Născuți pentru a face viața comunității mai bună
Luna martie este plină de evenimente naționale, dar și profesionale.
Începând cu 1 martie – sărbătoarea Mărțișorului introdus în lista UNESCO, din anul 2017. Câtă înțelepciune au avut strămoșii noștri, care așteptând îngrijorați primăvara, au pus în două floricele împletite din ața roșie și albă: sensul vieții noastre ca popor demn să ne admire o lume întreagă. Nu în zadar dedicăm acestei sărbători o lună plină de evenimente care ne dezvăluie portul, îndeletnicirile, folclorul și literatura. Să nu uităm cine suntem, ce valori păstram și le împărtășim cu o lume întreagă. Poate e o părere subiectivă, dar tot mai rar văd persoane cu mărțișoare prinse la piept. Și doar în unele instituții cum sunt grădinițele și școlile mărțișorul e la el acasă.
Ziua de 2 martie, la Inițiativa Ministerului Afacerilor Interne, a fost propusă zi de comemorare a celor căzuți la datorie, în special în perioada conflictului armat derulat în regiunea Transnistreană. Dacă avem nevoie de educația civica și de neam a generațiilor care vin, e bine să oficializăm această dată ca zi națională.
3 martie este Ziua Mondială a Scriitorilor - conștiința literară a lumii și spectrometrul intelectualității. Intuiesc că sărbătorește fiecare, cu gândul la Eminescu și la scriitorii îndrăgiți, cum ar fi pentru mine Alexei Mateevici, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija. Căci nu este om în țară să nu le cunoască pe de rost cel puțin o poezie din marele opere, care se citesc în mai multe limbi de oameni iluștri, inclusiv de către Papa de la Roma.
Practic fiecare zi din martie este o sărbătoare cu o semnificație specială pentru omenire.
Dar revin la ziua de 2 martie, la evenimentul desfășurat în cadrul Institutului de Chimie: frumoasa și primăvăratica coincidență cu ziua de naștere a Academicianului Tudor Lupașcu. Institutul de Chimie a organizat ședința solemnă a Consiliului Științific cu ocazia jubileului de 70 ani de la naștere și 49 de ani de activitate a omului de știință Tudor Lupașcu.
Bunul fecior al lui Grigorii și Efrosenia Lupașcu, născut la 2 martie 1950, în satul Flămânzeli, raionul Sângerei, a moștenit de la părinți simțul de bun gospodar, dragostea de carte, de sat și neam, generozitatea, modestia, responsabilitatea și abnegația. Flămând de carte fiind mereu, obține locuri de frunte la olimpiadele școlare raionale și republicane la chimie, ajungând în anul 1967 la Universitatea de Stat din Moldova, la Facultatea de Chimie. Pătruns de datoria civică, de pe băncile universității a mers direct la exercitarea serviciului militar. Băieților li se spunea că armata te face om, te maturizează și îmbărbătează. Era un adevărat ghinion pentru acei care nu erau primiți în rândurile armatei sovietice. Eu totuși cred că cel mai mare impact în procesul de maturizare îl au nu exercițiile militare, dar cei 7 ani de acasă. Și acest lucru îl adeverește Academicianul Tudor Lupașcu.
Directorul Institutului de Chimie, doamna Aculina Arîcu, dr. habilitat în chimie, dar și colegii de institut au trecut în revistă activitatea prodigioasă a academicianului. Rezultatele obținute - substanțele chimice noi precum enterosorbantul Medicas-E și compusul chimic Enoxil, sunt adevărate comori pentru protecția sănătății omului și a mediului ambiant. În palmares s-au adunat 6 monografii, 4 capitole în monografii colective, 77 de brevete de invenții, o marcă comercială, 5 propuneri de raționalizare și peste 1000 de articole științifice și comunicări la congrese, conferințe internaționale și simpozioane. Cei din domeniu înțeleg perfect munca asiduă dar și valoarea lucrărilor efectuate, exprimând dorința de punere în aplicare și obținerea transferului de tehnologii moderne în baza rezultatelor obținute de savant. Fie acest lucru nu este înțeles de guvernele noastre, fie nu se dorește ca rezultatele științifice să se implementeze în sfera economică pentru a ne face viața mai bună, în special la ziua de azi, dar cert este că institutelor de cercetări științifice li se micșorează bugetul. E cazul de atras sectorul privat dar și de împărtășit rezultatele cu partenerii de dezvoltare pentru a nu lăsa roadele muncii brevetate în sertarele din masă.
Academicianul Gheorghe Duca, pământean și prieten, accentuând însemnătatea activității și contribuția pentru dezvoltarea științei, dar și calitățile de administrator exercitate pe o perioadă de 25 ani în calitate de Director Adjunct, iar începând cu anul 2001 în calitate de Director al Institutului de Chimie, a comunicat că-l dă exemplu pe Tudor Lupașcu la orele de chimie, de rând cu cei mai de vază savanți din domeniu, pentru a ridica interesul tinerilor precum că oamenii iluștri sunt printre noi.
La distinsă ședință i-am cunoscut pe prietenii omagiatului, care prin luările de cuvânt l-au descris cel mai bine. De regulă, la asemenea ceremonii se spun multe cuvinte elogioase. Dar personalitatea omagiatului cât și a publicului adunat au selectat vorbele de fumoar, rămânând cu cele de suflet și adevăr.
