fi transmise doar produsele ce vor fi plasate pe locul I și Premiul Mare. Rezultatul final al acestui proiect ne va arăta nivelul de cultură ecologică în rândul elevilor prin implicarea și efectuarea produselor propuse în cadrul proiectului. Lucrările finale ne vor duce la convingerea că astfel de proiecte valorifică imensul potențial al elevilor din școală, care pot transforma astfel de activități în experiențe de succes.
Să ocrotim aerul înseamnă să ocrotim natura - o datorie sfântă a fiecăruia.
Oxana Strechi,
profesoară de geografie,
IP Gimnaziul „Dimitrie Cantemir”, Glodeni
Susține Natura.md: Devino Patron!