Ce se întâmplă de fapt când te expui la soare
Efecte benefice ale expunerii la soare
Îmbunătățește starea de spirit
Lumina soarelui crește nivelul de serotonină din creier, care este asociat cu starea de spirit îmbunătățită, totodată, nivelul de serotonină este cel mai ridicat vara.
Tratează depresia sezonieră (tulburarea afectivă sezonieră)
La anumite persoane, lipsa luminii solare în timpul iernii pare să declanșeze depresia. Printre simptome se numără stările de spirit proaste, dificultăți în a face și menține prietenii, supraalimentarea, oboseala și somnul prea mult. Depresia sezonieră, cunoscută drept tulburarea afectivă sezonieră, este rară în lunile mai calde.
Ameliorează stresul
Toată lumea experimentează stres pentru diverși factori, cum ar fi problemele de familie, de muncă și de sănătate. Stresul poate fi ameliorat într-o varietate de moduri, inclusiv exerciții fizice, având hobby-uri relaxante sau prin ieșirea în aer curat pentru o mică expunere la soare.
Îmbunătățește somnul
Expunerea la lumina soarelui duce la nivelul de melatonină pe care îl produce creierul, ceea ce reglează în mod natural somnul. Tehnologia modernă a permis să schimbăm expunerea la lumină în mod artificial cu lumini, ecrane TV și ecrane de calculator (inclusiv tablete și telefoane mobile). În consecință, incidența insomniei este mult mai mare acum decât a fost înainte de inventarea acestor dispozitive. De aceea, o expunere la lumina naturală a soarelui duce la un somn mai odihnitor.
Vitamina D
Vitamina D este o vitamină implicată în menținerea rezistenței osoase sănătoase. O modalitate prin care se obține această vitamină solară este expunerea la lumina ultravioletă de la soare. Cu toate acestea, nu e nevoie de mult timp la soare pentru a obține beneficiile vitaminei D, 15 minute fiind suficiente.
Efecte cronice ale expunerii la soare
Îmbătrânirea
Expunerea frecventă la soare îmbătrânește tegumentul producând atât riduri fine, cât și grosiere, precum și o textură aspră a tegumentului, pete hiperpigmentare și uneori telangiectazii. La unele persoane efectele atrofice pot fi asemănătoare celor apărute după radioterapie (dermatită cronică de iradiere).
Lumina UV dăunează colagenului și țesutului elastic de la nivelul pielii, astfel încât devine mai sensibilă și aspră. Expunerea la lumină UV provoacă, de asemenea, pete albe și de gălbui pe piele, deoarece dăunează celulelor de aflate la suprafață.
Cancere cutanate
Cea mai gravă consecință a expunerii pe termen lung la soare este dezvoltarea cancerului de piele. Incidența carcinoamelor cu celule scuamoase și bazale la persoanele blonde cu piele deschisă la culoare este direct proporțională cu expunerea la soare totală, anuală, a zonei geografice respective. Aceste leziuni sunt frecvente la cei expuși extensiv la soare, precum copiii sau adolescenții, sportivii, fermierii, marinarii sau crescătorii de vie, precum și cei care se expun la soare frecvent. Expunerea la soare crește riscul de melanoame maligne.
Carcinom bazocelular
Acest tip de cancer de piele apare aproape întotdeauna pe pielea afectată de soare. Deoarece pielea devine foarte sensibilă, poate fi ușor rănită.
Carcinomul cu celule scuamoase
Acest cancer de piele este, de asemenea, cauzat de expunerea la soare, dar poate apărea și în cicatrici de arsură (fie prin tratament termic sau prin radiații), fie din ulcere cronice ale pielii. Într-un număr mic de cazuri, se poate răspândi la ganglioni și, mai rar, la alte organe.
Melanom malign
Melanomul este cel mai puțin frecvent dintre aceste tipuri de cancer de piele, dar rata crește în fiecare an, în special la femeile tinere cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, din cauza ratei mari de utilizare a autobronzantului la această populație. Melanomul este foarte periculos și poate apărea în orice zonă unde există celule producătoare de pigment, include întreaga piele (nu trebuie să fie în zone directe expuse la soare, dar expunerea la soare crește riscul), alunițe, semne de naștere și ochi. Se poate răspândi în ganglioni și dincolo de alte organe, inclusiv la nivelul creierului, plămânilor și ficatului. Melanomul este mult mai frecvent în familiile cu antecedente de alunițe anormale sau melanom malign.
Keratozele cronice sunt leziuni keratozice precanceroase frecvent întâlnite, consecințele neplăcute ale multor ani de expunere la soare.
Cataracta și alte afecțiuni ale ochilor
Cataracta este o formă de afecțiune a ochilor manifestată prin opacifierea cristalinului. Dacă nu sunt tratate, cataractele pot duce la orbire. Deși curabile prin chirurgia modernă a ochilor, cataractele diminuează vederea.
Totodată, datorită expunerii frecvente la soare poate surveni cancerul de piele din jurul ochilor și degenerarea maculei.
Soluții și protecție împotriva efectelor expunerii la soare
Precauții simple ajută la evitarea arsurilor solare și efectelor cronice ale expunerii la soare și sunt necesare tuturor, în mod special celor care prezintă fotosensibilitate. Astfel trebuie urmate următoarele sfaturi:
- vara, expunerea inițială la soarele puternic din miezul zilei nu trebuie să depășească 30 de minute, chiar și în cazul persoanelor cu piele închisă la culoare;
- se recomandă folosirea cremelor cu SPF ridicat împotriva razelor UV, protecția solară cu expunere largă blochează atât UVA, cât și UVB. Se aplică protecție solară cu 30 de minute înainte de a ieși afară și în zone cum ar fi urechile, buzele și linia părului. De asemenea, se reaplică după fiecare 2 ore și de fiecare dată după înot;
- în zonele temperate, expunerea nu este la fel de riscantă, însă se recomandă să nu depășească ora 10 dimineața și înainte de ora 15, deoarece în aceste intervale de timp are loc o filtrare mai mare a radiațiilor UV care produc arsuri solare;
- sunt recomandate pălăriile cu bor lat, care protejează fața, urechile și gâtul, acest lucru ar trebui să se aplice întotdeauna copiilor și vârstnicilor, care sunt mai sensibili;
- folosirea regulată a ochelarilor cu protecție UV și suprafață mare de acoperire conferă un scut de protecție pentru ochi;
- tegumentele expuse la soare trebuie acoperite.
Autor: Ana Maria BOBU
Articol publicat în revista NATURA, nr. 386
Susține Natura.md: Devino Patron!