Devino Patron!

Cum eviți excesele alimentare de Sărbători

Nu e ușor să ieși din perioada Sărbătorilor la fel cum ai intrat, dar nici imposibil. În orice caz, și dacă faci anumite excese alimentare, nu are rost să te învinovățești, pentru că și ele sunt parte din viață. Iată ce e bine să încerci pentru a trece cu bine peste Sărbători.

Cum eviți excesele alimentare de Sărbători

Nu te înfometa înainte de Sărbători

Fie că ții post, fie că te gândești la mesele îmbelșugate pe care nu vei putea să le eviți complet, înainte de Sărbători tendința generală este de a mânca mai puțin. Dacă te înfometezi înainte de aceste zile festive, însă, nu faci decât să-ți pregătești corpul și creierul să ia cu asalt platourile cu bunătăți când îți vor apărea în față, nu exagera.

 

Plănuiește ce vei mânca la mesele festive

Dacă obișnuiești să îți petreci Sărbătorile cu familia sau cu prietenii, cam știi deja ce le vor servi aceștia oaspeților. Așa că n-ar trebui să-ți fie prea greu să te gândești din timp la ce anume ți-ar plăcea să mănânci. Când ajungi la petrecere, nu uita de ce ți-ai propus, însă nici nu te apuca să numeri caloriile din fiecare fel de mâncare. Pur și simplu ia-ți câte o porție normală din ce îți place, inclusiv desert. Problemele apar de obicei când, într-un implus de moment, decizi să mai iei o a doua sau o a treia porție, de obicei din preparate grase sau dulci. Fii conștient, deci, de ceea ce mănânci, și fii moderat, dar fără să te stresezi.

 

Oprește-te când te simți plin

Dacă după o porție de aperitiv, trei sarmale și o felie de cozonac simți că ești sătul și ți-ai făcut și poftele, nu mai insista. Ia-ți un pahar cu apă sau unul cu vin, pentru că în definitiv ești la petrecere, uită de mâncare și pur și simplu stai de vorbă cu restul invitaților. O petrecere nu este numai despre mâncare, ci și despre socializare și voie bună.

 

Lasă spațiu între mese

Mai ales dacă trebuie să îți vizitezi mai multe rude la rând. Dacă ai luat micul dejun, indiferent unde te mai duci în vizită, străduiește-te să nu mai mănânci nimic până la prânz. Ca să nu superi pe nimeni, spune sincer că tocmai ai mâncat și ești plin, dar că nu vei refuza un pahar cu apă și eventual o cafea.

 

Mergi la o plimbare

Foarte important în această perioadă dominată de tentații alimentare și bahice este să faci mișcare. Chiar dacă ești tentat ca după masă să te întinzi la televizor sau chiar să tragi un pui de somn, e indicat să nu te lași cuprins de moleșeală, ci să ieși din casă. O plimbare în parc sau o tură cu bicicleta o să te ajute să ai o digestie mai bună, să te înviorezi și să și consumi o parte dintre caloriile adunate.

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 374

Susține Natura.md: Devino Patron!