Devino Patron!

Fii un Artist al Dunării 2020: „Descoperă Dunărea!”

Fii un Artist al Dunării 2020: „Descoperă Dunărea!”
Lucrarea care a luat locul 1 în cadrul concursului „Fii un artist al Dunării 2019”. Autor: Vadim Zatic, Gimnaziul Corjova, s. Corjova, r. Criuleni.

Organizat în comun de către Parteneriatul Global pentru Apă din Europa Centrală și de Est (GWP CEE) și Comisia Internațională Pentru Protecția Dunării (ICPDR), concursul „Fii un artist al Dunării!” încurajează copiii să atragă mai multă atenție la râurile din preajma lor, să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă mediul înconjurător și să creeze opere de artă originale pentru a sărbători regiunea Dunării.

În contextul pandemiei de coronavirus și a situației excepționale din toate țările dunărene, concursul se va desfășura în lunile septembrie și octombrie 2020. Selecția câștigătorilor la nivel național va avea loc la începutul lunii noiembrie, iar câștigătorii la nivel internațional vor fi desemnați în a doua jumătate a lunii noiembrie 2020.

 

Detaliile concursului:

  • În acest an motto-ul concursului este „Descoperă Dunărea
  • Participanții trebuie să fie cetățeni ai unei țări care face parte din bazinul Dunării (Germania, Austria, Cehia, Republica Slovacă, Ungaria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina).
  • Sunt propuse două categorii de participanți: juniori (6-11 ani) și adolescenți (12-18 ani).
  • Participanții se pot înscrie fie în mod individual, fie în grup de maxim 4 persoane, fie la nivel de clasă.
  • Există trei categorii de concurs: lucrări de artă, video, hărți (categorie nouă)
  • Competiția se desfășoară în două etape: națională și internațională. Juriul din R. Moldova va selecta şi premia câştigătorii la nivel naţional, iar lucrarea care va acumula cel mai mare punctaj va participa la etapa internațională a concursului.

 

Specificații

  • Lucrările artistice trebuie să fie făcute din materiale naturale găsite în râu sau pe malul acestuia (exemplu: lemn, pietre, păpuriş, nisip, etc., fie deşeuri găsite la mal). Desenele și picturile nu sunt acceptate. Dimensiunea minimă a fotografiilor digitale este de 150 DPI (59 pixeli/cm) și 3 megabaiți.
  • Videoclipurile trebuie să aibă durata de 1 minut și vor fi înregistrate cu ajutorul camerei de filmat. Animațiile nu vor fi acceptate. Copiii pot realiza un fimuleț, înscena un spectacol sau cânta o melodie.
  • Hărțile trebuie să fie create pe o foaie în format A3 și vor include direcțiile busolei, distanța sau scala, o legendă, simboluri pentru a reprezenta diferite obiecte. Elevii sunt încurajați să-și manifeste creativitatea și să prezinte orice locuri/puncte interesante pe hartă. Harta trebuie trimisă organizatorilor naționali fie sub formă scanată, fie sub formă de fotografie digitală de rezoluție înaltă. Dimensiunea minimă a fișierelor este de 150 DPI și 3 megabiți.

 

Copiii care doresc să participe la concurs trebuie să meargă pe malul unui râu (în mod ideal Dunăre sau un afluent al Dunării; în cazul Republicii Moldova – râul Prut și afluenții săi) și să creeze o piesă de artă ecologică, să înregistreze un material video sau să creeze o hartă. Pentru această categorie nouă, copiii vor explora malul râului și vor face o hartă cu diferite puncte considerate interesante de către ei (obiecte de arhitectură, locuri de recreere, zone importante pentru biodiversitate sau locuri aflate în stare proastă/care necesită curățare, zone inundate etc.). Harta poate dezvălui și câteva fapte curioase sau mai puțin cunoscute despre râu.

Participanții la concurs trebuie să fotografieze lucrarea şi să o expedieze în adresa MEM. Fiecare lucrare va fi însoţită de titlu/nume autor/clasă/vârsta/ şcoala/profesorul coordonator şi trebuie expediată până pe 20 octombrie 2020 la adresa poştală: str. S. Lazo, 13, Chişinău, MD 2004 sau prin e-mail [email protected], cu menţiunea „Concursul Artistul Dunării”.

 

Posterul oficial al concursului „Fii un Artist al Dunării”, ediția 2020

 

 

Pentru mai multe informații, consultați acest articol: Fii un Artist al Dunării 2020: „Descoperă Dunărea!” 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!