Devino Patron!

50 de tineri au efectuat auditul energetic în 80 de gospodării din țară și au oferit sfaturi

50 de tineri au efectuat auditul energetic în 80 de gospodării din țară și au oferit sfaturi

Dotați cu echipamente speciale, 50 de elevi din opt școli din Republica Moldova au evaluat eficiența energetică din interiorul a 80 de gospodării. Acțiunile au avut drept scop informarea cetățenilor despre măsurile de economisire a energiei, de eficiență energetică a caselor și depășire a crizei energetice.

Echipele de tineri sunt din localitățile Andrușul de Jos, Constantinovca, Vișniovca, Pruteni, Grătiești, Chișcăreni, Șoldănești și Chișinău. Ei ne-au povestit despre experiența de a vizita gospodăriile cetățenilor și ce acțiuni au efectuat pentru a înțelege nivelul de eficiență energetică din încăperi. 

 „Am fost la casele bătrânilor, vecinilor, oamenilor social vulnerabili, prietenilor și am măsurat temperatura la colțurile geamurilor, a ușilor, umiditatea și aerisirea. Ulterior am făcut o analiză, apoi am înscris toate datele într-un tabel. Am realizat o lucrare foarte interesantă și am aflat multe lucruri noi, de exemplu cum să ne folosim de aparatele de măsurare a umidității, a temperaturii și a nivelului de CO2”, a relatat Alexandra, eleva Liceului „Constantin Sibirschi” din Chișinău. 

Tinerii au menționat că au cercetat atât case construite recent, cât și case construite cu ceva timp în urmă.

„Am fost și la case moderne, și mai vechi. Una a fost făcută din lut și fân. Am constatat că în casa făcută din lut și fân ține mai bine căldura și are un nivel de umiditate potrivit. Oamenii au fost curioși să vadă aparatele pe care le-am folosit, ce putem testa, care sunt normele din casele lor și care sunt normele medii admisibile”, a povestit Marius, membrul echipei din Grătiești. 

Ulterior, elevii au oferit gospodarilor îndemnuri cum să facă mai eficient consumul de energie în perioada de iarnă, pentru a putea depăși criza energetică. 

„La unii oameni era prea frig, la alții prea cald. A fost foarte interesant să discutăm cu oamenii și să le oferim sfaturi cum să facă economie sau cum să păstreze căldura. Oamenii erau impresionați și totodată deschiși să audă îndrumările”, a precizat Tudor, un tânăr din Șoldănești. 

Fiecare echipă a avut câte un îndrumător, care i-a monitorizat  pe parcursul întregii activități. 

„Am împărțit elevii în două echipe, am identificat casele pe care să le vizităm și am sunat gospodarii, pentru a-i înștiința că vom veni la ei. Am pregătit pliante pe care le-am împărțit oamenilor și am oferit bune practici gospodarilor, pentru eficientizarea energetică”, a relatat  Tatiana Savițchi, coordonatoarea echipei din Vișniovca. 

Elevii s-au arătat mulțumiți de rezultatele obținute și doresc ca pe viitor să se mai organizeze astfel de proiecte. 

„Pentru mine a fost o experiență nouă. Am făcut cunoștință cu oameni dornici să afle cum să eficientizeze consumul de energie și vrem ca astfel de proiecte să se mai organizeze”, a spus Alexandrina, o participantă din Șoldănești. 

 

Pentru implicare, tinerii au fost premiați

Pentru că s-au implicat și au informat cetățenii, tinerii au fost premiați. Ei au primit diplome, lămpi de masă LED și baterii externe, iar fiecare școală – câte un voucher în valoare de 5.500 de lei, pentru îmbunătățirea iluminatului într-o sală de clasă. 

În cadrul evenimentului de premiere, Vladislav Scripniciuc, coordonatorul de proiecte de la People in Need (PIN) a mărturisit că această idee are o relevanță și un impact major asupra populației, „având în vedere că acum ne confruntăm cu criza energetică. Inițial, când am văzut conceptul, eram sceptic privind interesul elevilor, apoi îmi era foarte interesant cum anume o să fie implicați tinerii în această activitate. Mulțumim tinerilor că au fost foarte receptivi și s-au implicat cu seriozitate”, a menționat Vladislav Scripniciuc. 

Elevii au dezvoltat noi abilități în cadrul proiectului, despre aceasta a menționat Irina Plis, directoarea Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabilă (AEER). „Văd cum elevii și-au dezvoltat capacitatea de a înțelege diverse aspecte privind eficiența energetică și abilitatea de a aplica cunoștințele în practică. Sunteți un exemplu pentru alte școli și comunități”, a spus Irina Plis. 

La finalul evenimentului de premiere, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM), Lilia Curchi, a încurajat elevii să se mai implice și să rămână activi. 

„Din această experiență, am învățat că trebuie să avem mai multă încredere în tineri și să valorificăm potențialul lor. Toți s-au implicat cu entuziasm și responsabilitate. Considerăm că este foarte bine că ați ieșit în comunitate. De asemenea, ne bucurăm că ați acceptat să mergeți la oameni și dorim, pe aceeași cale, să promovăm în continuare, împreună, aceste bune practici”, a conchis directoarea AJMTEM. 

Activitatea de informare a celor 80 de gospodării a fost realizată în cadrul proiectului Asociației Jurnaliștilor de Mediu „Eficiența energetică – păstrăm căldura, reducem factura”, ca parte a programului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de People in Need Moldova. 

Lidia DANILA,
Stagiară Ecopresa.md

 

Susține Natura.md: Devino Patron!