Devino Patron!

Feriți-vă de minciună, nu de adevăr!

Feriți-vă de minciună, nu de adevăr!

Tot ce se construiește pe minciună, violență, teroare, falsuri și semiadevăruri, mai devreme sau mai târziu, – se prăbușește! E o iluzie foarte periculoasă și costisitoare că poți ascunde adevărul pentru totdeauna. Drept dovadă pot servi investițiile uriașe, experimentele diabolice ale Rusiei imperiale timp de două secole și sacrificarea a milioane de oameni nevinovați pentru a fabrica națiunea moldovenească.

Ce monstruozități au ieșit din laboratoarele Moscovei, te ia groaza să le vezi, iar când privești la actuala „faună” șor-vor-dodonistă, zău, te apucă jalea. Încet, dar sigur, miturile ideologice și piramidele de minciuni inventate de Kremlin se năruie peste tot în lume, inclusiv șandramaua construită de Rusia pe ambele maluri ale Nistrului e putredă definitiv și, inevitabil, în viitorul apropiat, se va preface în praf și pulbere.

Momeala aruncată de Putler trântorilor, degeneraților și mutanților din diferite țări de a tulbura liniștea și ordinea la ei acasă pentru a „apăra valorile tradiționale” și a adera cu toții la o fantasmagorică „lume rusă” a eșuat lamentabil. Până și indivizii rătăciți s-au convins că în realitate „gropile comune, exterminarea copiilor, femeilor și bătrânilor, arderea până la temelii a satelor și orașelor pașnice” – reprezintă esența „lumii ruse”.

Problema e alta: de ce după 500 de zile de război și prăpăd în țara vecină, încă un număr mare de cetățeni ai R.Moldova așteaptă armata „eliberatoare” a lui Șoigu la Comrat, Tiraspol, Bălți și Chișinău? Nu cumva susținerea deschisă sau tacită a lui Putler de către gloatele șor-vor-dodoniste e semnul cel mai clar că R.Moldova rămâne în continuare a fi o casă fără stăpân, în care agentura rusă din instituțiile statului, din justiție și securitate, din armată, interne și externe, din economie și mass-media dictează mersul lucrurilor, sabotând integrarea reală în spațiul românesc și european? Să nu se știe nici după 32 de ani, de la Declarația de Independență, a cui este R.Moldova, ce istorie are, ce nume poartă poporul, cine e stăpânul casei? De ce ascundeți și tremurați în fața adevărului expus atât de clar încă la 27 august 1991? Sau mai bine dați foc Declarației de Independență, cum ați mai făcut-o, decât să-i spuneți lumii adevărul?

Când au apărut condiții deosebit de favorabile pentru a scoate populația îndoctrinată din întuneric și mocirlă - mulți demnitari importanți tac sau vorbesc doar când e vorba să-și tripleze salariile. De ce minciunile Rusiei despre originile adevărate ale moldovenilor mai sunt tolerate de autorități, de ce falsurile Moscovei, care dezbină și învrăjbesc societatea, nu sunt demontate și aruncate la coșul de gunoi?

Chiar să nu conștientizeze factorii de decizie că fără a spune adevărul până la capăt și a rezolva problema identitară, a recunoaște oficial caracterul românesc a ceea ce numim azi Republica Moldova, nu e posibilă nicio dezvoltare reală, nicio reformă esențială, nicio integrare europeană? Știu răspunsul – încă nu e timpul – răspuns care ucide ultima speranță în tineret și forța de muncă rămasă acasă. Oricâte justificări s-ar găsi, totuși este imoral și inuman să cunoști adevărul despre poporul tău și să-l ascunzi, să taci în condiții de libertate și democrație.

E și mai odios să prelungești agonia minciunii rusești și să experimentezi în continuare pe seama populației tale îmbătrânite, sărăcite și lipsite de orice perspectivă... A mai trecut un 28 iunie, deja 2023, fără ca instituțiile statului de pe ambele maluri ale Prutului, să rostească oficial adevărul despre dezmembrarea României și ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord și Ținutului Herța, acum 83 de ani.

De ce se tace ca în anii ocupației rusești? Cei cărora le-am dat votul să ne reprezinte, oare nu văd că prin tăcerea lor batjocoresc istoria națională, dezbină și învrăjbesc românii? Nu cumva astfel odrasle-le cominterniștilor de la Chișinău și București stabilesc doza de libertate, administrând din umbră teatrul de păpuși camuflat sub numele de clasă politică? Repet ce am afirmat recent, pe 28 iunie: au trecut 32 de ani de la Declarația de Independență față de imperiul rus, însă marile adevăruri fixate în acel document epocal, nu au ajuns parte integrantă din viața, demnitatea și gândirea autorităților și cetățenilor moldoveni.

Chiar dacă în Declarație se condamnă fără echivoc „actele de dezmembrare a teritoriului naţional de la 1775 și 1812 ca fiind în contradicţie cu dreptul istoric și de neam”, chiar dacă se cere „lichidarea consecinţelor politico-juridice ale Pactului Molotov-Ribbentrop”, chiar dacă se afirmă clar că „fără consultarea populaţiei din Basarabia, nordul Bucovinei și ţinutul Herţa, ocupate prin forţă la 28 iunie 1940” de URSS, - nimic esențial nu s-a schimbat în atitudinea autorităților și a populației îndoctrinate față de propria istorie și față de adevărul istoric.

Mentalitatea de sclav a demnitarilor moldoveni și comportamentul lor slugarnic față de stăpânul de la Kremlin, se observă cel mai clar la datele istorice ca 16 mai 1812, 27 martie 1918, 1 decembrie 1918, 28 iunie 1940, 22 iunie 1941, 23-24 august 1944, 9 mai... Lașitățile guvernanților, mimarea patriotismului sau încercările morbide ale conducerilor de după 1994 de a amesteca adevărul cu minciuna, călăii cu victimele, eliberarea cu ocuparea – au creat confuzii generale, lipsind populația R.Moldova de șansa să se salveze prin reîntoarcerea Acasă, în România.

Zadarnic ascundeți minciunile rusești sub preșul „poporului și națiunii” civice moldovenești! Indiferent de mulțimea de ajutoare din fondurile europene, totul se va duce de râpă, dacă nu veți recunoaște oficial caracterul românesc al teritoriului și populației de la Est de Prut. Vă asigur: Eminescu n-o să vă acuze de plagiat, dacă o să spuneți sus și tare în Europa, în lume și de la tribuna instituțiilor de bază ale R.Moldova – Suntem români și punctum!

 

Autor: Alecu RENIȚĂ

Articol publicat în revista NATURA, nr. 377

Susține Natura.md: Devino Patron!