Devino Patron!

Toate mulțumirile și aprecierile se duc în satul Fundurii Vechi

Toate mulțumirile și aprecierile se duc în satul Fundurii Vechi

Despre satul Fundurii Vechi, Glodeni, a scris în revista NATURA din august 2023, în stilu-i caracteristic documentat, profesorul Anatol Eremia, specialist în onomastică. Priveliștea satului din fotografie, nu neapărat selectată pentru a impresiona, este atât de frumoasă și atrăgătoare, încât trebuie să-l vizitezi. Cu prima ocazie voi face această călătorie. Din articolul dlui profesor aflăm că „este situat la sud-est de orașul Glodeni, la izvoarele Răuțelului, afluentul de dreapta al Răutului”. Istoria localității este veche, atestată fiind din secolele XVI-XVIII.  Recomand o călătorie imaginară citind articolul din NATURA. https://www.natura.md/fundurii-vechi. Aici aflăm că Fundurii Vechi a trecut prin destinul istoric ca multe alte sate, dar dorința, dragostea și respectul ce m-au făcut să scriu este că acest sat din nordul Moldovei are 120 de abonați la revista noastră.       

Am răsfoit mai toate informațiile posibile despre satul cu cel mai mare număr de abonați să văd ce aer curat al naturii se respiră aici, dar mai ales aș avea curiozitatea să-i văd cu ziarul în mână citindu-l. Și, într-adevăr, poți vedea gospodării ca la nord – îngrijite de gospodari vrednici -, școala și grădinița renovate, deci, copiii din sat au condiții optime să învețe, biserica din lemn e veche, de peste 130 de ani. Călătoria virtuală mă face să înțeleg că autoritățile locale accesează fonduri, iar prin diverse proiecte reușesc ca satul să prospere. Aici descoperi oameni virtuoși, meșteri populari sau artiști, pe care timpul nu-i lasă uitați. Urmează să fie descoperiți.     

În Fundurii Vechi, Glodeni, s-au născut oameni care, prin muncă, și-au creat un nume în cultura și industria modernă. Ei sunt: Ion Mărgineanu (n.1941), pedagog emerit, profesor universitar la ULIM, ex-deputat în primul Parlament al Republicii Moldova; Mihai Magdei (n.1945), medic-epidemiolog, doctor în științe medicale, ex-ministrul Sănătății; Violeta Gorgos (n.1967), regizor și scenarist de filme, membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, Virgil Mărgineanu (n.1969), specialist în managementul cultural, doctor în studiul artelor.     

Revista NATURA are în satul Fundurii Vechi un prieten adevărat, pe care nu-l uită și-l respectă, pe profesorul de geografie, Nicolae Odagiu. Întâlnirea Domniei Sale în incinta redacției, însoțind un grup de elevi, a fost un dialog spiritual între echipa redacțională și intelectualii care promovează și le cultivă elevilor valorile naționale.

Scrisoarea aceasta este o apreciere și o mulțumire pentru dvs., stimați locuitori ai satului Fundurii Vechi. Urmează să ne consolidăm prietenia prin intermediul revistei NATURA, care, cred, că ajunge în fiecare casă.   

Autor: Silvia STRĂTILĂ 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 386  

 

Susține Natura.md: Devino Patron!