Academicianul Sveatoslav Moscalenco a mărturisit că valoarea omului Tudor Lupașcu este în bunătatea sufletului său care nicicând nu lasă pe cineva la nevoie, și i-a mulțumit pentru ajutorul pe care i-l oferă constant la grădinărit și cultivarea legumelor. Averea agonisită de Tudor Lupașcu e acea pe care fiecare om trebuie s-o adune în sudoarea frunții: sădească un pom, să sape o fântână, să îngrijească o grădină, chiar dacă trăiește la bloc. Munca fizică trebuie îmbinată cu cea intelectuală, mai ales că noi cunoaștem de la părinți îndeletnicirile agricole, cele ne-prejudicioase mediului.
Un prieten de neam și convingere civică a omagiatului este Nicolae Dabija. Venind de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, unde a citit cu elevii poezii despre mama, tată și țară “scăpând-i” de lecțiile de chimie, scriitorul a mărturisit că Tudor Lupașcu este o poezie a chimiei. Este patriotul care a dat ripostă guvernului comunist din anul 2006 cu riscul asumat personal și în numele colegilor, alăturând-se Uniunii Scriitorilor din Moldova întru susținerea Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova.
Inimile noastre au bătut altfel la auzul urărilor din partea sătenilor Liubovi Gobjilă, Primar al com. Coșcodeni, care întrunește și s.Flămînzeni, rn. Sîngerei; Lilia Cumpătă, Director al Gimnaziului „Iurie Boghiu”; Victor Moraru, profesor de matematica, Gimnaziul „Iurie Boghiu”; Mihail Viziru, profesor de istorie, Gimnaziul „Iurie Boghiu”, rudă; Gheorghe Onica, profesor de fizică, Gimnaziului „Iurie Boghiu”, coleg de clasă; Stefan Gîrbu, om de omenie, s.Flămînzeni, rn. Sîngerei.
Toți consătenii au avut același mesaj: Suntem onorați de consăteanul nostru, Tudor Lupașcu. E mândria satului Flămânzeni. Mai bine de 10 ani Tudor Lupașcu oferă suport financiar la finele anului de învățământ pentru decernarea elevilor cu merite deosebite la învățătură în domeniul științelor exacte și ale naturii. Domnia sa face acte de caritate persoanelor nevoiașe, la Sfântul locaș și la toți cei care îi cer ajutorul. Se mândrește cu baștina și neamul său și încearcă să ajute cum poate mai bine.
A fost o vreme când oamenii din sat i-au cerut sfatul să schimbe denumirea satului, căci cei din jur mai făceau haz de necaz pe seama denumirii. Soluția a venit tot din educația de acasă – trebuie sa păstrăm ce am primit de la strămoși și le-a răspuns sătenilor: „Satul nostru se numește Flămânzeni căci toți cei născuti în sat sunt flămânzi de carte, de frumos, de adevăr, de limbă, de alfabet”. Și sătenilor le-a plăcut argumentul și îndemnul de a-și duce copii la școală și de a tălmăci sensuri cu oamenii din satele vecine.
Punctul culminant al ședinței a fost decernarea cu medalia Academiei de Științe a Moldovei „Meritul Academic”, de către Președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu.
Eu m-am bucurat să-mi felicit Profesorul universitar și să dau citire mesajului de felicitare din partea partenerului de dezvoltare, Coaliția Climă și Aer Curat (CCAC). Coaliția Climă și Aer Curat reprezentă un parteneriat voluntar condus de guvernele țărilor, și este dispusă să colaboreze cu toate cu părțile interesate pentru a realiza acțiuni la nivel național de protecție a climei și aerului. Un partener important desemnat de către Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este Institutul de Chimie. În mesaj se spune: „Apreciem sprijinul academicianului Tudor Lupașcu pentru comprehensiunea obiectivelor comune și implementarea lor în cadrul Institutului de Chimie. Susținem colaborarea cu Institutul de Chimie pentru realizarea proiectului „Sprijin instituțional pentru consolidarea acțiunilor privind poluanții climatici de scurtă durată”. Rezultatele obținute se datorează aportului receptiv al academicianului Tudor Lupașcu. Cu ocazia jubileului de 70 de ani de la naștere și 49 de ani de activitate prodigioasă, îi uram distinsului academician Tudor Lupașcu sănătate puternică și multe rezultate valoroase”, semnează Elsa Lefevre, Coordonator de proiect UNEP, CCAC.
Reiterez faptul că Academicianul Tudor Lupașcu are o experiență bogata în domeniul administrării. Acesta a condus la dezvoltarea instituției prin atragerea proiectelor cu finanțare din exterior. Astfel, a facilitat și implementarea proiectului Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în cadrul Institutului de Chimie, în pofida faptului că este un proiect interdisciplinar și interdepartamental la care sunt antrenați peste 20 de experți din diferite institute de cercetări științifice. Mai mult decât atât, Academicianul Lupașcu susține faptul că finanțările din exterior trebuie să contribuie la fortificarea intuițiilor de stat, pentru asigurarea durabilității activităților inițiate. Crearea unităților de implementare a proiectelor este binevenită în cadrul institutelor de cercetare, nu doar pe lângă ministere. Acest lucru este benefic și pentru dezvoltarea proiectelor instituționale cu cofinanțare din exterior.
Personalitatea Academicianului Tudor Lupașcu ne aduce un optimism primăvăratic, inocent și multiplică semnificația zilei de 2 martie. E ziua oamenilor născuți pentru a sluji țării și a face viața mai bună.
La mulți ani frumoși, stimate academician Tudor Lupașcu!
Stela Drucioc
Susține Natura.md: Devino Patron!