Devino Patron!

Lumea virtuală și excesele ei

Lumea virtuală și excesele ei

Mi-a venit un mesaj prin care am fost anunțată că „a fost spart contul dvs.”, adică cineva a intrat pe pagina mea pe un site de socializare. „Pagina mea”, în interpretarea limbajului virtual, s-ar traduce că a intrat cineva nepoftit, a citit toată corespondența pe care o am eu cu prietenii, o fi răsfoit/privit fotografiile, dar mai precis, asemenea „intrări” sau „vizite” urmăresc câștiguri financiare. Cine știe... Nu exclud că puteam rămâne falit în această lună, probabil am restabilit la timp contul, am schimbat parola și am rămas liniștită că am trecut ușor controlul digital. Prin asemenea „percheziții” au trecut mulți, auzindu-le aceleași lamentări: „Mi-a fost spart contul, prieteni!”

E o problemă a noastră, a oamenilor, intenția de a face rău cuiva, sub orice formă, mai ales, cu bună știință. O creăm din răutatea care generează orgoliu, prostie, invidie și tot ce a ieșit din cutia Pandorei și mișună pe glob.    

Lumea virtuală cu toate platformele digitale s-a creat pentru a facilita munca omului, pentru a micșora distanța între oameni, pentru a ușura procesul de muncă în orice domeniu, pentru a progresa intelectual. Până aici e bine. Dar tot ce poate fi progres, devine și regres dacă este înțeles greșit sau se transformă în abuz. Multe schimbări, întoarse de la firesc, sunt în era digitală. Nu mai comunicăm între noi, adicția de telefonul mobil ne face să fim permanent cu privirea în dispozitiv. Unii, pentru a-i sfida pe ceilalți sunt adiționali de mesaje sau videouri ieftine și ridicole, preferă să le (re)citească, să privească tot felul de postări/ filmulețe pentru că ele atrag mintea mult mai ușor decât o discuție cu cineva care implică atenție și atitudine către celălalt. 

Ceea ce a devenit grotesc chiar și pentru unii intelectuali este lipsa de modestie, care sfidează statutul omului cult. Oare nu e ridicol să ne felicităm, cu anumite ocazii, pe platforme de socializare, partenerii de pat? Diplomele, performanțele proprii, nu devin o laudă atunci când afișezi fotografia să te vadă toți? Mergem la teatru și arătăm că ne culturalizăm. Am văzut cum cineva împărțea pomeni la un praznic, iar gestul de pomenire nu a rămas în intimitatea amintirii celui drag, ci un gest de laudă, arătând chiar prețul darului. Paștele Blajinilor, de exemplu, a devenit atât de viral, încât multe site-uri de socializare au imagini pline de cimitire, mese încărcate de bucate, iar oamenii noștri stau magnetizați de ecran și privesc telenovela fără sfârșit a acestui veac din care sunt excluse onoarea, bunul simț, calitatea, valoarea și alte virtuți care sporesc inteligența.    

Autor: Carmen PUIU 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 386

 

Susține Natura.md: Devino Patron!