Devino Patron!

Alimentația de primăvară

Alimentația  de primăvară
Sursa foto: Sfatul medicului

Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația noastră de zi cu zi, din motive ce țin de noile opțiuni alimentare pe care le avem, de starea de spirit și de nevoile pe care le are organismul nostru. Chiar dacă trecerea la un nou anotimp poate părea dificilă, este una de scurtă durată, iar mama- natură neoferă întotdeauna o mână de ajutor în acest sens. Una plină de culoare, proaspătă și încărcată cu vitamine și nutrienți necesari organismului.

 

Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă primăvara

Specialiștii în nutriție sunt de părere că, pentru a preveni astenia și stările de oboseală marcate de schimbările de anotimp, este important să includem în dieta zilnică alimente de sezon. Acestea vor contribui la creșterea sistemului imunitar, îmbunătățind considerabil starea fizică și psihică.

Consumă legume și verdețuri de primăvară

Legumele de primăvară, fie că ne referim la ridiche sau la salata verde, au rolul de a fortifica organismul, iar consumul acestora într-un meniu lipsit de grăsimi va reduce considerabil nivelul colesterolului și va ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Legumele și verdețurile de primăvară întăresc organismul și redau acestuia aportul de antioxidanți de care are nevoie.

 

Bucură-te de fructele de sezon

Primăvara, fructele de pădure încep să capete un gust deosebit, motiv pentru care este important să profiți de acest aspect pentru a le introduce în alimentația de primăvară. Fructele de sezon delicioase pe care le poți include în meniul zilnic sunt și căpșunile sau cireșele, care încep să-și facă apariția la finalul primăverii.

 

Elimină grăsimile din alimentație

Dacă dorești să-ți recapeți energia pierdută în timpul sezonului rece, este important să ții cont și de alimentele pe care trebuie să le elimini din alimentație. Pentru o detoxifiere completă a organismului, recomandăm eliminarea grăsimilor din alimentație, ceea ce implică renunțarea la alimentele bogate în grăsimi, dar și la ulei sau preparate prăjite.

 

Consumă minim doi litri de lichide pe zi

Pentru o stare de sănătate optimă,organismul are nevoie de hidratare. Tocmai de aceea este important să consumi cel puțin doi litri de lichide pe zi, fie că vorbim despre apă, ceaiuri sau supe, evitând în același timp băuturile carbogazoase, lichidele îndulcite și alcoolul sau cafeaua în exces.

 

Realizează un plan alimentar cu rețete sănătoase

Alimentația de primăvară trebuie să aibă la bază un plan alimentar cu rețete sănătoase, în care trebuie să integrezi fructele și legumele de sezon. Mesele de primăvară trebuie să fie ușor de digerat, cu atât mai mult cu cât este posibil să fii mai activ acum când zilele sunt mai lungi.

 

10 alimente recomandate primăvara

O alimentație bogată caloric, cu multe proteine, lipide și glucide poate deveni epuizantă pentru organism, motiv pentru care trebuie să existe un anumit echilibru între nutrienți, la care se adaugă vitaminele și mineralele. Iată ce poți include în alimentația de primăvară!

 

1. Spanacul
Spanacul este o legumă bogată în antioxidanți precum betacaroten, vitamina C și acid folic. De asemenea, spanacul este bogat în calciu și acizi grași Omega-3, ceea ce-l face unul dintre cele mai bune alimente pentru meniul de primăvară.

 

2. Ridichea
Proprietățile antioxidante ale ridichei nu sunt singurele beneficii ale acestei leguminoase pe timp de primăvară. Gustul ridichei este mult mai intens în acest sezon, motiv pentru care îți sugerăm să le integrezi în cele mai diverse rețete de salate.

 

3. Salata verde
Extrem de bogată în vitamina C și betacaroten și cu un conținut bogat de fibre și antioxidanți, salata verde este un aliment care cu siguranță trebuie să se regăsească în meniul tău de sezon. Săracă în calorii și bogată în vitamine și minerale, această legumă aduce o mulțime de beneficii organismului.

 

4. Ceapa verde
Gustul intens al acestei legume potențează aromele oricărui preparat, așa că nu ezita să o integrezi și tu în dieta alimentară din timpul primăverii, mai ales că este atât de bogată în vitamine și minerale!

 

5. Urzicile
Banala urzică este o plantă care se găsește din abundență primăvara, fiind folosită de sute de ani ca plantă medicinală, datorită conținutului său bogat de vitamine și minerale. Urzicile sunt o sursă excelentă de proteine, fier, magneziu, siliciu și potasiu, conțin numeroși aminoacizi și ajută la întărirea sistemului imunitar.

 

6. Morcovii
Bogați în betacaroten, morcovii se numără printre cele mai sănătoase alimente pe care le poți consuma în perioada primăverii și nu numai.

 

7. Sfecla roșie
Nu mai este niciun secret faptul că sfecla roșie este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, fiind bogată în vitamine și minerale. Și vestea bună este că acest aliment complex poate fi integrat în cele mai sănătoase rețete.

 

8. Căpșunile
O altă sursă alimentară bogată în substanțe nutritive, vitamine, minerale și antioxidanți sunt și căpșunile, perfecte pentru a fi incluse în alimentația de primăvară. Remineralizante și tonice, aceste fructe ajută la o nutriție sănătoasă, fie că le servești ca atare, într-un smoothie delicios sau în rețete de mic dejun, alături de ovăz.

 

9. Cireșele
Ultima lună de primăvară marchează și apariția cireșelor, aceste fructe cu un conținut bogat de vitamine, minerale și oligoelemente care întăresc sistemul imunitar. Cireșele pot fi considerate unele dintre cele mai bune alimente pentru detoxifierea organismului, ceea ce ne îndeamnă să-ți recomandăm să le introduci în alimentația de primăvară.

 

10. Fructele de pădure
Un program de alimentație sănătoasă în timpul primăverii implică și consumul fructelor de pădure. Acestea pot fi consumate în stare proaspătă, cât și congelate, atât ca idei de gustări sănătoase în smoothie-uri și cu iaurturi, cât și în rețetele de desert. Primăvara este momentul ideal pentru a începe o cură de detoxifiere a organismului, așa că îți recomandăm să te bucuri de tot ce are natura de oferit în acest sezon.

Susține Natura.md: Devino Patron!