Devino Patron!

PE ARIPILE TIMPULUI (5)

PE ARIPILE TIMPULUI (5)

Dintre urmașii lui Petru I Mușat, cel ce bate și primele monede, groșii din argint, după sistem polonez, cu inscripție în latină, ne interesează desigur bunicul lui Ștefan cel Bătrân cum a fost o vreme numit cel devenit cel Mare, Alexandru cel Bun. Este cel care beneficiind de o lungă domnie (1400-1431) a pus mai temeinic temelia țării, fondând și Mitropolia Moldovei. În vremea sa turcii atacă prima dată Moldova, pe mare, asediind Cetatea Albă. A colaborat foarte bine politic cu domnul Munteniei, devenind chiar cumnați, o fiică măritându-se cu tatăl viitorului Vlad Țepeș, astfel că ultimul a devenit văr primar cu Ștefan cel Mare.

De fapt, ridicarea în tron a lui Alexandru s-a datorat intervenției militare directe în Moldova a lui Mircea. A fost perioada când cele trei ţări românești au încercat un front comun antiotoman. Bogdan al II-lea, părintele lui Ștefan, i se adresa voievodului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, cu formula... iubitul nostru părinte, scriindu-i că... țara domniei mele cu țara domniei tale să fie una.

Acolo, la castelul superb de la Hunedoara, au stat o vreme tinerii verișori în refugiu, Vlad și Ștefan, participând probabil și la unele lupte cu turcii, avute de Iancu. În 1456 Iancu îi dă oștire lui Vlad spre a se înscăuna la București (de la el prima atestare documentară a orașului păstrată), iar în 1457 munteanul îi dă lui Ștefan un corp de oaste cu care moldoveanul (jumătate muntean prin mamă), înfrânge pe unchiul său, Petru Aron, ucigașul fratelui său, Bogdan al II-lea. 

Vlad Țepeș - Wikipedia

 

Desigur, în evul mediu european au existat foarte multe conflicte sângeroase între principate locuite de același popor. Setea pentru putere sau din cauze religioase. Românii nu au făcut excepție de la regulă, dar de aici și până la mizerabila prezentare în istoria falsificată a dușmanilor neamului nostru, prin care se caută demonstrarea urii dintre moldoveni și munteni, care s-au tot războit, este o cale foarte lungă. Desigur, nu e cazul să prezentăm istoria cunoscută a lui Ștefan cel Mare, care nu este un simbol al moldovenismului, ci al românismului. Unii s-au întrebat la ce au folosit luptele sale pentru libertate, soldate cu atât de multe victime, de vreme ce oricum la sfârșit a trebuit să plătească tribut turcilor.

Atenție și la tot felul de filmulețe ruso-socialiste, unde se afirmă cu nesimțire că Ștefan nici nu vorbea românește, ci slava veche. Un singur argument, și pentru această perioadă: când a depus jurământ de credință regelui polonez, la Colomea, cronicarul regatului, Jan Dlugosz, a scris negru pe alb că domnul român l-a depus ...ÎN LIMBA VALAHĂ, apoi tradus în latină. Iar urmașul său, Bogdan al III-lea, prin mama sa Maria Voichița, fiica domnului muntean Radu cel Frumos, era mai mult muntean decât moldovean. Iar sfârșitul marelui erou al neamului nostru a fost tragic, în suferință, o dată cu prima pagină din relațiile cu rușii: uciderea fiicei sale Elena Voloșanca (Româncuța) și nepotului la Moscova. Și a nu se uita, slavona veche, unele cuvinte, nu au venit în evul mediu de la ruși, aflați la mii de km distanță, ci din vecinătatea slavo-bulgară, influențați și ei la civilizația sudică bizantină. Iar slavona a fost doar o limbă a bisericii, neînțeleasă de popor, din 1521 datând deja primul document, păstrat, scris deja în română, dar încă în alfabet slav. La polonezii slavi, invers, deși slavi, datorită Vaticanului, folosind latina.

Al doilea mare domnitor moldovean, credem că a fost fiul său, Petru Rareș (1527-1538; 1541-1546), un foarte mare ctitor de mănăstiri, inclusiv la Căpriana. Mai mult, Petru s-a implicat militar cu succes și în luptele din Transilvania dintre Habsburgi și principele principatului, sprijinind pe ultimul. În 1530, ca și Ștefan în trecut, ocupă Pocuția, din cauza nerambursării celor 3.000 mărci de argint împrumutate Poloniei de Petru I Mușat, pierdută ulterior. În 1538 Soliman Magnificul, cel ce distrusese regatul maghiar, vine cu cea mai mare armată de până atunci, cca. 200.000 de oameni, inclusiv supuși, vasalii balcanici și munteni, ocupând Suceava și cetatea sa, prilej de prădare a tezaurului domnesc. Poate cu acest prilej, este capturată sabia lui Ștefan, azi la muzeul Topkapî din Istanbul, o copie la Putna și una în muzeul sucevean.

Fiica sa Ana a fost căsătorită cu domnul muntean Vlad Înecatul. Socialiștii, probabil cu finanțare rusească, au creat produse informative puternic politizate, mincinoase, în scopul susținerii statalismului antiunionist moldovenesc, și uneori chiar a românofobiei, precum site-ul www.moldovenii.md, sau filmul în trei episoade ISTORIA MOLDOVEI, girat de fostul președinte Dodon. Pentru copierea gratuită însă a cărții ISTORIA ADEVĂRATĂ A MOLDOVEI PENTRU ELEVI, în fapt scrisă pe înțelesul tuturor, rog intrați pe Google, cu linkul goo.gl/b9BQne.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Popularizați cartea și linkul. Rog arhivați fiecare parte din materialele noastre lunare din revistă, iar bibliotecile să printeze cartea spre inventariere. Vă iubesc.

Va urma.

 

Dr. Mugur ANDRONIC, Suceava
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 352

Susține Natura.md: Devino Patron!